МненияВИЖ ВСИЧКИ

Николай Ангелов, кмет на Балчик: Зоните в курортите ще се съгласуват и определят съвместно с бизнеса

14 юни 2018 | 10:00

Снимка: Радио „Фокус“

Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Министерството на туризма предлага националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума и да бъдат урегулирани в специална наредба. Във всеки национален курорт по преценка на кмета, общинските съвети да имат право да определят зона за забавление или зона за семеен отдих, за да се отговори на нуждите на всички, които имат намерение да избират страната като дестинация за предпочитан туризъм, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.
Г-н Ангелов, как коментирате това предложение?
Николай Ангелов: Първо приветствам това решение, защото когато имаме децентрализация и има повече правомощия на местната власт, винаги е било добре, тъй като, въпреки че това клише вече е изтъркано – местната власт е властта, която е най-близо до хората и тя най-лесно може да решава наболелите проблеми. Наистина приветствам това решение.
Водещ: Контрааргументът е защо трябва определени общини да бъдат, както се казва – извън закона. В случая намирате ли за резонно да се има предвид географската характеристика на дадена община?
Николай Ангелов: По принцип и в България вече има зониране на туризъм. На различните места идват различни туристи. Примерно, Северното Черноморие – всички знаят, че там е мястото за семейните туристи, за хората, които отиват на по-тихо, по-спокойно, които искат да си починат наистина, но има и хора, които искат да се веселят. За тях лятната отпуска е време за купон и те искат да купонясват тези 15-20 дни, колкото им е отпуската. И това също трябва да го има. Мога да кажа Слънчев бряг, нищо че не е в моята община, наистина се превърна в едно европейско такова място.
Водещ: Ще бъдат ли затруднени общини да направят зони – райони, които да бъдат за забавление и такива за семеен отдих, където да няма шум и да бъде тихо?
Николай Ангелов: За самото правене на зоните едва ли ще имаме проблеми, защото ние познаваме инвеститорите, познаваме хората, които се занимават с туристическия бизнес, контактуваме почти ежедневно с тях. Проблемът може би ще дойде, когато някой не спазва това зониране и тази правила, които ще бъдат въведени. Тогава трябва да има санкции, а всяко едно налагане на санкции води до хабене на ресурси в този случай пак от страна на общините, тъй като общините наистина започнаха да отговарят за всичко, което се случва на тяхната територия.
Водещ: Според предложението на територията на даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм – и семеен, и парти, и спа. Има ли опасност един район, който е обявен за парти, да пречи на район, който е от семеен тип?
Николай Ангелов: Зависи как ще бъде направен този район и какви средства ще бъдат инвестирани в този район. Технологиите наистина напреднаха много. Има технологии за насочване на звука в точно определени посоки. И ако това нещо наистина бъде осъществено, би трябвало да не се пречи на околните почиващи. Аз винаги цитирам в този случай прословутата, за съжаление, трагично известна дискотека в Истанбул, на 50 метра от дискотеката нищо не се чуваше.
Водещ: Вие загатнахте за темата контрол. В ръцете на кого трябва да бъде контролът при това райониране?
Николай Ангелов: Аз съм убеден, че отново контролът ще бъде отстъпен на общините. Както виждате, общините придобиват все повече и повече права. Включително последното право, което ни дадоха – да контролираме и Закона за авторските права, тоест ние да проверяваме дали заведенията имат сключени договори с одитираните фирми. Но пак казвам – дано всичко да е наред и да не стихнем до санкциониране, защото тогава наистина проблемите ще бъдат създадени и ще мине известно време докато бъдат решени. В този случай аз мога да кажа, слушателите може да си спомнят какво строителство беше преди няма и десет години по Черноморието, как никой не спазваше така наречените „летни забрани за строителство“. Категорично мога да заявя, че в момента нарушителите са много, много по-малко, отколкото преди години.
Водещ: Зонирането ще направи ли по-привлекателно Черноморието от гледна точка на факта, че туристите ще знаят предварително къде отиват? Тоест няма да има разочарованието най-малко.
