МненияВИЖ ВСИЧКИ

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Обединяването на институциите е решаващо за борбата с корупционните практики

16 май 2018 | 19:00

Снимка: Радио „Фокус“

Областният управител на Перник Ирена Соколова в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“.


Водещ: Областният управител на Перник Ирена Соколова организира първа по рода си среща с представители на местната и централна власт за противодействие на корупцията и организираната престъпност. Тя получи специален плакет министъра на вътрешните работи Валентин Радев за ползотворната съвместна работа с Областната дирекция на МВР и активната й дейност в полза и интерес на гражданите.
Госпожо Соколова, да кажем какво точно се крие зад формулировката „Активна дейност в полза и интерес на гражданите“?
Ирена Соколова: Аз бях привилегирована да получа този плакет. Официалната покана и към министъра на вътрешните работи, и към главния секретар, и към председателя на Комисията за незаконно придобито имущество и конфликт на интереси господин Пламен Георгиев беше отправена във връзка с провеждания от мен първи съвет, заседание за противодействие на корупцията и организираната престъпност. Те бяха поканени от мен като специални лектори. Разбира се, мои гости бяха и областните управител на Велико Търново, Монтана, Габрово. Това беше първата такава среща по рода си, посветена на противодействието на корупцията. И на нея господин Георгиев даде подробни разяснения по новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Разбира се, всички получихме информация относно новата структура и новите правомощия, съответно и новите изисквания към всички държавни служители, които имаме във връзка с новия нормативен документ. Привилегията, която получих от министъра на вътрешните работи, дойде заради активната и съвместна работа на територията на област Перник с Областната дирекция на МВР, защото наистина ползотворно в рамките на изминалата година ние проведохме множество инициативи, които да имат и превантивен, разбира се и последващ характер. Но най-важното може би от всичко са общите приемни, които правим за гражданите, борбата срещу телефонните измамници и това, което е много важно за нас – противодействие на бедствия и аварии.
Водещ: На срещата, която организирахте, бяхте поканили областните управители на Велико Търново, Монтана и Габрово. Аналогични ли са проблемите в техните области?
Ирена Соколова: Проблемите са аналогични. Може би част от действията са малко по-различни по отношение на добри практики, които успяхме да обменим. Всеки регион е различен. Те се запознаха с предизвикателствата, които стоят пред област Перник, във връзка с противообществени прояви, престъпност и детайли, които имахме в разяснението при анализа на дейността на служителите от МВР, тъй като това, което направихме с министър Радев, беше, освен да се срещнем с кметовете на всичките 6 общини в област Перник, да се срещнем и с кметовете на кметствата на малките населени места в цялата област, които изразиха своите претенции и желания спрямо МВР и за повече патрули, и за активно противодействие и превенция на битовата престъпност. Това, което ми се струва, че направихме най-добре с министъра и с ръководството на МВР, беше да изпреварим желанията на кметовете. Тоест ние не правим тази среща по тяхно искане, а по наша инициатива, защото смятаме, че наистина те трябва да изразят своите намерения и най-вече болки, които имат по места. Това, което увери министър Радев, и което за мен наистина е от огромно значение – първо, че горивото, с което разполагат автомобилите на полицейските служители, е безлимитно. Абсолютна е възможността във всички населени места да има патрулиращи полицаи, които освен тези, които са зачислени на място, могат да се сменят и като мобилни групи от други населени места, така че да се избегнат евентуални корупционни практики. Съчетаването на двете дейности, които направихме при тази среща – от една страна да говорим за темите и проблемите, свързани със структурата на МВР и с проблемите и темите, които имат кметовете, за да търсим пресечната точка, така че хората да се чувстват сигурни и защитени. И от друга страна, корупцията като явление и съответно действията, които предприемаме и като правителство, и на местно ниво. Това беше много добро попадение, защото на практика министърът на вътрешните работи, шефът на Комисията за незаконно придобито имущество и главният секретар като изпълнител на тази противокорупционна политика в МВР, дадоха най-добрия поглед за това какво може да се прави по места. Радвам се, че бях инициатор на тази среща и това, в което ме увериха и колегите областни управители от другите места, беше, че и те ще инициират подобни срещи, защото се оказват абсолютно необходими. Както каза и министърът, самият факт, че всички институции без изключение – областен управител, всички кметове, министър, главен секретар, шеф на полицията по места – директорите на всички държавни институции в областта, тоест всички изнесени териториални структури – Инспекторат по образование, Агенция по храни, РИОСВ, всички държавни институции бяха заедно. Ние бяхме заедно и показахме единно желание за противокорупционни практики и действия. Това може би е най-силното, защото заставаме от едната страна и казваме, ние сме се обединили вече за това, с новия Закон за противодействие на корупцията ще трябва да го направят всички.
Водещ: При посещението на вътрешния министър Валентин Радев беше представено и новоизграденото модерно видеонаблюдение в Перник. Как министър го оцени?
Ирена Соколова: Много високо. Тъй като това вече е голямата община, която се включва в семейството на общините с видеонаблюдение. Ние имаме такова изградено в Радомир и Брезник, в две от по-малките общини, и резултатите са изключително ползотворни, защото се отчита намаление на престъпността, отчита се повишение на разкриваемостта. И това има много силен превантивен ефект. Освен това знаете, че камерите имат функцията и да ограничават скоростта при движение. Това, което очакваме да се случи в Перник, са подобни ефекти, разбира се и с натрупване във времето. Но, както се казва, превенцията е най-добрата защита, а пък проверката е най-сигурната. Така че живеейки с идеята, че не сме някакви безотчетни същества, които могат да правят каквото си искат, мисля, че ще имаме и по-добър контрол. Камерите са с изключителни параметри. И това, което се видя, че в абсолютно тъмна нощ номерът се осветява прекрасно, без значение колко е тъмно навън и колко часа е през нощта, както и чудесно се виждат хората на първата седалка в колата. Камерите са над 50, поставени на ключови, възлови места в общината. А пък, разбира се, те ще се увеличават. Мисля си, че сме излезли вече от отклонението, в което смятахме, че за сигурността на гражданите основна роля носят полицаите. Даваме си сметка всички хора в държавната власт и в изпълнението на държавните политики, че трябва да сме заедно и от една и съща страна, показвайки тази единност в грижата към хората. А нашата функция е тази, ние затова сме избрани и затова сме поставени на тези места, за да можем да се погрижим по най-добрия и осъзнат начин за хората около нас, за нас самите, да си опазим общността спокойна и защитена.

Росица АНГЕЛОВА