МненияВИЖ ВСИЧКИ

Давид Кюранов, Асоциация „Родител“: Времето прекарано заедно е важно и за родителите, и за децата

08 ноември 2018 | 18:00

Снимка: Радио „Фокус“- Пири

Давид Кюранов от Асоциация Родител в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Кюранова, РИМ- Благоевград се включва в отбелязването на Седмицата на бащата. Какво включва инициативата?
Давид Кюранов: Първо да кажем, че това е традиционно участие на РИМ- Благоевград в Седмица на бащата. Винаги много се радваме, тъй като те са едни от първите, които решиха да вземат участие в Седмица на бащата и в Деня на бащата през лятото. През цялата седмица входът за деца и бащи ще бъде безплатен.
Фокус: Как се роди идеята за Седмица на бащата?
Давид Кюранов: Преди време организирахме кампания „Да бъдеш баща“ и казвахме , че има страшно много литература изписана за отношенията между майките и децата. Тогава показахме и една малка книжка, която е джобна на фона на томовете изписани за майките. Тогава решихме да дадем гласност, да отворим пространство за по- активно общуване между децата и мъжете, както и да обърнем специално внимание на мъжете, защото като цяло по- рядко се обръща внимание върху ролята на бащата. През последните години това се променя все по- активно и ние виждаме много различни хора, които оценяват важността на тази роля.
Фокус: В началото на седмицата отбелязахме Световния ден на мъжете. Освен тази инициатива, за която вече споменахме, подготвили ли се сте нещо друго?
Давид Кюранов: Това е основното, защото нашата кампания иска да каже, че истинският мъж може да положи грижа, а това е много важно за нас, защото обикновено виждаме мъжете в някакви други роли- работещи, изкарващи хляба и т.н. При грижите за децата се откроява повече ролята на майката. Ние не искаме да отправим някакво назидание за мъжете и бащите, а по- скоро да им покажем възможността да участват активно в самата грижа за детето- да го водят на училище, да го заведат на лекар. Има много хора, които правят тези неща, въпреки това е важно, защото се изгражда една много стабилна връзка, която не е само в рамките на играта и забавлението, а е свързано и с останалите сфери на живота.
Фокус: Можем ли да кажем, че в съвременното общество се променя ролята на българския мъж?
Давид Кюранов: Разбира се, че можем да го кажем. Съвременните форми дават различни възможности на родителите, но съвсем слабо е застъпено взимането на дългия отпуск по бащинство, този който можеш да вземеш шест месеца след раждането на детето и да изкараш до края на майчинския отпуск, т.е. дълго бащинство. Нашето законодателство, за разлика от много други държави, позволява това нещо, но не е особено популярно и то е свързано с много други неща- нагласи на работодателите. Когато се наеме едно младо момиче, се очаква, че рано или късно, тя ще излезе по майчинство, а при мъжете не предвиждаш подобна възможност.
Има случаи, в които за семействата е по-удобно бащата да остане вкъщи.
Фокус: Какъв родител е съвременният мъж и каква част от възпитанието се определя на него?
Давид Кюранов: Ролята на мъжа е свързана с изграждане на социалните умения при детето, на емпатията към другите. Казано е, че има връзка между активното участие на мъжете и това вече децата на по- късни години да изграждат здрави приятелства и здрав отношения. Ролята на днешния съвременен мъж е да попада в малко по- нови полета- на грижата, на гледане на детето, на готвенето. Има едни татковци, които стават свръх грижовни и започват да се притесняват за всяко по- малко нещо, да са по- загрижени и от майките.
Фокус: Вие казахте, че има томове книги за майките и една малка книжка за бащите. Кои са основните съвети, които давате на бъдещите бащи?
Давид Кюранов: От голяма значение е възрастта на детето, защото в различните възрасти е различно. Мъжете трябва да се включат още по време на бременността - да се посещават заедно прегледите. След раждането на детето има един етап по изграждане на връзка с детето, като може да се гради с говорене на детето още преди да е родено, пускане на музика. Говоренето е много ценно, защото по този начин децата разпознават гласа. След раждането е хубаво мъжете да си търсят време, което да прекарат с децата. Родителите трябва да прекарат качествено време с децата. От една страна това звучи очевидно и лесно да се каже, но ако вземем всичките ни ангажименти, времето наистина е много малко и често е необходимо да спрем за малко забързаното ни ежедневие. Родителите трябва да прекарват хубаво, качествено и смислено време с децата си, тъй като е ценно не само за децата, но и за нас.
Лора КАЛЧЕВА