МненияВИЖ ВСИЧКИ

Николина Ангелкова: Въвеждаме задължителен стандарт ISO за достъп на хора в неравностойно положение на плажовете на концесия

09 ноември 2018 | 10:00

Снимка: БТВ, "Тази сутрин"

Николина Ангелкова, министър на туризма, в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ

Водещ: “Тази сутрин“ продължава заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова. Добро утро.
Николина Ангелкова: Добро утро.
Водещ: Ще си говорим за зимния сезон. Като гледаме прогнозата за времето, тежката зима се отлага с още 1-2 седмици. Но дали идва тежка политическа зима сега заради трусовете в управлението, заради проблемите в малката коалиция? Стабилно ли е сега управлението и кабинетът.
Николина Ангелкова: Стабилно е управлението и кабинетът. Всъщност това, което е важно за нас, е, че ние постигаме приоритетите, които сме си начертали в управленската програма. Виждате и това, което е заложено в Бюджет 2019 година – икономически ръст от 3,7%, изключително ниска безработица – една от най-ниските в Европейския съюз – 4,7%, повече пари за образование, повече пари за здравеопазване, повече пари за социална политика, повече пари за общините. Всичко е в повече и всичко това в полза на обществото, така че максимално да се постигат всички приоритети и всъщност да се решават наболелите реформи в обществото.
Водещ: Решен ли е обаче проблемът на майките на деца с увреждания? Те продължават да протестират всеки ден, всяка вечер са по улиците на София. Протести има и се организират отново за цените на горивата в различни градове. Но, като говорим за майките на деца с увреждания, и по-специално изказването на Валери Симеонов, вие приехте ли неговото извинение?
Николина Ангелкова: Вижте, не ме карайте да го защитавам. Недопустимо е такива изказвания по отношение на хората, особено по отношение на майките на деца с увреждания, които са изключителни героини, защото изключително трудно е да гледаш дете с увреждания, изключително трудно е да полагаш ежедневни грижи. И най-малкото, което очакваш, това го казвам и като майка, е да има разбиране. Това, което правителството прави по отношение на социалната политика, е наистина свързано с изключително голяма отговорност. Виждате, че се пое ангажимент за приемане на проекта на закон за хората с увреждания, проекта на закон за личната помощ.
Водещ: Да, но на финала идват думите на Валери Симеонов. Вие приемате ли ги като искрени, извинението приемате ли го като искрено?
Николина Ангелкова: Повече от 150 милиона лева са заделени в бюджета допълнително, така че да се решат тези проблеми.
Водещ: Трябва ли той обаче да подаде оставка според вас?
Николина Ангелкова: Оставката е личен акт. Аз не мога да коментирам неговите действия. Това, което е важно…
Водещ: Смятате ли, че ако той подаде оставка, правителството ще падне?
Николина Ангелкова: Пак казвам, оставката е личен акт. Това, което за мен е важно, което ние трябва да продължим, е да изпълняваме поетите ангажименти към хората. По отношение на хората с увреждания ние сме, и в частност в сектор „Туризъм“, знаете, че откакто е създадено министерството и всъщност откакто плажовете бяха прехвърлени към нас 2015 година, ние работим така, че да осигурим максимална достъпност до морските плажове. Включително, за да бъдем много по-строги и ефективни, всяка една нова процедура за концесия, която стартирахме тази година, е свързана с изискването от кандидата за представяне на специално ISO – стандарт 13009, което гарантира достъпността до морския плаж и гарантира изграждането на специални пътеки за достъп, така че максимално да улесним това.
Водещ: Това вече е свързано с вашата работа. Но, за да затворим темата с Валери Симеонов, повярвахте ли на неговото извинение, приехте ли го като искрено?
Николина Ангелкова: Вижте, той се извини. Той носи отговорност за това как се извинява. Не мога да коментирам това.
Водещ: Можете да коментирате вашите чувства и вашите разбирания за нещата. Добре, не искате да ми отговорите на този въпрос. Кажете ми обаче, преди да преминем към зимния туристически сезон, лятото 5,5 милиона туристи са посетили България. Това са само чуждестранни, така ли?
Николина Ангелкова: Това са само чуждестранните туристи, които са над 5,5 милиона, 3,1% ръст, което е изключително добре на фона на това, че три поредни години ние бележим ръст. Само за сведение, откакто е създадено Министерството на туризма, ние бележим 31% ръст на чуждестранните туристи от 2015 година досега, което всъщност ни поставя на едно от първите места като устойчива дестинация за международен туризъм. И всъщност сега се върнах от едно от най-големите международни туристически изложения в Лондон. И там ни поканиха специално, за да напишат най-добрите практики по отношение на туризма и всъщност България да даде своя принос в това, което наистина е изключително важно.
