МненияВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Николай Овчаров: За първи път това лято са вложени много големи средства в проучването на Мисионис

14 юни 2018 | 14:30

Снимка: Агенция „Фокус“

Проф. Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус“ за началото на археологическото лято.

Фокус: Проф. Овчаров, наближава старта на археологическото лято, кога започвате разкопките на Перперикон в Източните Родопи и на Мисионис край Търговище?
Николай Овчаров: Разкопките на Перперикон ще започнат на 25 юни 2018 г. Разкопките на Мисионис ще започнат на 5 юли 2017 г., т.е. горе-долу през една седмица. Това са двете най-мащабни редовни археологически кампании. Казвам редовни, защото не ги сравнявам с разкопките по магистрали и газопроводи, които по друг начин се финансират. Надяваме се тези два огромни обекта в Южна и Северна България да дадат едни невероятни резултати.
Фокус: Вече години наред вашите цели следват две линии – на археологията и на развитието на туризма. Какви са те тази година?
Николай Овчаров: На Перперикон вече две години работим в южния квартал, след като приключихме след 17 години работа проучването на Акропола. Трябва да се свържем южния квартал с Акропола - това целим. Ако всичко е наред, през тази година ние ще успеем да свържем най-голямата църква в Родопите от 5 век, която разкрихме преди две години, и пространството около него с двореца светилище и оттам нататък с Акропола. Това изглежда лесно на думи, но работата е грандиозна. Около 15 дни се работи на Перперикон не като разкопки, а като изсичане на гори. Това ще бъдат основните неща на Перперикон. Надяваме се, че тези връзки ще покажат градоустройството на южния квартал, който е не по-малко значителен от Акропола. 250 хил. лв. са предназначени за проучването на Перперикон
Що се отнася до Мисионис тази година за първи път са вложени много големи средства. Наред с 50 хил. лв., с които копаехме в предишните години, сега държавата отпусна специално за Община Търговище целева субсидия от 100 хил. лв. Със 150 хил. лв. и дори малко повече, защото ни подкрепят редица сдружения, ще се опитаме да направим мащабна кампания, подобна на тази в Перперикон. На Мисионис влизаме в цитаделата в централната крепост, която е проучвана от моя баща проф. Димитър Овчаров преди повече от половин век. Разбира се, ние и преди сме проучвали малки части, докато сега се надяваме да открием значителна част от късното градоустройство, което има крепостта от 5 до 14 век. Мисионис е крепост, която е създадена през Раннохристиянската епоха, но продължава през Среднобългарската и във Второто българско царство. За нея знаем, че тя се сражава героично срещу османските поробители през 1393 г. и пада след една много тежка обсада. Това го знаем от историческите факти и археологическите проучвания. Много интересни неща се очакват на Мисионис. Искаме да разкрием нещо много интересно, което ще бъде една от сензациите тази година. В далечната 1963 г. баща ми разкрива до главната църква на Мисионис прекрасно запазена кръщелня, с басейн, в който е ставало покръстването на възрастните езичници. Тогава средствата за консервация и реставрация са били на доста примитивно ниво. По тази причина той избира правилното решение за това време да го зарие с пръст. От повече от 60 години това съоръжение стои под пръстта. Тази година сме решили да го отворим. Имаме спонсорство от страна на „Ротари“ клуба да го покрием. Този тип кръщелни са много редки по българските земи и ще бъде едно от най-интересните неща, които човек ще може да посети.
Фокус: Какво може да се направи за развитие на туризма в Перперикон и Мисионис?
Николай Овчаров: Много неща могат да се направят, но тук става въпрос за две различни величини - Перперикон и Мисионис. Перперикон има развит туризъм, но трябва да знаем, че започнахме от нулата преди 18-19 години. Това, което искаме да направим на Мисионис е това, което направихме на Перперикон, т.е. там да се развие по същия начин туризма. Още поече, че Мисионис е много удобно разположен на днешния път София – Варна. Когато се направи магистралата „Хемус“, обектът ще бъде близо до нея. Въпросът е да се направят необходимите разкрития, съответно представянето в медиите и рекламата. Що се отнася до Перперикон, там трябва да поддържаме и да увеличаваме темпото, което вече сме постигнали.
Фокус: Пред какви предизвикателства са изправени археолозите през летния сезон?
Николай Овчаров: Археолозите работим в рамките на доста неприятни температури, но това е времето за разкопки. На мен не ми остава време за никаква почивка. Знаете, че буквално преди няколко дни с проф. Пламен Павлов се върнахме от „Мисия България“. Така че нямахме никакво време за почивка. През това време аз пиша и моите книги, сега например се прави голямата книга том I на "Перперикон“. Така че предизвикателствата са да се издържи сезона и да свършим нашата работа.
Деница КИТАНОВА