МненияВИЖ ВСИЧКИ

Явор Божанков, БСП: Управляващите променят Изборния кодекс по свой образ и подобие

11 юли 2019 | 19:04

Снимка: Радио „Фокус“

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Правната комисия Явор Божанков в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ за новите промени в Изборния кодекс.


Фокус:Г-н Божанков, отново се заговори за промени в Изборния кодекс. Това е второто изменение на изборното законодателство за тази година. Не преживява ли обществото дежавю?
Явор Божанков:И това е сериозен проблем, защото в демократичните развити общества има един неписан принцип. Преди избори изборно законодателство не се променя. В България вече се утвърди обратното правило. Управляващите винаги, когато се зададат избори променят Изборния кодекс по техен образ и подобие според техните разбирания и най-вече според това от кои правила лично те биха спечелили. Точно преди европейските избори те опитаха да отменят преференциите. Промениха принципите при обжалването на решенията в Изборния кодекс и мнозинствата, с които се взимат решения в изборния процес и то в интерес на управляващите. Сега правят абсолютно същото. Непосредствено преди изборите спряха партийните субсидии в средата на годината. Нещо, което удря най-много опозицията. Отменят машинния вот, тъй като очевидно са направили сметки, че той по една или друга причина им пречи. Това естествено е проблем не само за опозицията или за БСП, а за всеки български гражданин. Ако досега имаше една фасада, която поне привидно ГЕРБ показваха по отношение на демократичцния процес, сега нямат нужда от тази фасада. Те я свалят и показват как смятат оттук нататък да се правят избори в страната.
Фокус:Поредният ремонт на изборното законодателство не отдалечава ли гласоподавателите от самия изборен процес и от политическата система като цяло?
Явор Божанков:От една страна да. Категорично. От друга страна предимството на машинния вот според мен са безспорни. Опонентите ни казват, че той се прилага на малко места в Европа, прилага се в Америка, но всяка държава е специфична. Ако в една Финландия нивата на корупция и на манипулации в изборния процес са практически нулеви, то не така стоят нещата в Българи. Тук сме виждали как хора пренасят чували с бюлетини, корпоративен и контролиран вот. Тук изборният процес има специфика. Голяма част от тези меко казано неприятни явления биха се коригирали с машинен вот. Машините, казано популистки не ядат кебапчета. Сериозно те не могат да имат недействителен вот. В България над 4 % от гласовете, което си е цяла политическа сила, която би влязла в парламента, попадат в графата недействителни бюлетини. Ето един пример, такова нещо при машините изобщо не може да се случи. Сега управляващите казват, че имало проблем с машините за местни избори. Има проблем с капацитета на управляващите. Те не правят нищо, а това са правила, приети 2014 г. Оттогава досега управляват ГЕРБ и не са положили никакви усилия да въведат машинно гласуване. Като дойдат избори казват: „Ами не сме готови да гласуваме машинно, дайте да го отложим и да го променим“. Това за мен не е случайно.
Фокус:Друг аргумент ан управляващите е, че машинното гласуване е скъпо. Как ще го оборите?
Явор Божанков:На ГЕРБ и ремонтът на „Графа“ им излезе много скъп, когато правят ремонт на ремонта. Те не решиха веднъж и завинаги да изпълнят изискването на закона, да въведат машини, да проведат съответните процедури, да закупят машини, а започнаха от 1000 да ги направим 3000, пък 2000. Да го въведем в едни секции, в други да не въвеждаме. Така вотът е скъп, защото върви паралелно. От една страна гласуваме на хартия, плащаме и тези разходи, от друга страна гласуваме на машини, тях пък ги наемаме. Естествено разходите нарастват. Те нарастват, защото ГЕРБ искат да убедят обществото, че видите ли машинният вот те полагат усилия да го въведат, но той не излязъл хубав и сега се налага да го отменят. С две думи простичко – те го правят скъп, той не е такъв.
