МненияВИЖ ВСИЧКИ

Ангел Конаклиев, археолог: През новия археологически сезон разкопките на „Мисионис“ ще продължат в ранновизантийската крепост, ще се извършва и консервация

12 януари 2018 | 18:00

Снимка: Радио „Фокус“- Шумен

Ангел Конаклиев, археолог от Регионален исторически музей-Търговище, един от ръководителите на разкопките на крепостта Мисионис, пред Радио „Фокус“- Шумен.

Фокус: С над 130 000 лв. ще бъдат финансирани тазгодишните разкопки на крепостта Мисионис край Търговище, след като в края на миналата година Министерски съвет отпусна 100 000 лв. 35 000 лв е финансирането, което ще осигури община Търговище. Г-н Конаклиев, как ще бъдат използвани тези средства?
Ангел Конаклиев: Средствата ще бъдат използвани не само за археологически разкопки, но и за консервация на вече разкрити структури. През новия археологически сезон ще продължим работата в ранновизантийската крепост. Предходните три години работихме по проучването на Източния квартал, а миналата година подновихме работата в ранновизантийската крепост. Тази година работата по проучването и ще продължи, а консервацията на структурите ще бъде в Източния квартал и по- старите проучени архитектурни обекти, най- общо да ги наречем къщи в ранновизантийската крепост. Стената на крепостта е разчистена още когато Димитър Овчаров работи тук, вече става въпрос за вътрешността на самата крепост. Това са административни и жилищни постройки. Имаме идея да разкрием също и двора на Базилика №2, в която се намира много красив баптистерий, или кръщелна, който в момента е затрупан от съображения за сигурност най- вече. Така, че ще може да бъде експонирано нещо много интересно, което не се среща често по нашите обекти. Приемаме тази помощ от държавата като признание, че вече Мисионис намира място сред значителните обекти, по които се работи в България. Помощтта е много навременна, тъй като откакто са подновени разкопките отпреди 10 години, всъщност не е правена консервация. Извършвано е само частично покриване на отделни части от разкритията, които сме правили в града. Средствата няма да стигнат за всичко, което подлежи на консервация, но до голяма степен ще допринесат това, което сме разкрили досега- водохранилище, средновековна църква, жилищни постройки в Източния квартал, административни сгради в ранновизантийската крепост да могат да бъдат консервирани в много по- добър вид пред посетителите, чийто брой расте с всяка година.
Фокус: Получените резултати от разкопките ли провокира интереса на туристите и стана ли обектът достатъчно популярен като туристическа дестинация?
Ангел Конаклиев: Считам, че интересът нарастна много през последните години. За мен най- голям показател в тази посока е посещението на т.нар. неорганизирани посетители, т.е. отделни семейства, или няколко семейства, които са се организирали да дойдат и посетят точно нашия обект. За мен, наистина това е показател, че Мисионис добива вече известност сред много широк кръг хората, така че става все по-посещаван, особено през лятото. Имаме групи от почти цяла България. Проф. Николай Овчаров на няколко пъти направи сравнение, че това е, едва ли не северният Перперикон, тъй като двата обекта се приближават по характеристики, може би и това е повлияло. Считам обаче, че и самият обект започва да говори сам за себе си. Ако можем да осъществим тази година по- мащабни разкопки, каквито са нашите намерения, да извършим консервацията, която сме планирали, мисля, че това ще бъде само голям плюс за интереса към Мисионис.
Фокус:Какви са проблемите, свързани не само с проучването, но и със стопанисването на такъв обект, докъде стигна прехвърлянето на територията на града като общинска собственост?
Ангел Конаклиев:Да, през месец април миналата година беше създадена комисия, която да работи по прехвърлявено на тази собственост, с идея да се улесни кандидатстването по европроекти за Мисионис. На второ място бих посочил трудна достъпност до обекта. За всяка консервация са нужни материали, които трябва да се подвозват, а пътят е поскоро за пешеходци и конна тяга, отколкото за автомобили, ката че това е другата трудност. Относно потенциала на Мисионис, мисля, че е достатъчно да споменем, че той се простира на площ повече от 700 дка. Може да се каже, че досега ние сме разчистили една незначителна част от този град, така, че бъдещето е пред нас. От друга страна поне градът е останал все пак закътан в полите на планината. Набезите на иманярите са само върху повърхностния слой на терена, който е самообрасъл, така, че дейстително може да попаднем както на материали, така и на сгради, които са сравнитено добре запазени за участта, която е сполетяла Мисионис, поне според литературата, с която разполагаме. Комисията по прехвърляне на собствеността излезе с констативен протокол, който е предаден в Министерството на културата и там вече редстои процедурата по одобряването на това предложение, за предаване от съответните министерства и преполагам, че тази година ще бъде финализиран този процес.
Фокус:Нека да припомним какво е разкрито дотук за Мисионис, в резултат на археологическите проучвания.
Ангел Конаклиев: Това, което е потвърдено досега е, че животът на самия град започва от долината на река Врана и с течение на времето той се изкача нагоре в планината. Все повече увереност имаме за годината на неговото загиване и това е станало през1388 година при похода на войските на Али паша от Провадия към Велико Търново и след това всъщност на това място живот повече няма, градът представа да съществува. Все повече се доближава до истината това, че през Средновековието градът вероятно е носил името Косово, по някои турски хронисти. При нас в археологията с всеки сезон се надгражда нещо ново над известната вече информация- дали се довършва една сграда, за да се установи целият комплекс и т.н. Генералната ни задача, ако мога така да се изразя, е че трябва да разчистим цялостната крепост. която е играла роля на цитадела и на център на средновековния град и да се проучи колкото е възможно по- голяма площ от античния и средновековен град. 700 дка са много площ и това е дългосрочна задача. Като пример мога да дам Шуменската крепост, началото, което беше поставено в Сливен, започналото по- цялостно проучване на Разград. Тук се оформя един прекрасен туристически маршрут. Един турист, който дойде в Шумен може да посети Разград и Търговище, като близки градове и да попълни представите си българската история от Средновековието.
Фокус:С каква продължителност ще бъдат тазгодишните разкопки на Мисионис“?
Ангел Конаклиев: Планирали сме 50 работни дни, това са близо три месеца работа на обекта.

Ивелина ИВАНОВА