МненияВИЖ ВСИЧКИ

Божидар Джокин, спасител: Труднодостъпен е Северозападният дял на Рила и има крещяща нужда от станция, а строежът й не е започнал вече втора година

13 юни 2018 | 18:00

Снимка: Радио "Фокус"

Божидар Джокин, планински спасител в Дупнишкия спасителен отряд в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Джокин, официално Вие заемате длъжността планински спасител в дупнишкия спасителен отряд номер 9. Кога се случи това?
Божидар Джокин: След дълги преговори отпуснаха бройка за нашия отряд в Дупница. От първи юни е назначението, така че има много работа, която трябва да се върши. Трябва да има постоянно човек.
Фокус: Достатъчна ли е една бройка?
Божидар Джокин: Тази бройка е за завеждащ ПСС в град Дупница. С наближаващия летен тежък сезон на Рилските езера има крещяща нужда от дежурни хора точно там. За съжаление няколко години се бави изграждането на базата и това е по вина на НП „Рила“.
Фокус: Доста пъти алармираме за този проблем и както се вижда все още не е решен, но ние ще потърсим отговор от НП „Рила“. Знаем, че този район е изключително опасен и има доста случаи, на които трябва да реагирате.
Божидар Джокин: Районът е един от най- трудните в Рила. Нашият район е северозападният дял на Рила, трудно достъпен е с множество трудни преходи. Нямаме достъп с автомобил до крайните точки и по някога са нужни много хора. За съжаление през седмицата тези хора са на работа и трябва по някакъв начин да се освободи от работа, за да се съберем и да отидем на акция, за това е належаща нуждата за изграждане на такава база, за да има хора на терен. По този начин те ще реагират много бързо при такъв инцидент.
Фокус: Парите за този обект са осигурени, но все още не е започнало неговото изграждане.
Божидар Джокин: Осигурени са парите, но вече втора година чакаме да започне това изграждане, но както виждам и тази няма да се получат, тъй като имало документални проблеми.
Фокус: Колко са доброволците в Дупнишкия спасителен отряд?
Божидар Джокин: Нашият отряд се състои от 20 доброволци, като на разположение в по- голямата част са около 15-16 души, които са в готовност да тръгнат във всеки един момент.
Фокус: Вие казахте, че през летния сезон има най- много туристи. Какво трябва да знаят преди да тръгнат към планината?
Божидар Джокин: Сега започва много тежък сезон и както всяка година напливът е огромен, заради посещението на Седемте Рилски езера и свързано с празника на дановистите, който се провежда през месец август. Събота и неделя се качват около 3 000 души и като се знае, че горе няма дежурни спасители… Ние организираме дежурства само събота и неделя. Целят район е опасен и туристите трябва да знаят къде отиват и какво може да ги очаква там. Нека да са подготвени. Сутрин времето е слънчево и топло, но в планината времето се разваля много бързо. Нека имат със себе си топли дрехи, заредени телефони, добре да са екипирани. Много важни са обувките, защото в момента ако някой реши да се качва, от езерото „Бъбрека“ до Раздела все още има сняг и се преминава през снежни преспи. Имахме такъв случай преди седмица, една жена се беше подхлъзнала в района. При инцидент нека да звънят на 112 веднага или на телефоните на ПСС. Има много хора, които са по чехли и къси гащи, това не отговаря на екипировка за планина. Теренът е стръмен, скалист, има опасност от подхлъзване и падане, така че трябва много да внимават.
Фокус: Какво Ви амбицира да бъдете доброволец?
Божидар Джокин: Много хора са ме питали какво правим там и защо ходим като всичко е без пари. За да станеш планински спасител трябва да обичаш планината и да изпитваш любов към природата. Хуманното отношение към изпадналите в беда, а за съжаление някои са неблагодарни. Ние сме тук, вършим си работата и не сме отказали на никой помощта си. За нас е важно хората да са живи и здрави.
Фокус: Предполагам, че сте имали доста акции, на които сте отреагирали. Вие не обичате да придобиват медийна популярност.
Божидар Джокин: Ние не ги правим тези акции за някаква популярност и медийна изява, просто се отзоваваме веднага. За случая, който Ви споменах преди, отреагирахме за 10-15 минути и тръгнахме. Ние знаем за какво става въпрос и как момичето бедства. Ние не търсим изяви и за много от акциите, които са на място не се разбира.
Фокус: Какво е отношението на изпадналите в беда туристи към вас и благодарни ли са за спасения им живот?
Божидар Джокин: Имали сме всякакви случаи. Благодарни са, че им се оказва помощ и ще се приберат вкъщи живи. Имали сме и фрапиращи случаи. Преди няколко години двама туристи бедстваха на една скала и беше въпрос на време да се откъсне и да падне. Тази акция беше скална и продължи цяла нощ. Сутринта ги свалихме, те се качиха в джипа си и заминаха. Не изказаха никаква благодарност, но ние не сме я търсили. Повечето туристи са благодарни и се радват когато има хора, които идват да им помогнат.
Фокус: Има ли достатъчно заслони и хижи в Рила планина?
Божидар Джокин: В Северозападният дял на Рила туристите имат достатъчно условия да се подслонят. В този район има доста хижи, които са на добро ниво, но маршрутите са много тежки. Много хора си позволяват маршрути през хижа „Иван Вазов“ към Рилски манастир , който е много дълъг и тежък маршрут. Има доста неподготвени и закъсват по пътя, не могат да достигнат във светлата част на деня и се загубват. Тогава се налагат нощни акции по издирване. Температурите над 2 000 метра не са като в градовете и могат да получат измръзване.
Лора КАЛЧЕВА