МненияВИЖ ВСИЧКИ

Ген. Вълчо Фотев: Най-силното оръжие е любовта към Отечеството

13 август 2019 | 19:00

Снимка: Радио "Фокус"

Генерал Вълчо Фотев, председател на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците в България, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ за предстоящата през септември среща на артилеристите и ракетчиците от запаса, която ще постави началото на Първия национален събор на ААРЗ „Олимпий Панов“.
Водещ: Ген. Фотев, предстоят хубави дати – 5 и 6 септември, когато се навършват 103 години от бляскавата победа на Трета българска армия с командващ ген. Стефан Тошев при непосредственото участие на 4-та Преславска дивизия с командир ген. Пантелей Киселов и с масираното участие на армейската артилерия, където за 36 часа е превзето силно укрепената Тутраканска крепост, освободена Южна Добруджа. По този повод е организирано едно събитие – провеждане на среща на артилеристите и ракетчиците от запаса, която поставя началото на първия национален събор. Ген. Фотев, какво предстои?
Вълчо Фотев: Понеже за първи път участвам в предаване на Радио „Фокус“ искам първо да изразя моята благодарност за вашите изключително родолюбиви и най-български предавания. Трябва да кажа, че действително Радио „Фокус“ е информационен лидер. Браво на вас, правите го много добре. И това е единственото радио, което се занимава с истински български неща, с нашата история, с нашите бляскави победи на армия и на какво ли не. Така че продължавайте в същия дух. Вие сте информационният лидер в България.
Водещ: Благодарим ви много.
Вълчо Фотев: По същество вие казахте във вашия увода, че ние организираме този събор по няколко повода. Но така или иначе, домакините, които са хората, които са служили в Четвърта армейска артилерийска бригада, и които създадоха преди 19 години „КЛУБ 45“, наброяващ вече над 400 души, бяха и инициатори на този събор. И ние поехме тежката задача да помогнем и да го осъществим. Това е една родолюбива инициатива. В крайна сметка нека да ги има повече такива.
Водещ: Вие сте председател на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса.
Велчо Фотев: Асоциацията се роди от „Клуб ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов“ запасните офицери и сержанти. Този клуб съществува от 2004 година, 14 години. Нашата асоциация доста неща свърши. Та, в крайна сметка, нека да кажем, че асоциацията е едно сдружение с нестопанска цел съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Една независима, една доброволна асоциация на офицерите, сержантите и войниците от запаса. Тя е една национална, родолюбива, съсловна, независима и подчертавам – непартийна организация, вече имаме над 700 члена.
Водещ: От кога датира тя?
Вълчо Фотев: От една година, от месец август миналата година. Създадена е да полага максимум усилия за издигане преди всичко престижа на нашия род войска – Ракетни войски и артилерия, които сега са много скромни, но бяха много силни преди години, и организационно да подкрепим нашето сдружение, като развиваме структурата, увеличаваме членската маса, и не на последно място, в заложените ни неща, активно да работим за обединението. Сега в момента има над 40 такива наши военно редови организации. А ние искаме да направим така и да помогнем за тяхното обединение. Другата цел на асоциацията е съхраняване на нашите нравствени ценности, идеали, народностни добродетели. Нещо, което са го направили преди 103 години нашите предци. И за бойните традиции на нашия род войска. Като задачи мога да очертая две: едната е провеждане на активни, целенасочени мероприятия, които да укрепят авторитета и на асоциацията, и на нашите членове на родова войска, както и да привличаме естествено нови колективни членов. Трябва да ви кажа, че към нас има сега 7 такива колективни члена: на Търговище, на Ловеч наши колеги, които живеят там, Пловдив, Карнобат, Разлог, Дупница, Варна. Предстои Стара Загора, Казанлък, Карлово, Бургас. И интересно какъв е девизът на асоциацията: „Помни историята и пази Отечеството“.
