МненияВИЖ ВСИЧКИ

Кап. Димитър Димитров, Фондация „Морски съдби“: Варна е град, който се храни от морето, вярвам, че ще съберем средства за Паметник на моряка

11 октомври 2018 | 18:01

Снимка: Радио „Фокус“ – Варна

Кап. Димитър Димитров, председател на Фондация „Морски съдби“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.


Фокус: Кап. Димитров, Фондация „Морски съдби“ инициира кампания за набиране на средства за построяването на Паметника на моряка във Варна. Разкрийте повече за инициативата.
Кап. Димитър Димитров: В разгара си е кампанията за набиране на средства, защото всички административни процедури за одобряване на проекта са приключили. Оценката на проекта е 320 000 лева. Това включва изработването на скулптурната композиция, която представлява стилизиран нос на кораб с фигура на моряк върху нея. Общата му височина ще е около десет метра. В съседство ще бъде разположена и мачта за вдигане на флагове при официални чествания. Ще има също и шест табелки, символизиращи основните морски професии. Те ще бъдат разположени в пространството около паметника. В рамките на кампанията сме подготвили писма до 40 компании за набиране на морски кадри. Призовали сме да дарят средства по този начин. Голяма част от писмата са изпратени. В същото време са отпечатани около 10 000 картички. Идеята е всеки, който по някакъв начин е свързан с морето и има желание да помогне да дари поне десет лева и срещу тази сума той ще получи картичка за спомен, че е участвал в кампанията. Вече има хора, които са откликнали. Сред тях има дарители, които са дали и 50 лева. До момента в дарителската сметка са постъпили около 1500 лева. От картичките за две седмици са събрани около 3000 лева.
Фокус: Само към моряците и хората, свързани с морето ли е насочена кампанията или към цялата общественост на Варна?
Кап. Димитър Димитров: Инициативата е насочена към цялата варненска общественост, защото Варна е град, който се храни от морето. Но основната ни цел е картичките да достигнат до моряците, за които е този паметник. Затова в нашата кампания сме се насочили към фирмите, които изпращат морски кадри зад граница. Досега не сме получавали отказ. Картичките ще се намират в офисите на тези фирми. Картички ще има също в Асоциацията на капитаните и Клуба на корабните механици, при големите профсъюзи, основната част ще бъде и във фоайето на Морска администрация. Има и четири дарителски кутии – в Морска администрация, Община Варна и Параходство БМФ и в Щаба на ВМС.
Фокус: Имате ли планове до колко време може да е готов паметникът?
Кап. Димитър Димитров: Нашата идея е да съберем една сума в рамките на месец, около стотина хиляди лева. Ще се обърнем и към Общината. Чисто технологично на авторите са необходими около осем месеца за изработване на макета и на самия паметник.
Фокус: Припомнете къде ще бъде разположен Паметникът на моряка и авторите на проекта.
Кап. Димитър Димитров:Съветът по естетизация на градската среда одобри място за поставяне на паметника – свободната площ до входа на Фестивалния и конгресен център на пешеходната алея на бул. „Сливница“. Цялата скулптурна композиция ще бъде от бронз, а също и плочите, които символизират морската професия. Авторите на проекта са избрани с конкурс. Това са скулпторът Венелин Божидаров и арх. Тодор Даскалов.
Фокус: Ще Ви насоча към една друга морска тема, Вие присъствахте на срещата на Международната морска организация в Лондон, с какви новини се завърнахте от там?
Кап. Димитър Димитров: Всяка година последната седмица на септември се провежда Световният морски ден. Това става в Лондон, в Централата на Световната морска организация, позната още като IMO(International Maritime Organization). Тя е междуправителствена агенция към Организацията на Обединените нации и в нея членуват над 170 държави. България е една от тях. Световният морски ден в Лондон започна със среща на посланиците на добра воля. От България участвахме двама представители. По време на срещата морските посланици обсъдиха проблемите, които срещат различните държави за развитието и популяризирането на морските професии. Един от големите проблеми е този, свързан с осигуряването на стаж на завършващите морските учебни заведения.
Фокус: А съществува ли този проблем у нас и как може да бъде решен той?
Кап. Димитър Димитров: Проблемът съществува отдавна, защото до средата на 90-те години България имаше учебен кораб – корабът „Никола Вапцаров“. На него всички, завършващи тогава курсанти и всички ученици от Морската гимназия имаха възможност да проведат своите стажове организирано, под ръководството на преподавател. От тогава за съжаление България не притежава такъв кораб и всички студенти и ученици са принудени да си търсят възможности за завършване на стажа самостоятелно. Фирми приемат практиканти и стажанти по утвърдени програми след втори и трети курс. Тези, които не са одобрени търсят възможности в други фирми.
Фокус: А проблемът идва от там, че стажът е задължителен за придобиване на квалификация?
Кап. Димитър Димитров:Точно така. За придобиване на морска правоспособност стажът е задължителен, 12 месеца преди това за помощник-капитаните и механиците. Минимум 6 месеца преди завършването те трябва да имат задгранично плаване.

Диана СТОЕВА