МненияВИЖ ВСИЧКИ

Министър Нено Димов: За министерския пост ме предложиха Красимир Каракачанов като лидер на ВМРО и „Патриотите“

09 февруари 2018 | 16:30

Снимка: Радио „Фокус“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за Радио „Фокус“.

Водещ: Здравейте, господин Димов.
Нено Димов: Здравейте.
Водещ: В медийното пространство се спекулира с това кой ви е предложил за министър. Може ли да поясните кой ви предложи за поста и какви ангажименти сте поели?
Нено Димов: Мисля, че когато още встъпвах в длъжност много ясно казах – Красимир Каракачанов като лидер на ВМРО ме извика да попита дали бих приел този пост при ясните условия, че ще изпълнявам предизборната програма на Обединените патриоти, която впоследствие стана част от програмата на правителството. Така че, ако говорим за човек, това е Красимир Каракачанов, след което и групата от народни представители на Обединените патриоти. Аз ще изпълнявам тази длъжност и ще бъда на този пост докато имам тяхната политическа подкрепа, защото това е подкрепата, която трябва да има един министър.
Водещ: Различни неправителствени организации, включително и евродепутатката от „Зелените“ Ска Келер, продължават да твърдят, че с промяната в плана за управление на Национален парк „Пирин“ се позволява застрояването в 48% от парка. Каква е истината?
Нено Димов: Истината е много ясна и това е, че в тези 48% могат да бъдат правени водохващания единствено и само за питейни нужди. Тази истина е ясна и в рамките на закона. Това, че политически фигури твърдят друго, за мен е поредното доказателство, че става дума за политическа опорка, която цели повдигането на тяхната популярност. Вие знаете, че всяка политическа партия в европейското семейство иска да бъде представена по един по-добър начин. Зелените никога не са имали политически успех в България. На практика това са политически формации, които кореспондират с левицата и ултралевицата. Самите Зелени в Европейския парламент стоят най-отляво. В България зелените са политици, които не успяха да прескочат 4-процентната бариера на последните избори. Затова е съвсем естествено те да търсят помощ под формата на Зелен интернационал за следващите европейски избори. Това е политическа акция, която се повтаря непрекъснато.
Водещ: Реално в колко процента от територията на Национален парк „Пирин“ са разположени ски писти и съоръжения в момента? И при изграждане на втори лифт с колко ще се увеличи тази площ?
Нено Димов: Ски зоната над Банско е 2%, а в Добринище - 0,6 от територията на парка. Тези зони не се променят с промяната на плана за управление. В момента, ако погледнем спрямо целия парк, ски пистите и съоръжения заемат 0,37%, а с новия лифт може би ще станат около 0,4%. Колко точно е трудно е да се каже, защото към момента все още няма инвестиционно намерение.
Водещ: Премиерът Бойко Борисов каза, че в Давос има много лифтове. Можете ли да дадете пример за национални паркове, в които се развива ски туризъм, както в Пирин.
Нено Димов: Може би да започнем оттам, че за последните два сезона в Европа са построени 274 нови лифтови съоръжения. Има национални паркове, в които има не една, а много ски зони. Например в Националния парк Меркантур във Франция има 9 ски курорта, в които има общо 640 км писти и 125 лифта, в рамките на националния парк. Другият национален парк, който мога да дам за пример, е националния парк „Хое Тауерн“, който се намира в Австрия. Там има 33 ски курорта, 837 км писти, 264 ски лифта. Там се намира един изключително известен курорт – Кицбюел, в който има 179 км писти и 46 лифта. Така че Пирин не е изключение.
В момента Румъния подготвя много сериозен проект за развитие на ски туризъм, в Сърбия и в Словения също усилено се развиват ски курортите. Тоест нашите съседни държави правят всичко възможно да привличат зимния турист, който да има добри условия за зимен спорт, а у нас има организации, които всячески пречат страната ни да стане ски дестинация и да развием нашия потенциал. Това тотално противоречи на националния интерес, който в края на краищата е българите да имат по-високи доходи, да развиваме икономиката си и туризмът и да се намери баланса между икономическото развитие и опазването на природата.
Водещ: Много ви благодаря за това интервю.
Йоланда ПЕЛОВА