Другият повод, за който ми се иска повече да разкажа, вие казахте, това е един от бисерите на българския военен гений – Тутраканската операция. По време на Междусъюзническата война Румъния си разрешава и не знам защо напада България, окупира Добруджа по линията Тутракан-Балчик. В крайна сметка това са нашите изконни територии, оттам започва България, там е бил Аспарух. Това е най-ценната изконна българска земя – Южна Добруджа. Но така или иначе, тя остава няколко месеци в територията и в пределите на Кралство Румъния. Командването на Българската армия по това време, преди 103 години, решава на 1 септември Трета армия с, вие казахте преди малко, няма да повтарям, с командващ ген. Тошев. И преди всичко Четвърта пехотна преславска дивизия, защото в този район, където е Търговище и цялата Североизточна България, оттам са били войниците в тази Четвърта преславска дивизия на ген. Киселов. Тя се изправя срещу румънските войски, подкрепени разбира се и от руски войски, от сърбохърватски военни формирования. Но така или иначе, вие казахте много точно – 36 часа упорити сражения завършват с успех и Южна Добруджа е освободена. С тази бляскава победа можем да кажем, че особено има голяма заслуга конницата на ген. Колев и армейската артилерия. Това е на Втори артилерийски полк, който е бил командван тогава от полк. Ангелов. Така че Тутраканската операция завършва с успех за Българската армия. Загиват доста българи – 1 800 души, но съотношението е било 2:1 за противника. А там загиват 8 000 души, просто артилерията е била толкова точна и толкова жестока за тези, които са били пристъпили нашите български земи, че са били изгонени в Дунава и дори не са могли с лодки да се спасят на отсрещния бряг.
Водещ: Връщате ни назад в историята и точно към тази битка, но какъв е изводът и какво не трябва да забравяме?
Вълчо Фотев: Изводът е също, аз го казах – девизът на нашата асоциация: „Да помним историята и да пазим Отечеството“. Това е най-големият извод. Тези хора, тези наши войничета, сержанти, офицери от Трета българска армия, и по-скоро Четвърта преславска пехотна дивизия, са освободили Южна Добруджа, тази изконна българска земя, защото са били сърцати, били са горди, че са преди всичко българи. Това е най-силното оръжие – любовта към Отечеството. Те са имали една цел тогава – освобождението и обединението на всички български земи. Трябва да кажа, че слава и поклон пред техния подвиг и тяхната саможертва. Това ще го отчетем и на 6-ти септември на Военното гробище в Тутракан, там ще положим венци за падналите в тази славна битка за освобождението на Южна Добруджа.
Водещ: Ако се вгледаме в детайлите – датите и мястото не са случайни.
Велчо Фотев: Не са случайни, да. Затова го избрахме това по три повода: да съберем хора от нашия род войска, да укрепим вярата и гордостта, че са били служили в нашата армия, че са служили в този род войска и да ги мотивираме за едно родолюбиво патриотично начинание на асоциацията, която ни се иска да стане много повече от 1000 души. Продължаваме да приемаме колективни членове към асоциацията, и накрая ще търсим обединение, вече в този смисъл да се включим в Съюза на запасните офицери и сержанти, войници.
Водещ: Съмишлениците се увеличават.
Вълчо Фотев: Да, да, защото хората искат. Вижте, родолюбивите патриотични начинания трябва много да ги има, не само в армията, не само при нас. Трябва да има достъп в България, защото духът става по-силен, духът става такъв, какъвто трябва да бъде, защото България трябва да я има, тя съществува толкова години и би трябвала още много напред в бъдеще да бъде такава, каквато е била. Зависи от нас, как ние ще я опазим, как ще я съхраним и как ще я направим една добра, прилична, европейска държава.
Водещ: Вие на няколко пъти споменавате девиза „Помни историята, пази Отечеството“, но в днешно време помним ли и пазим ли?
Вълчо Фотев: За съжаление, не е точно така. Но има немалко отстъпления, какво да ви кажа, ние губим вече колко години поред най-младото, най-кадърното поколение, то замина за чужбина. Отиват да работят някои полезна, други неполезна работа, някои с хубави цели. Но България загуби. И ние, не само нашата организация, въобще тези, които живеем тук, трябва да направим така, че тя да бъде приемлива държава за всички, да се върнат тези 3 милиона души млади хора.
Водещ: Това ще е първият подобен събор на национално ниво. Позволете ми да ви задам въпроса така: защо сега и какво искате да постигнете, защо чак сега?
