МненияВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Симеон Узунов, алерголог: Нелекуваният алергичен ринит може да бъде причина за бронхиална астма

11 април 2019 | 14:00

Снимка: Радио „Фокус“ – Пирин

Д-р Симеон Узунов, алерголог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.


Фокус: Д-р Узунов, започнаха ли да се проявяват пролетните алергии?
Д-р Симеон Узунов: Пролетните алергии започнаха да се проявяват преди около месец като всеки ден се срещам с пациенти, които имат проявени алергични реакции.
Фокус: Кои са симптомите, които се проявяват?
Д-р Симеон Узунов: Най-често симптомите се проявяват от страна на горните дихателни пътища като се появяват прояви от страна на носа. Получава се ринит и конюнктивити, понеже са много интимно свързани очите с носа и се появяват прояви на зачервявания, сърбежи като се получават секрети, кихане и запушване на носа. Това са основните симптоми, които водят пациентите при нас.
Фокус: Кои са алергените, които причиняват тези проблеми?
Д-р Симеон Узунов: Пролетните алергии започват с началото на пролетта като най-напред започват да цъфтят дърветата, което са дървесните полени, брезови, букови и върбови. След това започват да цъфтят тревите и в края на лятото започват да цъфтят плевелите. Това са основните алергени, с които се срещаме и които предизвикват този тип оплаквания.
Фокус: Какво се случва ако не се предприемат навреме мерки?
Д-р Симеон Узунов:Пациентът започва все повече и повече да се алергизира като понякога от една специфична алергична реакция може да се стигне до неспецифична. Тогава дразненията не са само от към съответния алерген, а и към други подобни.
Фокус:Как се различава алергията от вирусите, които върлуват в този сезон?
Д-р Симеон Узунов: При вирусните инфекции се наблюдава повишаване на температурата. При една вирусна инфекция се появяват болки в гърлото, главоболие и втрисане. Това са първите симптоми, които сигнализират една вирусна инфекция. Алергичната реакция протича по малко по-различен начин. При нея липсва повишаване на температурата, а секретите, които се отделят са бистри, докато при вирусната инфекция започват да се оцветяват. Въпреки това понякога се сменят няколко антибиотика, докато се разбере, че става дума за алергична реакция.
Фокус: Какво се случва, когато пациентите посетят алерголог?
Д-р Симеон Узунов: Най-напред се прави една добра анамнеза на пациента. След това се правят кожно-алергични проби. Така се установява чувствителността към алергените. Времето на симптомите също ни насочва като те може да са целогодишни или сезонни.
Фокус: Какъв е вашият съвет към пациентите, които имат съмнения за алергия?
Д-р Симеон Узунов: Препоръчвам най-напред да бъде установено към какво се проявява алергичната реакция. Много често се започва лечение и самолечение, на е необходимо преди това да се установи причинителя. При продължаващи симптоми над година е възможно да се направи една специфична имунотерапия. Благодарение на този вид се тушират симптомите като година след година оплакванията намаляват, докато се достигне до ниво, при което пациентът няма съществени оплаквания и може да води нормален начин на живот.
Фокус: До какво може да доведе една нелекувана алергия?
Д-р Симеон Узунов: За съжаление нелекуваните алергии от страна на горните дихателни пътища с времето може да се пренесат и в белия дроб. Така от един алергичен ринит може да се стигне до бронхиална астма, която също може да бъде поленова. При поленова алергия зачестяват симптомите на пациентите с астма. Пациентите с атопична бронхиална астма, която е предизвикана от алерген, доста често имат пристъпи и необходимо да приемат своите медикаменти, за да ги контролират.
Фокус: Има ли възраст, при която се проявяват алергиите или може да се появят по всяко едно време?
Д-р Симеон Узунов: Алергиите по-често започват от детска възраст и следователно младежка. Не е невъзможно, но пациенти на по-зряла възраст по-рядко могат да проявят алергия, първи пристъп на астма или алергичен ринит.

Денис НИКИФОРОВ