Фокус:Ще ви върна на анализа на ЦИК. Специализираният орган представи своя анализ на Правна комисия, на база на който дойдоха предложенията на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване. Вие как оценявате този анализ?
Явор Божанков:Случайно или не още на европейските избори ЦИК взе доста решения. Ние ги обжалвахме, но всеки път ЦИК решаваше в интерес и полза на управляващите. ЦИК всъщност е администрация. В България и в една демократична държава не може администрацията да управлява и да казва на законодателната власт, избрана от народа, как да провежда държавната политика. Ние сме тези, които казват на администрацията как да работи тя. Не е сериозно администрацията да дойде в Правна комисия и да каже: „Вотът по този начин трябва да го провеждате“. Законът е пределно ясен и не мисля, че може да има, какъвто и да е дебат в тази посока. Машинният вот трябваше отдавна да е въведен.
Фокус:По какъв начин БСП ще се противопостави на тези изменения?
Явор Божанков:Какъвто начин ни позволява Конституцията – с гласовете си, с парламентарните инструменти, с изказвания, с убеждаване на обществото, че трябва да е по-активно. В крайна сметка БСП по един или друг начин ще се яви на избори. Явявали сме се във всякакъв формат. Това нас не ни плаши толкова. Мисля, че по-скоро гражданите трябва да са активната страна, защото става дума за честния вот и правилното отчитане на всеки един глас на всеки един българин. Голям проблем на изборната система е, че самите хора не вярват, че техният глас ще бъде отчетен справедливо, честно и прозрачно. Тъй като системата страда от липса на доверие, трябва да направим промени за повишаването на това доверие. Определено ГЕРБ с действията си няма да повишат доверието в изборния процес, тъй като в 12 без 5 првят спорни промени в своя полза. От това ще страда цялата политическа система. Хората, ако не вярват на системата, по която са избрани техните политици, след това не вярват на самите политици, а от това победител няма. Не печелят ГЕРБ, не печелят БСП, не печели никой.
Фокус:Казахте да се повиши доверието. В този смисъл парламентарната група на "БСП за България" ще направи ли предложения между двете четения на Изборния кодекс?
Явор Божанков:От първите промени в Изборния кодекс досега ние сме имали една проста и ясна, последователна позиция – да се изпълнява законът такъв, какъвто е. Той предвиждаше пълно въвеждане на машините. С наближаването на всеки един избор, ГЕРБ променят в последния момент тези правила. Нашата позиция винаги е била последователна и ще продължи да бъде такава. Ние сме за пълното въвеждане на машинното гласуване.
Фокус:Конгресът на партията възложи на парламентарната група да направи изменения в Изборния кодекс, свързани с местния вот. Готови ли са вече те и кога ще ги внесете?
Явор Божанков:Съвсем скоро. Всичко, което сме поели като ангажименти сме доказали, че го правим в срок и така както е обещано. И този път, няма да има нещо различно.
Фокус:Отмяната на машинното гласуване затваря ли пътя за въвеждането на електронното дистанционно гласуване?
Явор Божанков:Отмяната на машинния вот според мен е крачка назад. Ако при електронното дистанционно гласуване има съмнение за сигурността, за намеса от трета страна, за някаква кибератака, тук няма въобще такъв казус. Машините са абсолютно автономни, те не са свързани с никаква мрежа и няма никакъв начин да бъдат манипулирани. След като управляващите нямат воля това простичко нещо да изпълнят и въведат, което абсолютно не крие никакви рискове, то какво остава за тези по-сложни теми? Според мен да, това затваря пътя за такъв дебат и ни отдалечава още повече от него.
Фокус:В началото на разговора ни казахте, че не се правят в последния момент промени в Изборния кодекс. Освен в зала, ще атакувате ли по друг начин законопроекта на управляващите?
Явор Божанков:Като видим конкретните техни предложения, ако преценим, че има основания за противоконституционност или нещо друго, ще реагираме според възможностите, които имаме.
Деница КИТАНОВА