МненияВИЖ ВСИЧКИ

Mайор Михаил Младенов, Представителен духов оркестър на ВВС: Близо 115 участия имаме през годината

15 декември 2017 | 15:30

Снимка: Радио „Фокус”-Пловдив, „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България”

Mайор Михаил Младенов, диригент на Представителен духов оркестър на ВВС, в интервю за предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България” на Радио „Фокус”-Пловдив..

Фокус: Кога е създаден духовият оркестър на ВВС и единствен ли е той?
Михаил Младенов: Да, това е представителният оркестър на Военновъздушните сили в България и той е единствен. Създаден е на 1-ви октомври 2000г. 1-ви октомври, знаете, че е денят на музиката. За кратката си 17-годишна история той е образуван от сливането на други два оркестъра, които са били преди него – единият е оркестърът на корпус Тактическа авиация в Пловдив, а другият е бил гарнизоннният военен духов оркестър при ДНА Пловдив, или Военният клуб в момента. Музикантите от тези два оркестъра са били обединени в един общ оркестър през 2000г. в Представителен духов оркестър на военновъздушните сили на Република България.
Фокус: Кое налага сливането на двата състава?
Михаил Младенов: Преди години всеки един полк е имал някакъв, макар и малък оркестър. По-късно, с реформите в армията тези оркестри са били премахнати и се е наложило да има едно обединение. Така се съставят Гвардейският оркестър и три представителни оркестъра на различните родови войски – един на сухопътни войски, един на военноморските сили във Варна и един на военновъздушните сили в Пловдив.
Фокус: Къде всъщност ви е базата? Къде правите репетициите?
Михаил Младенов: Репетициите ги провеждаме във Военния клуб в град Пловдив. Там ползваме концертния салон за репетиция, понеже е широко, просторно и е с добра акустика. Държа да кажа, че от 01.12.2012г. вече сме в състава на авиобаза Граф Игнатиево. Оркестърът е вече към състава на авиобаза Граф Игнатиево и реално пак продължава със своята дейност по същия начин, просто вече сме част от трета авиобаза.
Фокус: От колко души е вашият оркестър? Достатъчно ли са музикантите, или ви трябват още? Какви са групите инструменти, които имате?
Михаил Младенов: Оркестърът е съставен от 29 музиканта, но те никога не са достатъчно, имайки предвид голямото разнообразие на духови музикални инструменти. Ако се наложи всички духови инструменти да бъдат включени в състава на оркестъра, то той трябва да е не по-малко от 50 души. В момента, например нямаме фагот, нямаме обой и други такива инструменти, които просто искаме да имаме, но хората са малко и не ни достигат.
Фокус: И вие сигурно имате проблем с хората, с намирането на музиканти?
Михаил Младенов: За сега пловдивският оркестър няма проблем с намирането на музиканти, в оркестъра ни свирят доста добри музиканти. И постоянно идват, питат. В момента провеждаме конкурс за набиране на нови музиканти. Търсим един кларнетист и един тромпетист. Така че всеки, който свири на кларнет или на тромпет и се побира в изискванията за възраст може да кандидатства. Срокът за подаване на документите е до 22 декември. От там нататък вече има други процедури.
Фокус: Имало ли е известни имена сред ръководителите на оркестъра от миналото до сега?
Михаил Младенов: Имало е известни ръководители, но не мога да знам на двата оркестъра как са били ръководителите. Мога да кажа само, че от 2000 година насам, всеки един от диригентите се е старал да поддържа високо нивото на духовия оркестър.
Фокус: Това, че някои инструменти ви липсват, като звучене не ви пречи да изпълнявате разнообразен репертоар, предполагам?
Михаил Младенов: Не. Всеки един диригент си познава състава на оркестъра и според това с какви музиканти разполага прави съответния аранжимент на даденото произведение, за да може да звучи добре и да изпълняваме всякакъв вид музика. Даже утре ще бъдем на полагане на тържествена клетва на военнослужещи на 68-ма бригада специални сили. Ще имаме голям коледен благотворителен офицерски бал на 19-ти , който е под егидата на 110 логистичен полк. Той се прави с благотворителна цел, за да бъдат подпомогнати деца на загинали колеги. Той ще бъде в голямата зала на Военния клуб. Ще бъдат поканени офицерите от полка. Нашият оркестър, съвместно с Ансамбъла на българската армия и танцови формации от Военен клуб Пловдив, сме подготвили около два часа и половина програма.
