МненияВИЖ ВСИЧКИ

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Направи се първа копка на три дневни центъра за социални услуги

12 февруари 2019 | 13:00

Снимка: Радио „Фокус“

Христина Шопова, зам.-кмет на Община Благоевград в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод откритата обновена сграда на Община Благоевград и кръгла маса за спасяване на античното селище „Скаптопара“.


Водещ: Обновената сградата на Община Благоевград вече е факт. Как това ще промени условията на работа на хората, които работят или посещават институцията?
Христина Шопова: Със сигурност, когато се направи един ремонт с енергийна ефективност, нормално е да се подобрят условията не само за работа, а и всъщност ще се направи икономия на средствата, които се отделят за тази сграда. Сградата на Общината не е ремонтирана от 35 г., така че беше изключително належащо и много се радваме, че ремонта влезе в програмата „Региони в растеж“ и отново имаме един добър и успешен проект за Община Благоевград.
Водещ:Кръгла маса за спасяването на антично селище „Скаптопара“ се проведе от инициативен комитет, участва Общината, Регионалният исторически музей. Какви решения се взеха?
Христина Шопова: Решенията се повториха от миналата среща. Преди няколко месеца срещата, на която присъстваха и министърът на културата, и Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, и Община Благоевград имаше за цел да се направи общо задание, в което да бъдат заложени всичките неща, които искаме да се случат с древното селище. АПИ пое ангажимента да премести намерените обекти и да ги съхрани. Това вече е факт. Те изготвиха и задание, което очакваме също да видим с изход и вход откъм АМ „Струма“, за да може да има достъп до древното селище. Идеята на Общината, на инициативния комитет и Регионалния исторически музей е оттук нататък да има финансиране за разкопаване на следващите 120 дка, защото според експертите там ще бъдат открити още по-ценни неща и така ще имаме още по-големи находки. И разбира се да се предприемат стъпки към социализиране на обекта, за да се превърне в един туристически обект.
Водещ: Ще кандидатствате ли по проекти това да стане?
Христина Шопова: Разбира се. Първо, това е много мащабен проект. По първи изчисления всички експерти, архитекти, всички които се занимават с това, казват че проектът ще бъде не по-малко от 10 милиона. Така че Общината не може да финансира този проект и ще се предприемат мерки по търсене на финансиране по европейски програми или държавно финансиране. Т.е. оттук насетне ще се търсят пътища, по които този проект може да стане факт.
Водещ:На 12 ще отбележите 141 години от първото освобождаване на Горна Джумая от турско робство. Какво включва програмата?
Христина Шопова: Програмата, както винаги, включва почитане на този подвиг на руските войски в двора на църквата „Въведени Богородично“, където се прави специална литургия и се поднасят венци и цветя в знак на признателност. Това е първото освобождение на Благоевград и винаги се отбелязва с този акт.
Водещ: Какви проекти ще се реализират тази година в Общината?
Христина Шопова: Както знаете Община Благоевград, ние сме говорили и преди това с вас, изпълнява програмата „Региони в растеж“. И тепърва ще започне откриването на тези обекти, тъй като повечето от тях започнахме миналата година. Приключихме с площада на Благоевград, където предстои официално откриване. Днес правим първа копка на три дневни центъра за социални услуги. Това е чакан проект, тъй като тези три центъра ще се помещават в бившата сграда на Дома за деца, лишени от родителски грижи, който беше закрит през 2018 г. и сега се разкриват три нови центъра, които да поемат хора, които имат нужда от услуги. Ще имаме услуга за деца с тежки неразположения. Също така за възрастни, които имат нужда от грижа, ще бъде обновена сградата с необходимите условя за достъп. Проектът е на стойност 1 милион е 700 хиляди лева.
Водещ: И накрая с един актуален въпрос – допълнителните средства за областните и общински болници обеща правителството. Общинската болница в Благоевград има ли нужда от финансова подкрепа?
Христина Шопова: Аз мисля, че няма болница в България, която да няма нужда от допълнителна финансова подкрепа. Може би трябва да се направи анализ от какво точно има нужда и колко трябва да бъде подкрепата. Така че предстои да се направи финансов анализ, и ако разбира се има недостиг, да бъде търсена помощ от държавата. Засега мисля, че общинската болница се справя добре.

Елеонора ЧОЛАКОВА