Водещ: Българите обаче ходят ли на нашето море или предпочитат Гърция? Там съизмеримо ли е колко българи са отишли например в Гърция и колко гърци в България?
Николина Ангелкова: Да, съизмеримо е. За миналата година например имахме над 1 120 000 гърци, които са посетили нашата страна, и почти 1 200 000 българи са посетили Гърция.
Водещ: Почти равно. Аз все си мисля, че българите са повече, които ходят в Гърция, отколкото гърците в България.
Николина Ангелкова: Ами почти равно е. И тази година Гърция продължава да е номер две в чуждестранните туристи. Към момента почти 800 и няколко хиляди гърци са посетили България.
Водещ: Зимните ли курорти предпочитат?
Николина Ангелкова: Ами не, целогодишно е. Защото за зимата например 2017-2018 година имахме над 1 600 000 чуждестранни туристи, 400 000 от тях са гърци. Тоест виждате, че от тези до момента 800 и нещо хиляди гърци, 400 са за зимния сезон, всички останали са по отношение на целогодишния туризъм.
Водещ: Зимата обаче идват по-малко хора, по-малко чужденци идват за зимните ни курорти. Това нещо може ли да бъде подобрено?
Николина Ангелкова: Това нещо със сигурност може да бъде подобрено, но изисква една цялостна политика в тази посока. И със сигурност нашата основна цел е била винаги разширяване крилата на сезона и създаване на възможност за допълнителни активности, не само по време на летния, но и за зимния сезон. Като цяло това, което сме направили, освен да създадем допълнително културно-исторически маршрути, балнео и спа дестинации, гурме и уелнес, ние насърчаваме и правим активна реклама, изпреварваща една година по-рано, за да насочим фокуса към зимните ни курорти. Това, което е важно обаче, за да разширим капацитета, е изграждането на допълнителна инфраструктура, не само в съществуващите курорти, както тези – Пампорово, Боровец и Банско, Витоша, разбира се, изключително важно. Но, освен това, и да насочим вниманието към зимните ни курорти в Стара планина. Там има също изключително добри възможности за зимен и планински туризъм. Хората се надяват на това, за да може да дръпнат техните райони в икономическото си развитие. Но затова казвам, че е необходима една цялостна концепция и стратегия, която ние сме заложили в стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2030 година.
Водещ: Витоша казахте и се хващам за думите ви. Вчера коментирахме темата с лифтовете на Витоша, инфраструктурата там, заедно със спортния министър Красен Кралев. Вие обаче като министерство имате отношение по този въпрос и участвате в работната група. Може ли да се обобщи така – че тази работна група е създадена изцяло и само с една единствена идея – да бъде променен планът за управление на Витоша, така че там да може да се строи.
Николина Ангелкова: Нека сега не започваме отзад напред. Изцяло е създадена тази работна група така, че да се осигури максимален достъп до планината Витоша за софиянци и всички, които искат да се радват на това богатство, което имаме.
Водещ: То не е започване отзад напред, защото това, което бяха думите на министъра вчера, че сега първо ще променим плана, за да може да се строи, пък после ще преценим какво ще ни трябва за Олимпиадата през 2024-та.
Николина Ангелкова: Аз казвам застрои, защото думата „строи“ винаги предизвиква много вълнения. Искам да подчертая, че Планът за управление на Витоша трябва да бъде променен само и единствено, за да могат да се подменят лифтовете, съоръженията, да се изградят нови. Но само и единствено лифтове, влекове, които са най-екологичният вид транспорт. Там друго строителство категорично няма да има.
Водещ: Аз неслучайно употребявам тази дума „строи“, защото когато се промени един план, възможно ли е освен лифтовете, да изникнат и други сгради, да има разрешение за строителство на други обекти?
Николина Ангелкова: Категорично недопустимо. Това е абсурдно. И тук, разбира се, изключително строг контрол е предвиден, както в рамките на европейското, така и в рамките на националното ни законодателство. И ние гарантираме, че ще следим за това. Аз затова казвам отзад напред, хващайки се за тази дума, защото тя винаги предизвиква сериозни вълнения. Но, от друга страна, ние сме длъжни да осигурим достъп на софиянци до Витоша. Вижте, това е едно огромно богатство, което години наред не се използва. И фактът, че президентът на Международния олимпийски комитет вижда такъв огромен потенциал в България, вижда такъв огромен потенциал за Витоша да може да бъде домакин, и София, на зимни и младежки олимпийски игри, е едно огромно признание. И аз смятам, че ние трябва да се възползваме, да обединим усилия и да направим необходимото това да се случи. Като категорично заявявам, че няма как да бъде допуснато друго строителство, извън това да бъдат подменени съществуващите лифтове и влекове, и съоръженията, така че да гарантират максимална безопасност и достъпност, и придвижване в планината.
