МненияВИЖ ВСИЧКИ

Даниела Челебиева, Съюз на пчеларите: Липсата на сняг не е благоприятна за пчелната паша от акация, липа и овошки

13 януари 2018 | 17:05

Снимка: Радио "Фокус"-Шумен

Даниела Челебиева, областен председател на Съюза на българските пчелари, секретар на Обединен български пчеларски съюз, пред Радио „Фокус“- Шумен.

Фокус: Г-жо Челебиева, зимата дотук се оказа мека, с по-топло време. Как се отразява това на пчелите?
Даниела Челебиева: На проведена пчеларска сбирка пчеларите от района споделят, че някои от тях вече са сложили пити с мед, тъй като се притесняват, че запасът от мед може да е намалял, понеже пчелите не се свиват на кълбо и консумират повече от този запас. В последните топли дни и аз отворих няколко пчелни семейства и установявам, че вече имат пило, по една- две рамки. Това също води до увеличение на консумацията на пчелен мед. Има зависимост и от вида на пчелния кошер. Примерно при кошер от система дадан- блат, тъй като рамките са по- дълбоки там пчелите зимуват и без поставяне на допълнителна питка с мед, при кошер система лангстрот рут, особено ако са в един корпус, медът може да се окаже недостатъчен и тогава се налага подаване на такива питки, което се прави най- вече в края на месец януари.
Фокус: С други думи притеснения има.
Даниела Челебиева: Да, притеснение има, тъй като пчелите до този момент не бяха хванати ефективно на кълбо и консумираха повече мед, има опасност запасите от него да са намалели. Тъй като пчелите започват по това време да отглеждат и пило, те остават на кълбо в студените дни върху пилото и могат да се откъснат от местата, където по рамките има пчелен мед. Затова и пчеларите започват в момента да подават и питки с мед или храна, която е подходяща за зимния сезон.
Фокус: Може ли да се каже каква част от медовите запаси в пчелните семейства са изразходени?
Даниела Челебиева: Около 2/3 при тези семейства, за които говоря има вече изконсумирана храна от запасите. Проверяване на пчелните семейства по това време не се прави, тези, които се притесняват, че са ги запасили с по-малко пчелен мед, наистина ако имат възможност могат да поставят допълнително храна.
Фокус: Наблюдавани са пчели, събиращи прашец по лескови дръвчета.
Даниела Челебиева: При температура на въздуха над 12 градуса плечите облитат и ако има прашец в природата започват да го събират. Когато има приток на прашец, пчелите започват да отделят и млечице, да хранят и пчелната майка и тя да снася яйчица, което не е необичайно. Наистина, на места цъфтежът на леската започва рано и това провокира ранно развитие на пчелните семейства. От една страна ранното снасяне на яйчица от майката подпомага смяната на зимните пчели с пролетни, със следващо поколение пчели, тъй като зимните пчели имат продължителност на живота около 6 месеца, а те са се излюпили от август насам. От друга страна, точно отглеждането на пило води до намаляването на запасите от пчелен мед и се налага подхранване на пчелите.
Фокус: Липсата на сняг може ли да предизвика слаба година?
Даниела Челебиева: Липсата на сняг не е благоприятна за пашата от акация, липа, овошки. Те са с дълбока коренова система и се нуждаят от по- голяма влага в дълбочина. Да се надяваме, че все пак в рамките на оставащите зимни месеци ще се образува снежна покривка.
Фокус: Каква беше изминалата година за шуменските пчелари?
Даниела Челебиева: В края на месеца ни предстои годишно- отчетно събрание и все още събираме информацията. Но в общи линии добивите от пчелен мед са средни, от порядъка на около 15 кг. мед от пчелно семейство. Неблагоприятно обстоятелство е вносът на мед от Украйна и смесване с българския. Украинският мед се внася на много ниски цени, под 2 долара и съответно изкупните цени на пчелен мед от България падат драстично. Вчера проверявах в пчеларският магазин- цената е 3,70 лв. В периода 2003-2004 година изкупната цена на пчелен мед беше 3,20-3,40 лв., при положение, че от тогава досега четири пъти се е увеличила например минималната работна заплата, това почти изравняване на цените на пчелния мед е убиствено за пчеларите и за този поминък. Много се надяваме на европейско ниво да се реши въпросът с преки плащания за всяко регистрирано пчелно семейство, някои ги наричат директни плащания, плащания за опрашване. Това искане го отправяме от 2010 година насам, откакто е създаден Съюзът на българските пчелари. Да се надяваме, че след като Мария Габриел в качеството си на евродепутат работи цял мандат в тази посока и нейните усилия се подължават и от настоящите евродепутати, от Момчил Неков, наистина да има разбиране и да се отпуска плащане на всяко регистрирано пчелно семейство. Това би било справедливо и спрямо останалите животновъди, на които се заплаща за глава добитък, както и на земеделците, на които се плаща на декар обработваема площ. Вече два периода от Общата селскостопанска политика на ЕС не са обхванали пчеларството и там да има такива преки плащания на регистирано пчелно семейство.
Фокус: Това ли е основното очакване?
Даниела Челебиева: Ще припомня, че в края на ноември миналата година, на 30 ноември беше проведен протест срещу неоникотиноидите с искане да се отстоява позицията за удължаване мораториума срещу неоникотиноидните инсектицидни препарати да не се допуска дерогация, т.е. контролирана и ограничена употреба на такива. Многократно сме говорили, че те са вредни не само за пчелите, но и за природата. Попадат в почвата, в подпочвени води, не се отчита, че действат изключително канцерогенно. Именно с този протест успяхме да поискаме подпомагане по схемата de minimis до 20 декември бяха изплатени по 4,77 лв. на пчелно семейство. Те са крайно недостатъчно, но необходими, за да могат да се покрият поне малка част от разходите на пчеларите по отглеждане на пчелите.
Фокус: Първите регистрирани случаи на грип у нас вече са факт, а пчелните продукти имат добър ефект за мобилизиране на защитните сили на човека. Какво бихме могли да използваме, за да подсилим имунитета си?
Даниела Челебиева: Пчелните продукти са много ефикасни, както за профилактика срещу простудни заболявания и грип, така и за тяхното лечение. Известно е, че прополисът е много полезен. При поява на хрема, на болки в гърлото, се намазват ноздрите или се прави гаргара с разтвор от клеева тинктура. На 50 мл вода се слагат 30-40 капки прополис и с този разтвор се намазват лигавиците, което води до спиране на процеса на разболяване, тъй като прополисът унищожава бактерии и вируси, които навлизат през устна кухина, през носоглътка. Същото важи и за меда. Ако усещаме, че се разболяваме можем да изцедим сока на един лимон, да прибавим същото количество пчелен мед, да смесим двете съставки и да започнем на често да приемаме по една чаена лъжичка от сместта, която предпазва от болестотворни микроби и от вируси.
Ивелина ИВАНОВА