Николай Ангелов: Всеки иска да знае какво го очаква, когато отиде на определено място. И самият туроператор, когато иска да привлича младите – да, тогава ще има дискотеки, ще има партита, но пак казвам – без да пречат на околните. Който иска да привлича семейните двойки и по-възрастните туристи, ще трябва да им осигури спокойствие. И тук наистина трябва да се влезе в една координация между съседните заведения, съседните хотели, съседните зони, ако мога да се изразя, съгласно закона.
Водещ: Обсъждахте ли вече тази идея с ваши колеги кметове от Черноморските общини? Имате ли впечатления как се приема тя сред колегите ви?
Николай Ангелов: Колегите ми винаги са съгласни да имат малко повече правомощия, да могат те да определят правилата. И пак казвам, стига да не се злоупотребява и наистина да имаме ефективни лостове, за да принуждаваме всички да ги спазват. За мен най-важното нещо са лостовете за спазване на закони или правила.
Водещ: Доколкото разбирам от това, което ни казвате, това, че общините напоследък имат повече правомощия и те се разширяват е положителен знак.
Николай Ангелов: Да, положителен е. Тъй като съм вече доста години кмет, сериозен проблем, включително и с шума, който вдигаше една дискотека, доста трудно я затворихме. Доста трудно, тъй като законът даваше прекалено много вратички, за да се избягва. А това беше дискотека, която наистина тормозеше всички почиващи по крайбрежието на Балчик. Но изчистят ли се лостовете, знаят ли се точно правилата, не би трябвало да има проблем.
Водещ: В какъв аспект виждате нарушението на правилата? Там, където е обявена зона за семеен туризъм да има повече от допустимите норми на шум – това ли е притеснението ви?
Николай Ангелов: Ами естествено. Ние ще кажем, примерно, това е зоната за парк, това е зоната, в която примерно ще има и музика след 23:00 ч. Естествено трябва да се вземат мерки този шум да бъде само в тази зона. Но ако някой направи нещо в забранената зона, ще имаме ли наистина всички права и законът ще ни гарантира ли, че ние примерно можем да затворим това заведение, защото по принцип е естествено, че нарушителите ще бъдат заведения от различен тип, можем ли примерно веднага да го затворим? Защото почнем ли да обжалваме, сезонът свършва.
Водещ: Допускате ли, че ако Общинският съвет определи дадена зона за семеен тип туризъм, това да породи недоволство в хотелиери, ресторантьори в този тип зона или решенията ще бъдат съгласувани и със самите хотелиери?
Николай Ангелов: То няма как да бъдат взети тези решения, ако предварително не съгласуваме всичко това с хората, които се занимават с бизнес.
Водещ: Как точно ще стане районирането, какъв ще бъде механизмът? Не става дума само за административно налагане на зоните, ако правилно разбирам.
Николай Ангелов: Не. Как да ви кажа, не завиждам на колегите си, които има големи национални курорти с много собственици, с много интереси. Аз като кмет на Община Балчик наистина съм привилегирован, защото и в момента правилата се спазват. Примерно Балчик като курортен град няма нито една дискотека. Тоест тих и спокоен е. А националният ни курорт е Албена, там собственикът е един – „Албена“ АД. Тоест сядаме, ако можем да определим зона, където да се правят плажни партита и всичко, което е за лятно веселие. Нямам нищо против, за мен ще бъде лесно. Но за колегите, които ще трябва да се срещнат с десетки, десетки, инвеститори и хора, които се занимават с туристически бизнес, няма да им е въобще лесно.
Водещ: Но това пък е идея, която е в интерес на бизнеса, бизнеса, от който печелят общините.
Николай Ангелов: Едва ли някой от слушателите ви смята, че лятото, когато вечерите са топли, морето е прекрасно, хората трябва да си лягат в 23:00 ч.
Нормално е да има къде да се повеселят. Стига да има правила. Има вече толкова технологии, че можем ограничаваме шума наистина в точно определени зони.
Водещ: Не бива да забравяме, че и в курортните селища има хора, които живеят там, работят, не са на почивка за 10 дни. Така че и за тях трябва също да се помисли в този период на годината.
Николай Ангелов: Нормално е да се помисли за всички. Всъщност хората, които реализират доста голяма част от националния ни продукт, трябва да са доволни от посещението си в България. Пак казвам, има различни хора, различни идеали и различно разбиране за начина, по който трябва да си прекараш лятната отпуска.
Водещ: Разбираме от това, което си казахме, г-н Ангелов, че положително сте настроени към една подобна идея.
Николай Ангелов: Приветствам я даже.
Росица АНГЕЛОВА