МненияВИЖ ВСИЧКИ

Любов Миронова: Компютрите, смарт телефоните и таблетите се заменят с хора, с любов, смях и песни

09 юни 2019 | 07:00

Снимка: Радио „Фокус” – Кюстендил

Любов Миронова, лектор по темата „Децата и технологиите, въздействие – граници” в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил.


Фокус: Госпожо Миронова, каква е целта на дискусията на тема „Децата и технологиите, въздействие – граници”, която се провежда в Кюстендил?
Любов Миронова: Темата е много наболяла, проблемите са много сериозни, а родителите и учителите имат спешна нужда от инструменти с които да се справят.
Фокус: Кои са основните теми, които засягате в тази лекция?
Любов Миронова: Основните теми са свързани по възрастови групи, от 0 до 3, от 2 до 6, от 6 до 12 и 12 – 18 години. Какво е мястото на дигиталните устройства и екранното време? За всяка възраст се обяснява какви са щетите, ако има екранно време, както и в коя възрастова група децата се учат да ползват устройства, да програмират, как се започва. Ценното е това, че от една страна имам дългогодишен и дълбок педагогически опит, а от друга страна имам много години в ай ти сектора, включително на ръководни позиции. Наясно съм с щетите в личен, емоционален и в социален план от прекалената употреба на устройства и на технологии.
Фокус: Наясно ли са родителите, наясно си ли са педагозите с тази тема, до къде могат да позволят на децата да ползват тези технологии?
Любов Миронова: Ще дам отговора с метафора. Хората знаят, че е много вредно да се дава цианкалий, защото се умира веднага. Ако се дава цианкалий в много малки количества, натрупването също ще доведе до смърт. На никой родител не му хрумва да дава в малки количества цианкалий на дете. Ясно е, че е вредно, опасно е и не го дават. Също така родителите са абсолютно наясно колко вредно е да дават на бебетата таблети, да хранят децата пред телефон и да ги оставят на компютъра по цели нощи, но го правят. Обяснението е защото и другите го правят. Те знаят какво се случва, разбират го и същевременно от една страна така им е по-лесно или не знаят какво да направят. С тази лекция целя да им дам инструменти и да знаят какво да направят за да може децата да бъдат съхранени здрави.
Фокус: Кога на едно дете може да се предостави телефон?
Любов Миронова: Има разлика дали ще дадеш на детето обикновен телефон за разговори или ще му дадеш смартфон. Детето в първи клас, когато вече отива само на училище е добре да ползват обикновен телефон. Това е телефон, а не е медия. Телефон е нещо, с което се обаждаш на майка си и провеждаш разговори. Другото е една медия, с която може да правиш безкрайно много други неща. Медията се дава когато детето е подготвено да ползва, защото тя дава една свобода то да има достъп до места, които родителите не могат да контролират, да види неща, за които не е подготвено психически, емоционално и ментално.
Фокус: Ако вече се е стигнало до момента, в който детето е пристрастено към ползването на смарт телефон, какво може да се направи тогава?
Любов Миронова: Децата се пристрастяват много бързо. Толкова бързо, че човек не се усеща. След това е много по-лесно детето да остане изцяло без смарт телефон отколкото да е с медия или с таблет за по няколко часа. Ако въобще се спре това ползване е по-лесно. Ползването на устройството за половин час например го прави ценност, защото по половин час го прави ценност – то се бори за половиния час, преговаря за половин час и една минута, а устройството се превръща в една награда, но ние искаме точно обратното. Не може да бъде нещо награда, което ти вреди на здравето и те прави зависим. Вариантът въобще да го няма е най-лесният.
Фокус: В този случай няма ли да се стигне до едно разстройство на психиката?
Любов Миронова: Не, защото в този момент на негово място може да се появят едни прекрасни неща. Устройството се заменя с хора, с любов, смях и песни. Най-простият начин е детето да върши полезни неща. Например да отидете с детето в гората, да засадите дърво, да го снимате, а след това да ходите и да проверявате колко е пораснало, какво се случва с него. Когато човек прави полезни неща, смислени и може да ги покаже, тогава той се изпълва със смисъл. Има какво да сподели, с какво да се гордее. Може би някое дете с обикновен телефон и насадило 20 дървета ще има много повече какво да покаже на другите деца от това, което има новия модел смарт фон, който след известно време изобщо няма да е нов. Родителите мислят, че им е лесно като дадат на детето телефона като го хранят или му дадат телефона за да не им пречи, а след това няма лесно оправяне. Лесното на пръв поглед се оказва една дългосрочна тема с поредица проблеми и капани. Решенията са много, но трябва да бъдат осъзнати и да се приемат от страна на родителите.
Фокус: На каква възраст децата трябва да започнат да се занимават с технологиите?
Любов Миронова: Трябва да се минали поне 12 години.
Венцеслав ИЛЧЕВ