Велчо Фотев: Защото има нужда тези хора да бъдат по някакъв начин обединени под един девиз, има хора, на които да бъдат стоплени сърцата им, искаме да видят, че не са забравени, че ние ги знаем, че ние ги събираме, да им кажем, че трябва да бъдем една надпартийна, родолюбива патриотична организация, която да милее за България. Която да помага на страната ни по всички направления, по които може да го прави. В крайна сметка има неща, които трябва да се поправят. Има неща, които трябва да се променят, за да живеем по-добре, за да трудовите хора и пенсионерите в това число да са по-добре, да са по-добре платени, да имат хубави пенсии, да живеем в приличен, добър свят. България над всичко.
Водещ: България над всичко. Преди време в ефира на „Фокус“ бяхте казали артилерист без история е пътник без карта, паметта трябва да се пази.
Вълчо Фотев: Точно така. Това го е казал един голям французин, това е Наполеон. Това е вярно. Артилерията е един род войска, без нея не може, каквато и да бъде – операция, битката или сражение, тя е важна, тя е дала повода, завършва всичко както трябва, последно и като крайна цел да бъде победоносна. Така че ние си обичаме нашата войска. Искаме да бъдат живи спомените от нея, не само преди 103, а и от преди 25-30 години. Нашите ракетни войски бяха гарант за сигурността на Балканския полуостров, те бяха силата, мощта. Около нас такива нямаше и тя всяваше респект към всички съседни държави. Сега вече може би тези войски са много смалени, съвсем малко, формирование, един дивизион. Но в крайна сметка трябва да се постави задача, вярно, че това се говори в парламента, правителството да се модернизира армията. Вярно, че започна реализацията с тези осем самолета. Но много повече трябва да се направи. И трябва да се направи на Сухопътните войски, те са основният гарант за сигурността на България. Те са основната единица на бойното ядро и на силата и мощта на армията.
Водещ: Откъде трябва да тръгне тази модернизация?
Вълчо Фотев: Тя трябва да тръгне от това да имаме съвременни въоръжения. Навсякъде, всички родове войски, няма значение какви са, ползват нещо, което е отдавна е не толкова модерно и добро, както беше преди 30 години. Сега трябва нещо ново, нещо по-добро. Както при самолетите. Трябва с всички родово войски така да се направи. Преди всичко армията е гарант на сигурността на всяка държава. Не може държава, която уважава себе си и иска да бъде уважавана от всички съседи, а и в Европа, и в света, да няма добра армия.
Водещ: Генерал Фотев, ние ще сме там, на 5-и и на 6-и септември в Тутракан.
Велчо Фотев: Аз съм убеден, че Радио „Фокус“ ще бъде там, наред с нашето събитие. Ще поканим и други наши гости. Надявам се този събор да укрепи вярата на хората в бъдещето. Ето това е за мен най-важното. Защото бъдещето е много важно. Милото си дава вярата, то ти дава гордостта във всеки от нас, защото така или иначе трябва това да го направим. Благодаря ви.
Водещ: Само за нас в аванс кажете ни какви инициативи ще има на този събор в тези два дни?
Вълчо Фотев: Инициативата в Търговище, има там една паметна плоча, ще положим там венци за тези, на които се полагат там ежегодно. Там командир последно беше полковник Трифонов, той е един от големите инициатори. Той е един от тези, които са радетели на това, което говорих преди малко, да го има, да има силна армия, хората да знаят, да имат памет, да се помни и да се опреснява всичко това, което имаме сега в момента, с нова модерна техника. Освен в Търговище следобеда ще има едно тържествено събрание. Ще дадем думата на всички, които искат да се изкажат, ще има поздравления, ще има неща, които ще подарим. Поканили сме, навремето беше началник на Генералния щаб генерал, и той ще присъства там на това тържество. И много други общественици, дейци от Търговищко и от Варна ще бъдат там наши гости. Тоест ние искаме да разширим кръга на нашите приятели и членове на асоциацията. Така че да бъде по-интересна и по-родолюбиво и по-патриотично това мероприятие за всеки от нас.
Водещ: За да я има България.
Вълчо Фотев: Да я има България, да, правилно.
Милослава АНГЕЛОВА