Водещ: Единната система за туристическа информация възможна ли е в България?
Николина Ангелкова: Абсолютно. Вижте, това е наистина топ приоритет. И аз се радвам, че след една продължителна сага на обжалвания, ние вече в момента изпълняваме единната система за туристическа информация. Договора го подписахме на 17 юли тази година, 6-месечен срок сме заложили за изпълнение. Януари месец ще ви поканим да видите демоверсията как работи, за да може да се започне свързването на регистрите на НАП, МВР, хотелите, общините, в единната система за туристическа информация, което ще ни даде изключителна възможност за контрол преди всичко, за данни, които постъпват в реално време, за анализи, защото тогава ще можем да правим всякакви анализи за профил на туриста…
Водещ: Може ли тази част от бизнеса, която е на сиво, да излезе на светло, освен тези анализи, които ще правите?
Николина Ангелкова: Това е основната идея. Защото ние категорично ще свържем абсолютно всички места за настаняване. И друго, което правим, извън системата ST, и което е свързано с основния приоритет на нашия кабинет, а именно намаляване на административната тежест и електронното правителство, ние съвсем скоро ще покажем и специални електронни услуги за всички наши електронни услуги за всички наши административни услуги, свързани със сертифициране на спа, уелнес центрове, категоризиране, прекатегоризиране на места за настаняване, със специално лицево разпознаване и с електронен подпис. Ще става буквално за три минути и може, докато си стоите у вас на дивана, да си категоризирате хотела или ресторанта.
Водещ: От вашето министерство ли идват предложенията за промени в закона, които са свързани с това какво и що е това пътуващи, какво е спа и уелнес туризъм? Колегите могат да покажат и графиките, коментирахме ги само преди ден с Даниел Вълчев в една немного добра категория, а именно награди за малко безумни тестове в законодателството. Уелнес център – използването на вода и естествени природни фактори в центъра не е задължително – така приключва вашето обобщение за уелнес център.
Николина Ангелкова: Без да звучи като оправдание или извинение, защото всяко едно определение, което се появява в допълнителните разпоредби на закона, се създава в работна група със специалисти, всъщност това определение е още от 2013 година в първия Закон за туризма, който е приет тогава.
Водещ: То изглежда, че е написано нещо, колкото да има написано нещо.
Николина Ангелкова: Не. Искам да подчертая, че това, което се приема като определения, екип от експерти от Министерство на туризма, когато вече трябваше да се създава и наредбата 2016 година за сертификация на балнео, спа, уелнес, с участие на експерти от Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, професори, които всъщност предлагат една такава дефиниция.
Водещ: Да видим друга дефиниция сега обаче – „Пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз основа на такъв договор“. Ето, аз съм лице, което желае да пътува. Прави ли ме това пътуващ?
Николина Ангелкова: Не.
Водещ: Защо тогава е написано така?
Николина Ангелкова: Само искам да ви кажа, че това вероятно, пак казвам, без да звучи като извинение, защото аз съм разпоредила промяна на всички тези разпоредби много преди вчерашния репортаж, и можете да го видите, защото в момента тече огромна промяна в Закона за туризма, но колегите в работните групи буквално понякога преписват и копи-пейст превеждат текстовете в директивите и други такива международни документи. В случая за пътуващ специално това е задължително изискване на директивата за пакетните пътувания. Това, което съм казала, е да се помисли и да се уточни, че когато говорим за пътуващ, става въпрос само по смисъла на това за целите на туроператорите и турагентите, защото идеята на тази директива е максимално да защити потребителя. Виждате колко много фалити се случват и всъщност затова те казват, че в момента, в който вие имате желание и сте го заявили през имейл, без дори да има подписан договор, сте в рамките на директивата, за да ви защити. Но това от това определение не става ясно и е изключително абсурдно. Затова сме разпоредили да има бърза промяна.
Водещ: Благодаря ви. Успешен зимен сезон ви желая. Благодарим на министър Николина Ангелкова.