МненияВИЖ ВСИЧКИ

Димитър Стефанов, пчелар и кмет на Тутракан: Истинският пчелен мед не може да бъде разпознат само по вкусовите му качества

09 февруари 2018 | 16:03

Снимка: Радио „Фокус“

Димитър Стефанов, пчелар и кмет на Тутракан, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус.

Водещ: Тази година Православната църква прославя св. Харалампий на 9 февруари. На 10 февруари всяка година Православната Църква чества паметта на св. Харалампий Чудотворец. Когато денят на неговата памет съвпадне със Събота Месопустна – Задушница, тогава службата му се извършва в петък същата седмица, за да не се смесва паметта на свещеномъченика с почитта към нашите близки покойници. По този повод на днешния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. В българския календар Светецът се почита и като покровител на всички пчелари, градинари и овощари. Разговорът си продължаваме с кмета на Тутракан Димитър Стефанов, който е и притежател на пчелин от над 200 кошера, добро утро!
Димитър Стефанов: Добро утро!
Водещ: Не един път сте казвал, че предизвикателствата пред всеки един пчелар е да спазва добрите пчеларски практики. Какви са те?
Димитър Стефанов: Първо искам да честитя на всички именници, които утре ще си празнуват именните дни. Нека да бъдат много здрави и една медоносна година за всички пчелари. А сега и на въпросът Ви, винаги съм казвал, че за да си добър пчелар, трябва да спазваш практиките и разбира се, заставам зад думите си. Добрата пчеларска практика е правилното зазимяване на пчелните семейства, а също така и правилното разпролетяване и тяхното подхранване, за да може наистина тези пчелни семейства да са силни и да дадат добра продукция, такава каквато пчеларят иска.
Водещ: По какъв начин може един пчелар да разбере, че постъпва правилно в дадена ситуация и спазва пчеларските практики особено, когато говорим за младите пчелари?
Димитър Стефанов: Аз винаги съм казвал, че един млад пчелар, трябва да получава съвети от по – старите и опитните, но е важно той сам да прецени накрая, кое е най- правилно за неговия пчелин. Лошото, което е, че голяма част от пчеларите работят по метод и начин, който е от преди 20 – 25 години, когато климатичните условия в България са били съвсем различни. Климатът в България се променя и ние наистина трябва да се съобразяваме с климатичните промени, защото и пчелите се съобразяват с тях. Колкото по- малко експериментираме и колкото по- малко се месим в живота на пчелното семейство, толкова по- малки са загубите и пчелните семейства са по- добри.
Водещ: Как да разпознаем истинския пчелен мед и къде можем да поставим, като качество българския мед на световния пазар?
Димитър Стефанов: Истинският пчелен мед не можем да го разпознаем само по вкусовите му качества. Трябва да се направи анализ на пчелния мед за различните примеси. Като цяло един мед, който е озахарен, означава, че е качествен. Единствено медът, който е от производство от захарен сироп, той не се озахарява. Именно тук много пъти съм казвал, че доста от българските граждани ходят и си купуват мед, който е течен, защото си мислят, че медът, който е озахарен е некачествен. Само че е точно обратното, винаги медът който е озахарен означава, че няма допълнителни подсладители и по това могат да го познаят. Що се отнася до качествен мед, българският пчелар, като цяло се е научил вече да произвежда, защото допреди 10 – 15 години това не беше така. Съветвам гражданите, които не консумират мед, да го правят, защото това е един от най- лечебните продукти, който ни е даден от природата и ние трябва да се възползваме от това. По статистика от преди 4-5 години, България беше на предпоследно място по консумация на пчелен мед и въпреки, че страната ни е производител и ние хвалим българския мед, не го консумираме и това е най-големият парадокс.
Водещ: Преди около две години доста голям проблем за пчеларите беше „фалшивият мед“ на пазара.
Димитър Стефанов: Когато се създаде лош имидж, той после много трудно се изчиства. Наистина преди няколко години от България беше изнесен мед, който беше с антибиотици и други вредни препарати. Сега вече започнахме да си връщаме нашите пазари, но това ще бъде доста трудно. В България е така, когато загубим нещо тогава оценяваме, какво сме загубили и започваме много по- трудно да го възстановяваме. Призовавам всички пчелари да внимават, когато използват различните препарати и медикаменти, да ги използват разумно и задължително след консултация с ветеринарни специалисти.
Водещ: Господин Стефанов, разговаряме с вас в качеството Ви на пчелар, но вие сте и кмет на Тутркан. Какво бихте ни казали ново за Общината – бюджетът за 2018 г. е вече приет от Общинския съвет…
Димитър Стефанов: Общинският съвет ми гласува доверие, като прие Бюджета за 2018 година на община
Тутракан и това върху, което ние работим в момента е стратегията на местната инициативна група, като в момента текат обществените поръчки за санирането на 17 сгради. За близо 7 млн. лева имаме спечелен проект, който е за реновиране на голям пътен участък. Очакваме и класирането по Програма за трансгранично сътрудничество по която имаме два уникални проекта. Надявам се да бъдат одобрени и да подпишем договори за финансиране. Нека да не забравяме, че започнахме и подготовката по културния календар на община Тутракан. Предстои ни и един много голям празник – 140 години от освобождението на България. Както винаги Тутракан отбелязва тази дата 3 март на много високо ниво. Наред с инфраструктурата и европейските проекти работим и по културния календар на град Тутракан.
Деница УЗУНОВА