МненияВИЖ ВСИЧКИ

Министър Боил Банов: Портретът на княз Александър I Батенберг е изключителен - в който и музей да бъде, ще е достъпен за всички българи

30 януари 2019 | 09:30

Снимка: бТВ, "Тази сутрин"

Боил Банов – министър на културата, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: България, държавата ни, успя да откупи на търг изключително ценни предмети на княз Александър I Батенберг, сред които и негов портрет, рисуван в началото на неговото встъпване в длъжност, когато е станал княз на България. При нас е министърът на културата Боил Банов. Добро утро.
Боил Банов: Добро утро.
Водещ: Как разбрахте, че тези предмети, включително и портретът му отиват на търг във Виена?
Боил Банов: Докладваха ни по няколко различни канала, най-вече най-сериозната информация дойде от директора на Историческия музей, националния, Бони Петрунова. Водихме разговори в правителството с министър-председателя, с министър Горанов. И взехме, разбира се, единственото възможно решение – категорично да участваме в търга.
Водещ: България за първи път ли участва на подобен търг?
Боил Банов: Мисля, че за първи път. И понеже тези търгове имат особена, собствена среда, собствена игра, взехме решение да не афишираме, че ще участваме. В крайна сметка свръхзадачата беше да докараме тук ценностите, те да се върнат в България, да съхраним националния дух, да дадем възможност на поколенията да го съхраняват и те. Приоритизирахме това и взехме стратегията да не афишираме, че ще се явяваме, за да можем да добием предметите първо – на нормална цена, и второ – гарантирано да ги придобием.
Водещ: Защото казвате всеки един търг наистина си има своя собствена игра и там е много деликатно?
Боил Банов: Страшно е. Аз последните две седмици само с това се занимавам, денонощно. Искам да ви кажа, че чак човек уплах да придобие.
Водещ: Защо? Кое е специфичното? От кое се уплашихте?
Боил Банов: Много играчи има, много интереси и много – то е една система, в която според интереса върви и наддаването.
Водещ: Имаше ли наистина много голям интерес специално пък за портрета на човек, който е бил монарх тук в България, а не някъде в Европа, не в Западна Европа?
Боил Банов: Срещу нас залагаше един човек, аз не мога да кажа кой е, но той през служител, който е нает, през телефон и залагаше сериозно не само за портрета. Същият човек залагаше и за тези подноси, които всъщност имат изключителна стойност, защото с тях е посрещан Батенберг. Те са израз на надежда и въжделенията на българския народ.
Водещ: Батенберг - тези подноси, които вие сте успели да откупите на въпросния търг, с тях е посрещан като монарх?
Боил Банов: С тях е посрещан, да.
Водещ: И те стават негов подарък?
Боил Банов: Те са подарък. Те имат страхотна символна стойност. По някакъв начин народът, хората му дават държавата на тепсия, дават му своето доверие. Много е емоционално. Мисля, че държавата направи изключителен ход. Изключително благодаря на премиера, на министър Горанов за адекватното решение, затова, че спазихме процедурата, затова, че не афиширахме предварително, въпреки че ни се искаше много. Много хора изкоментираха и са прави, защото в крайна сметка това са родолюбци, че как може, държавата защо не казва, че ще отиде. Ако бяхме афиширали, че ще отидем, просто сега пак щях да бъда тук, пак щях да се радвам, че сме го закупили, само че щеше да бъде на тройна и четворна цена.
Водещ: Щяха да спекулират, така ли?
Боил Банов: Да.
Водещ: И от аукционната къща ли щяха да вдигнат директно цената, или щеше /…/ да вдигат?
Боил Банов: Не мога да кажа кой, но такъв е механизмът. Ние като отидохме във Виена, след като последният ден вече се афиширахме, регистрирахме се и така, ние наистина пуснахме слух, че с много малко пари просто символично да заявим, че държавата има желание.
Водещ: Вие отидохте в лично качество?
Боил Банов: В лично качество, да. Тук в случая не можех да рискувам по никакъв друг начин.
Водещ: Нямаше как да отиде някой друг?
Боил Банов: Вижте, аз по принцип всичко правя в лично качество за хубаво или за лошо. Но когато става дума за държавни дела за памет и за поколения напред, особено се ангажирам.
Водещ: Това е един от най-известните оригинални портрети на Александър I Батенберг. Казахте, че сте се консултирали с директора на Националния исторически музей. Всички предмети ли трябваше?
Боил Банов: Да, защото имаше и други предмети. Това е преценката на експертите, че тези трите подноса и картината трябва да бъдат на всяка цена закупени.
Водещ: Добре. Ние имаме картината и трите подноса.
Боил Банов: Да.
Водещ: защото виждаме и други предмети, които сега показваме на снимки, включително мебели или пък други подаръци, които е получил.
Боил Банов: Имаше и други неща негови, на други монарси и големи личности, но исторически сериозен интерес представляваха тези 4 – 3-те подноса и картината.
Водещ: Казахте, че е имало много голям интерес. Колко души участваха на търга?
Боил Банов: Визуално мога да кажа стотина.
Водещ: Стотина души? Може би колекционери, хора, които са запалени?
Боил Банов: Вероятно, но голяма част от тях участват през подставени лица, тоест с хора, които откровено стоят на телефона. Ние държавата не можем да си позволим това, нямаме такъв регламент.
Водещ: Казахте, че е имало човек, който е наддавал по телефона и е правел изключително големи?
Боил Банов: Наддаваше, особено за единия поднос поне 2500 евро ни надигна наистина от бяс от това, че преди това си взехме нещата.
Водещ: Това, че сме успели ние да вземем тези подноси?
