МненияВИЖ ВСИЧКИ

Ст. комисар Николай Димов: Пет са телефонните измами в област Смолян за 2018 г., но нашата цел е да ги сведем до нула

12 юли 2018 | 17:02

Снимка: Радио "Фокус"-Смолян

Директорът на Областна дирекция на МВР – Смолян в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян по повод телефонните измами в областта и превантивните мерки, които полицията предприема срещу увеличаването на техния брой.

Фокус: Ст. комисар Димов, колко са случаите на телефонни измами в област Смолян от началото на годината и увеличават ли се те, в сравнение с предходни години?
Ст. комисар Николай Димов: При нас от началото на годината има пет случая, има устойчивост на този вид престъпления. Това обаче не ни удовлетворява, защото нашата цел е да ги сведем до нула. Затова провеждаме и превантивна работа. На фона на страната телефонните измами са малко при нас, но са с широк обществен отзвук и това е проблем.
Фокус: В какво се изразява превантивната работа, която провеждате, за да се намали броят на жертвите на телефонни измами?
Ст. комисар Николай Димов: Първо с това, че ги разгласяваме и правим достояние на хората. След това правим обръщения към младежите да разговарят със своите родители, баби и дядовци да не дават пари и да не се поддават на телефонните измамници. Преди три години заедно с Областна администрация направихме над 10 000 флаери, които раздадохме, посетихме всички възрастни хора и сега повторно сме започнали да правим обходи по населените места. В пенсионерските клубове правим разяснения, в пощите, където дават пенсии. Издали сме предупреждения и в банките като хора теглят големи суми пари да ги предупреждават за измами. През кметовете на населените места също ги информираме. Ежедневна е работата, но се намират хора които все още са крайно наивни. Ниски са равнищата на измамени при нас на фона на страна, но това е проблем, защото са потърпевши възрастни хора и при тях са генерират много големи печалби.
Фокус: С какви суми са измамени жертвите на телефонни измами от началото на годината?
Ст. комисар Николай Димов: При последния от случаите, при който задържахме мулето – преносител на парите, само хонорарът му беше 3000 лева. При самата измама потърпевшата беше дала над 9 000 лв., злато, евро. Имаше и случай с 15 000 лв., но повечето случаи са със суми от по 2-3 000 лв.
Фокус: Каква е разкриваемостта на този вид престъпления в област Смолян?
Ст. комисар Николай Димов: Когато получим своевременно сигнал, имаме много висока успеваемост, и задържаме мулето и гражданите по този начин не страдат защото им се връщат парите или поне част от тях. По последният хит от миналата година, схемата с полицейската операция – там няма връзка между дяващия парите и мнимия полицай и ние не знаем какво търсим, защото хората остават пари до пейки или край блока. По този начин рязко намаляват нашите възможности да ги заловим. От около половин година дори след извършване на измамата, телефонните измамници продължават да държат измамените на телефона, с идеята да могат да се оттеглят. Последните три случая бяха такива. Дори бяха казали на жената да влезе в банята, защото ще се стреля и ще се хвърлят гранати. Тогава жената стои в банята и два часа говори с тях докато те избягат във вътрешността на страната. Телефонните измами са индустрия, която се развива много бързо. Голямо съдействие ни оказват колегите от Главна дирекция „Национална полиция“. През миналата година от пет случая за областта за наша чест и петте са разкрити. Тази година от пет, три или четири са разкрити.
Фокус: Има ли случаи, при които човек се усеща, че измамници са се свързали с него, успява да ви звънне и по този начин измамата се осуетява?
Ст. комисар Николай Димов: За съжаление няма такива. Последния случай жената беше дала около 15 000 лв., ние задържахме мулето и при разпитите на жената по време на процесуално-следствените действие, тя отказваше да говори с нас с думите: „Вие ме взехте парите, искам да ми ги върнете“. Тя беше до такава степен заблудена, че смяташе, че ги е дали действително на полицията. Затова още веднъж призовавам младите хора да говорят със своите родители. Има и друго – хората в активна възраст слушат радио и телевизия, гледат новини, но възрастните хора си гледат сериалите и не ги интересува какво се случва. Затова вървят национални кампании по време на рекламите на тези филми да вървят предупреждения, на бележките при плащане на сметките за тока също да се пише, че трябва да се внимава. Миналата година имахме случай в който жената носеше флаера от нас в джоба си като дойде при нас след като беше измамена два пъти – веднъж с 2000 и друг с 8000 лв. Като станах директор на ОД МВР – Смолян, това ми беше една от първите мащабни кампании. Разпоредих всички, които са над 65 години да се посетят лично и да им се обясни. При последните случаи имаше жена, която беше на 40 години и възрастовата граница на жертвите пада. Ние дадохме за улеснение на гражданите и горещ телефон за Смолян, на който може да се подават сигнали, но досега не е имало такива случаи.
Фокус: Имате ли информация, колко средства се дават годишно от жертвите на телефонни измамници на мнимите полицаи или лекари, които най-често се споменават при тези случаи?
Ст. комисар Николай Димов: Миналата година дори имаше измамници, които се представят от мое име. Информацията е публична и хората знаят кой е директорътна полицията и са се представяли от имато на ст. комисар Николай Димов. Измами бяха реализирани и от името на мой колегата от Хасково. Измамниците са изобретателни и манипулират хората. Обаждат се от румънски и гръцки карти, за да избегнат засичания. Около 20 000 000 лв. годишно отиват за телефонните измамници. В София имаше случай, при който възрастна жена даде 420 000 лв. Спасението е да се говори по тази тема, тъй като вероятността в този случай ще клони към нула. Измамниците залагат и на склонността на българина да дава подкупи и по този начин и жертвите стават част от корупционната схема. Призовавам още веднъж младите хора да разговарят с възрастните си роднини и да ги предупредят как да реагират в подобни ситуации.
Нели ГЕРГЬОВСКА