МненияВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Тодор Кантарджиев: Два вида грип са разпространени у нас – до две седмици ще можем да кажем кой ще вземе превес

13 януари 2018 | 16:01

Снимка: Агенция "Фокус"

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със зачестилите грипни заболявания.

Фокус: Проф. Кантарджиев, от днес е обявена грипна епидемия на територията на област Перник. Каква е актуалната обстановка в страната? Застрашени ли са и други области у нас?
Тодор Кантарджиев: Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното РЗИ и се взима от местната управа. Фактически, епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен. За 5 дни сме изследвали 134 проби, като са доказани пет вируса H1N1 (пандемичен грип), H3N2. Останалите 34 са група B. Той обикновено се явява в началото и в края на епидемията. Засега виждате 34 са група B, а 6 са група А. Засегнати с много положителни проби от група В са Пазарджик, Сливен, Благоевград, където има група А - H3N2 и H1N1. H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси.
Фокус: Колко са заболелите към момента?
Тодор Кантарджиев: Заболелите в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната.
Фокус: Какви са симптомите на грипа, който върлува у нас в този период на годината?
Тодор Кантарджиев: Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация. Те са внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса.
Фокус: Кои са най-уязвимите възрастови групи?
Тодор Кантарджиев: Различните типове грип поразяват различни възрастови групи. А1H1 главно млади хора, пълни хора, бременни жени, всички с хронични заболявания. H3N2 – главно възрастните хора с хронични заболявания. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца. Затова трябва да се избягват болните хора. Който е вкъщи трябва да носи маска, за да не зарази и околните. Маската трябва да се сменява на два и половина часа и хората трябва да се консултират с лекар. Тези в големите градове е хубаво да имат антигрипни лекарства под ръка и при поява на грип в семейството да се обадят на личния лекар, а не да ходят с градския транспорт на прегледи.
Фокус: Какви съвети бихте дали на хората с оглед на превенция от разболяване?
Тодор Кантарджиев: Тоалетни кърпички с антимикробно действие, избягване на болни хора, разходки на чист въздух и избягване на места, където се събират много хора и най-вече се кашля. В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаквам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки.
Люба АЛЕКСИЕВА