МненияВИЖ ВСИЧКИ

Ива Брусарска, Община Кюстендил: Общината има потенциал да развива туристическия си продукт и да привлича посетители с различни предпочитания и търсения целогодишно

12 юли 2018 | 18:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Ива Брусарска, експерт „Маркетинг” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил.

Фокус: Госпожо Брусарска, по какъв начин работи през лятото, създаденият в града, Туристически информационен център?
Ива Брусарска: Община Кюстендил има потенциал да развива туристическия си продукт и да привлича посетители с различни предпочитания и търсения целогодишно. Това се забелязва в туристическия информационен център откакто функционира. Министерство на туризма положи началото на инициативата да представи България като дестинация, предлагаща туризъм и през четирите сезона, а Кюстендил в този смисъл, с наличието на всички условия за всеки тип туризъм, селски, пешеходен, планински, културен, балнео и особено сега, през летните месеци, е прекрасна промотирана локация за целта. В тазгодишното издание на Празника на черешата, което събра туристи както от България, така и от целия свят, се наблюдава засилване на интереса към града, както и увеличаване на посещаемостта. Туристически информационен център – Кюстендил посрещна десетки посетители от САЩ, Германия, Русия, Великобритания, Китай и други държави. От началото на месец юни в центъра се предлага информация за летните туристически активности в общината, които смятаме,че ще бъдат интересни на туристите, посетителите и гостите на града, като те се промотират като част от цялостния туристически продукт.
Фокус: Кои са най-интересните летни дестинации?
Ива Брусарска: Особен интерес представлява пешеходният маршрут за посещението на лесопарк „Хисарлъка” и Акрополът на Пауталия от гостите на града, като за целта Туристически информационен център предоставя карта на града с улици и разположени още 21 културно – исторически обекта, включваща още Регионален исторически музей, къщите – музеи в града, възрожденските църкви, музейният комплекс „Свети Георги”, художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Интерес представлява и общинският плаж за любителите на водните забавления и откритият минерален басейн, който е отворен през всички дни от седмицата. За посещенията с балнео насоченост, Туристическият информационен център в Кюстендил предоставя и брошура с информация за качествата на минералната вода, както и за заболяванията, на които тя повлиява. За привържениците на фестивалния туризъм, предлагаме годишен културен календар на Община Кюстендил, както и ежемесечните издания на този календар, като за това лято се предвиждат няколко интересни събития, които могат да се посетят от гостите и туристите на града.
Фокус: Кои са предстоящите прояви?
Ива Брусарска: Едната е Празникът на пеперудата 14 – 15 юли, следва мотосъборът „Нощни вълци” от 13 до 15 юли, Международният събор „Краище”, организиран на 12 юли, Международният фолклорен фестивал „Сребърна пафта” от 26 до 28 юли, културният форум „Панагия” – 15 август. Особен интерес представлява и „Кюстендилско лято” в културния календар, което предвижда различни активности и събития в три поредни дни. Всяка седмица четвъртък, петък и събота, включващи концерти, атракции, както и тазгодишното издание на „София филм фест” с прожектиране на филми на Арката на площад „Велбъжд”.
Фокус: Какво друго като информация се предоставя в туристическия център”
Ива Брусарска: Посетителите могат да получат и информация за частния бизнес в сферата на туризма, места за настаняване, места за хранене, различни атракциони в града, спортни активности, като тенис, футбол и други спортове, организирано планинско колоездене, парапланеризъм, екскурзии в района, като една от най – интересните за туристите е Скакавишкият водопад и маршрутът по реновираната еко пътека, както и посещение на секвоите в местността Ючбунар, които участваха в конкурса Европейско дърво на годината. За почитателите на пешеходния туризъм Туристически информационен център – Кюстендил предлага и годишната програма на туристическото дружество в града, която също предвижда интересни маршрути и походи за по – запалените любители на планината.
Фокус: Има ли интерес не само от хората, които са тук, а и запитвания по телефона?
Ива Брусарска: Да, имаме запитвания по телефона главно за атракциите, за културно – историческите места, които могат да бъдат посетени, за културната програма, тоест какви празници ще следват, тъй като хората, които посещават Кюстендил прави впечатление, че се интересуват от цялостния туристически продукт и какво могат да посетят, какво могат да правят през времето, през което са в града.
Фокус: Ще има ли възможност Туристически информационен център – Кюстендил да разполага със собствена интернет страница, сайт, където този общ туристически продукт да бъде видян от хората?
Ива Брусарска: Да, надявам се като това ще бъде част от цялата визия на сайта на Община Кюстендил. За по – лесно намиране на туристите, които се интересуват, ще бъде направен такъв сектор, платформа, която е туристически насочена за хората, които се интересуват.
Венцеслав ИЛЧЕВ