МненияВИЖ ВСИЧКИ

Теофана Теохарова, асоциация „Силви Вартан за България“: През 2018 г. имаме намерения да направим дарение за манастир и болница

13 януари 2018 | 15:37

Снимка: Агенция "Фокус"

Теофана Теохарова, заместник-председател на Асоциацията „Силви Вартан за България“, в интервю за Агенция „Фокус“.

Фокус: Г-жо Теохарова, разкажете ни за асоциация „Силви Вартан за България“?
Теофана Теохарова: Асоциация „Силви Вартан за България“ е със седалище Париж и има около 200 членове. Председател е Силви Вартан, аз съм заместник-председател. Консултант ни е проф. Емилия Христова. Силви иска да е с малко хора, за да ясно всичко. Тя е изключителна личност и с огромна обич към децата. Силви е изключително приятна личност и много щедра. Такава е благодарение на живота си тук, а е живяла само 8 години в България. Казва, че всичко, което харесва днес, го е научила в България. Като че ли гледа да посее вяра и обич без много шум и България е винаги в сърцето й. Тя ми казва, че мечтае да види страната ни така прекрасна, каквато е в спомена й преди да замине – свободна и демократична. Тя е осиновила българче. Асоциацията започна да функционира през 1992-1993 г., тъй като тези години бяха много бедни. Тогава започнахме да изпращаме медикаменти, храна, дрехи за детски и старчески домове и болници.
Фокус: Каква беше изминалата 2017 г. на Асоциация „Силви Вартан за България“?
Теофана Теохарова: След 1997 г. предвид демографската криза, се взе решение да доставяме апаратура на различни болници в страната, главно родилни домове. Покрили сме цялата страна с кувьози за интензивна фототерапия. Това е една апаратура, която бори жълтеницата и до голяма степен намалява кръвопреливанията. В резултат на това в цялата страна се намали бебешката смъртност. Освен това около 50 броя апаратура дарихме в големите болници. Нашата консултантка, която е неонатоложка ни казва в коя болница има нужда. Имаше искания за камери за стерилен ламинарен поток. Това са апарати, които дезинфекцират всичко, което в болницата се поема като апаратура. Даряваме още медикаменти, ехографи и много неонатални реанимационни маси.
Фокус: Какви дарения направихте за деца в неравностойно положение?
Теофана Теохарова:По празниците сме доставяли огромно количество играчки. Всичките ни дарения не са втора ръка, а от най-новото, което има в света. Даваме помощи за детски домове и от време на време се включваме в културни програми. Направихме ремонт на Драгалевския манастир, помогнахме и в реставриране на икони за Музея на София.
Фокус: Как отчитате сътрудничеството си с БЧК през изминалата 2017 г.?
Теофана Теохарова:От първия момент на създаването на асоциацията, работим с БЧК. Имаме изключително добро сътрудничество с Червения кръст. Апаратурата се купува във Франция и пристига в складовете на Червения кръст и отива по предназначение. Участваме в програмата на Червения кръст „Топъл обяд“ за дечица в неравностойно социално положение, от бедни семейства. През цялата учебна година им е осигурен обяд. Това го правим години наред.
Фокус: Какви инициативи планира асоциация „Силви Вартан за България“ през 2018 г.?
Теофана Теохарова:Имаме намерение да направим дарение за манастир и за болница, но чакам Силви да се върне в България на 21 април 2018 г. Предпочитаме да даваме пари, където имаме доверие. Вече разговарях с кмета на София Йорданка Фандъкова и ни предложиха от Столична община три-четири идеи. Предпочитам като си дойде Силви в София да й кажа. Имаме много искания за апаратура и ще преценим какво бихме могли да вземем. Всяка година провеждаме събрание във Франция, което решаваме каква помощ да бъде дадена и да се отчете какви пари са постъпили и какво е похарчено.
Деница КИТАНОВА