Боил Банов: Да.
Водещ: Но вие казвате, че не можете да кажете човека или не знаете кой е?
Боил Банов: Не, не го знам.
Водещ: Не знаете.
Боил Банов: Там е така – наема се един служител, който е анонимен, плаща му се вероятно някаква сума, той седи на телефона и вдига ръка, залага.
Водещ: Изключително красив е портретът. Може да ни разкажете малко повече за неговата история?
Боил Банов: Портретът е изключителен. Искам да ви кажа, че – то се усеща, вижда се, но на живо е нещо невероятно. Аз много се радвам, че хората тук дето се казва другата седмица ще могат да го видят всички българи, които имат желание.
Водещ: Кога ще бъде показан портретът?
Боил Банов: Надявам се до петък или до понеделник, ако уредим подробностите, защото то си има режим специален да се транспортира, не е просто да го пратят по някаква компания. Надявам се, че другата седмица ще може вече да се види или пък ще го обвържем с една изложба за цар Фердинанд, която прави Националната галерия в Двореца. Може би ще направим връзка там по естествен път да се изложи за първи път. Не мога това да кажа, експертите ще кажат, но е впечатляващ – със символите на властта, рамката, много е, изключителен е. Гордост е.
Водещ: Гордост е и за нас, че той ще бъде отново в България. А къде ще остане? Ще остане ли в залите на Националната художествена галерия?
Боил Банов: Не мога да кажа. Събирам ги днес, ако успея, ако не – утре, всички експерти да кажат къде е добре,в кой музей. Със сигурност ще бъде някой от Националните ни музеи. Но мисля, че най-разумното е по повод тази изложба в Царския дворец, където все пак е и естествената връзка, да се изложи там, да може първоначално да се види там. Пък след това, в който от нашите музеи, в който и да бъде, ще бъде достъпен за всички българи. Най-важното – ще бъде достъпен и след 100 години, родовата памет ще бъде съхранена.
Водещ: Подозирахме ли за тези предмети, знаехме ли, че те съществуват, че стоят някъде, нечия колекция ли бяха?
Боил Банов: Не излизат много неща, свързани с българската държавност. Знаят се,ч е ги има, но те са частна собственост, в частни колекции и ние не можем да предполагаме.
Водещ: А тази картина и подносите, пък и другите предмети са били до този момент в частни колекции, така ли, или частна собственост?
Боил Банов: Доколкото аз знам, нашето проучване е, че това е – не знам как се пада – внук или правнука на Батенберг.
Водещ: Някой от неговите родственици по-скоро.
Боил Банов: Да.
Водещ: Които продават въпросната картина?
Боил Банов: Който преценява да издави нещата.
Водещ: И тъй като казахме в самото начало – България за първи път участва в подобен търг, бихме ли участвали и в други? Защото не веднъж и през годините имаше аукциони, на които се продаваха предмети, свързани с времето на траките или пък други епохи.
Боил Банов: Мисля, че със самото участие тук, с начина, по който го направихме, категорично, ясно да – държавата има желание да си придобива нещата, да си ги връща тук, да ги съхранява, да опазва и да дава възможност за българския дух да се развива.
Водещ: Особено тези, които са свързани безспорно с нашата история и с нашето историческо минало.
Боил Банов: Разбира се.
Водещ: Какво правим обаче с нашето историческо минало, няма как да не ви питам? Ето, вчера отново се появиха информации за двойната къща – тя ще бъде ли възстановена или не, защото разбрахме, че след като е съборена, тогава вече е придобила статут на паметник на културата? Какво правим с нещата, които са пред очите ни, но се рушат.
Боил Банов: Вижте, двойната къща е съборена, тя беше извадена от статут на паметник на културата. Водихме доста разговори, собственикът подаде молба наново да бъде възстановена като такава. Проектът, по който той ще работи, е проект, който е съгласуван в Института може би преди 7 или 8 години. Проектът е да възстанови фасадите така, както са били и да строи нагоре. Този проект му е съгласуван. По този проект ще работи. Къщата през фасадите всъщност ще живее своя живот, ще има, ще се вижда какво е, какво е било. В ситуацията, в която аз постъпих, заварих едно празно място. Това е вариант, който е доста сериозен. Това мога да кажа. Ако ме питате в лично качество, аз най-бих искал къщата да се възстанови такава, точно каквато е била.
Водещ: Каквато е била. А какво ще има там – къща с надстройка? Нещо, хотел ли ще има?
Боил Банов: Да. Проектът му е съгласуван преди години. Всъщност той избяга от този проект. Тръгва да променя статута.
Водещ: Въпросът е, че фасадите ще бъдат възстановени?
Боил Банов: Това, което ние направихме, е да го убедим да възстанови този проект, да се възстановят ключовите фасади, които се виждат, да се вижда какво е било.
Водещ: Ключовите фасади можеше обаче и да не падат, нали така? Защото в цивилизованите държави обикновено те остават и оттам нататък се надстроява, надгражда. Има и такива случаи- те изглеждат много красиви.
Боил Банов: Аз действам в обстоятелствата, в които попадам. Опитвам се да дам възможност на гражданите и след 50, и след 100 години да виждат какво е било и откъде сме тръгнали.
Водещ: Добре. Очаквам и аз с интерес да видя портрета на княз Александър I Батенберг, когато и той пристигне в България и бъде изложен най-вероятно на изложбата, която ще бъде подредена в чест на цар Фердинанд.
Боил Банов: Вероятно. Тъй или иначе тя е за цар Фердинанд, логично е там да бъдат показани.
Водещ: Добре. Благодарим на министър Боил Банов. Наистина едно добро дело за България.