МненияВИЖ ВСИЧКИ

Кметът Вяра Церовска: Oбновеният централен парк на Перник ще бъде открит преди празника на града - 19 октомври

11 октомври 2018 | 14:00

Снимка: Радио „Фокус“, „Добро утро, България“

Интервю на Вяра Церовска, кмет на Перник за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод празника на града-19 октомври.

Водещ: Каква е културната програма на Общината Перник за предстоящия празник?
Вяра Церовска: Това е един много хубав повод перничани да излязат да се поздравят един друг и да поздравим ние, перничани, с празника на града. Разбира се, ще се възползваме от това, че имаме цяла седмица, за да говорим за Перник, да направим откриване на някои обекти, които ние сега включихме. Обичайно на празника на града ще направим литургия. След това има едно тържествено шествие. На откриването да отличим хората, които наистина са дали много за нашия град: хора в здравеопазването, социалните дейности, в бизнеса. Това е един добър повод Перник да избере своите почетни граждани. И аз се радвам, че в седмицата, в която е нашият празник, в която ние наистина ще предложим и една много богата програма още от обед за малките дечица в централния парк. След което на самия площад ще има изпълнение на оркестър „Граовче“, на Венци Венц, на Графа, много добри музиканти ще покажат своите умения. Знам, че заедно с нас ще празнуват и училища, които имат и носят името покровителя на Перник- Свети Иван Рилски. В тази седмица ние сме поканили министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, която на 16-и ще бъде с нас. Приключихме реконструкцията и модернизацията на един мост над р. Струма. Той беше с Акт 15, вече е пуснат в експлоатация. Сега в седмицата, в която е празникът на град Перник, той вече е с издаден Акт 16 и ще може официално да бъде направено неговото откриване. Същия ден, на 16 октомври, ще покажем изцяло обновения централен градски парк, като всички зони са абсолютно подменени с нови уреди, за да могат да посрещнат малчуганите с настилки такива, каквито се очаква. Нашият поздрав към перничани е приключването строителните работи на Парка на предизвикателствата, който наистина е забележителен. И с неговото откриване ще дадем възможност на всички възрасти, на хора от Перник, на гости на Перник наистина да имат различни зони за отдих, за разходка, за спорт, да заведат децата си да се порадват, да поговорят помежду си. Ще има естради, на които различни училища, неправителствени организации или просто деца, които са решили да направят програма, да се покажат и да проверят своя талант и интереса към тях. Мисля, че въпреки големите проблеми, които ние имаме, се борим за това тези възможности, които можем да реализираме, да ги направим достъпни и приятни за всеки един гражданин. И затова ще наситим седмицата за Перник, в която седмица е 19 октомври, с мероприятия, които, надявам се, моите съграждани ще одобрят и на които ще присъстват.
Водещ: Споменахте, че ваши съграждани ще получат своите отличия, бихте ли казали кои са те?
Вяра Церовска: На специална сесия на общинския съвет със званието ще бъдат удостоени певицата Павлина Горчева и баскетболистката Евдокия Огнянова посмъртно. А ние имаме изключително много спортни клубове в Перник: баскетболни, волейболни, футболен отбор, борба, различни видове бойни изкуства. И тази година сме се постарали да отличим и един от спортистите. В нашите награди има и специални отличия, с които ще бъдат отличени 5-ма от ветераните футболисти, които са допринесли много за спорта на Перник. Ще се постараем всички сфери, които имат заслуга за авторитета на нашия град, да излъчат своите достойни представители и те да бъдат показани, удостоени и уважени с награди.
Водещ: Празникът ще привлече доста туристи на 19 октомври, какво още ги привлича в Община Перник?
Вяра Церовска: Имаме много добри взаимоотношения с побратимените градове, които са изпратили свои представители, за да ни поздравят на празника. На 18 октомври ще присъстват и бесарабски българи, които всяка година традиционно, вече трета година идват при нас. Заедно с тях ще бъдат представители на Сърбия, на Македония, на Италия, на Португалия, на Балашиха и Електростал, които са градове, близки с нас. Имаме установени приятелства и те ще ни поздравят за празника. Заедно ще го празнуваме на 18-ти. Успоредно с това ние ще направим и една научна конференция за историята на нашия град и по-точно тя ще бъде озаглавена „Кракра“, свързана с древната история на Перник и с 1000-годишната история на крепостта. Имаме проекти, които не можахме да приключим в тази седмица, защото наистина не е важно те да бъде приключени за 19 октомври, важно е да бъдат направени така, както трябва. И като пример мога да ви дам детска градина „Миньорче“, която до един месец по-късно също ще отвори врати заедно с изцяло ново обзавеждане, заедно с парка в самата детска градина, в който ще бъде обновено цялостно пространството. Перник има много неща, които може да покаже и на самия празник по традиция това ще се случи в Регионалния исторически музей, в който ще има програма, в която ще бъде камерният оркестър на Община Перник. Специална програма ще има диригент Райчо Христов, който ще изнесе концерт под мотото „Хоризонти“ в Регионалния исторически музей. От 13.00 часа до 15.00 часа ще има изяви на млади таланти и фолклорен концерт в центъра на Перник. Най-големия на Балканите Музей на минното дело, който също ще отвори врати, екскурзоводи и уредници ще разказват за историята на нашия град.
Водещ: Ние ви поздравяваме за тези инициативи и за предстоящите проекти, които ще реализирате. Призоваваме нашите слушатели да посетят Перник около и на 19 октомври, за да присъстват на богата културна програма, да се насладят на Парка на предизвикателствата и да посетят най-големия на Балканите Музей на минното дело.
Елеонора Чолакова