Фокус: Какво ще свирите?
Михаил Младенов: Музиката е изцяло от духовия оркестър. Ще изпълняваме най-различни произведения – възрожденски песни с едни деца от студио „Прима“, коледни песни на Марая Кери, на Франк Синатра, на АББА, “Rolling in the deep” на Адел ще изпълним, много български песни – на Васил Найденов, Лили Иванова, Паша Христова, Веселин Маринов. Също така и с квартета „Армейска песен“ ще изпълним няколко руски песни. От фолклорната програма сме подготвили песента „Петко льо капитане“, която е съвместно с танцова формация „Алгар“ към българската армия и с техния бас Стоян Бончев. Също така сме направили един аранжимент на румънско хоро, което пак заедно с танцовата формация ще изпълним на празника.
Фокус: Когато свирите в Градската градина, сигурно се е случвало това, пред хората, какво харесват най-вече те? Съвременната музика в изпълнение на духов оркестър, или класиката, по-старата музика?
Михаил Младенов: Хората харесват познатата музика. На тях им харесва това, което са слушали и което могат да го познаят. За съжаление в България все по-голям интерес се проявява към по-съвременната музика – рок, джаз, много от младите хора вече не ходят на опера и театър и когато изпълняваме някои увертюри и други такива музикални произведения – те просто не са ги чували и леко им е безинтересно.
Фокус: Това е малко странно, защото има много популярни класически пиеси. Би трябвало да се познават и да се харесват.
Михаил Младенов: Има много популярни, но сред младите е по-популярна съвременната музика.
Фокус: Трудно ли се изпълнява Адел с духов оркестър?
Михаил Младенов: Не, не е трудно. Духовият оркестър е универсален, както се казва, и може да бъде изпълнено всичко. Зависи от това как ще бъде направен аранжимента. С голямата гама различни музикални инструменти може да се изпълни всичко.
Фокус: Авторска музика правите ли?
Михаил Младенов: Имаме някои неща. Някои от тях ще изпълним на бала. Имаме едно хоро, което го сглобихме. То не е само фолклор – вътре има малко рок, малко джаз. Нещо като китка, но с няколко различни стила преплетени вътре. Мисля, че ще е интересно.
Фокус: Жени има ли в състава?
Михаил Младенов: Имаме, да.
Фокус: Много ли са?
Михаил Младенов: Не, не са много. Само три. Като процентно съотношение – на 29 военнослужещи 3 жени, си е 10%. Добри са. Повечето са с висше музикално образование и си изпълняват перфектно задълженията.
Фокус: Вашата служба по-лека ли е?
Михаил Младенов: Нашата служба не е по-лека, защото спрямо другите оркестри, които не са военни, военният оркестър свири и в дъжд, и в слънце, и в сняг. И почти винаги свири на открито. Докато останалите оркестри, симфонични и оперни, са винаги в зала, на отоплено място, на тишина.
Фокус: Имате ли някакви участия в чужбина, по турнета ходите ли?
Михаил Младенов: По турнета засега не ходим, понеже програмата ни е натоварена през цялата година и ние нямаме момент, в който можем да излезем всички заедно в отпуск. Даже когато идва време за ползване на годишен отпуск, когато човек иска да отиде на море, оркестърът го делим на няколко части – кой кога излиза, кой кога се връща, гледаме да поддържаме едно постоянно присъствие, за да може военният духов оркестър целогодишно да изпълнява задълженията си.
Фокус: Къде може да поканим хората да ви чуят.
Михаил Младенов: Могат да ни чуят на 21 декември в авиобаза Граф Игнатиево. Там ще изнесем още един коледен концерт, който ще бъде за всички военнослужещи в базата и техните деца. След края на коледния концерт ще отидем заедно да посрещнем Дядо Коледа, който ще пристигне с един самолет.
Фокус: Всяка година май с ваше участие става посрещането на Дядо Коледа?
Михаил Младенов: Да, всяка година е с наше участие. Имаме много участия за годината. Миналата година бяха около 120, тази година са около 115. Общо взето те са свързани с всички ритуали, а районът ни на действие е от Панагюрище до Златоград. Фокус: Имате ли с какво да пътувате?
Михаил Младенов: Пътуваме с различен вид транспорт. Обикновено общината изпраща транспорт за оркестъра.
Фокус: Без вас май няма изява?
Михаил Младенов: Не, няма.
Фокус: Нещо друго имате ли да ни кажете, нещо, с което се занимавате още?
Михаил Младенов: Говорихме преди малко за различни видове аранжименти. Нещото, с което в момента се занимаваме в оркестъра е да възстановяваме стари маршове, които са забравени. Те са от време на Балканската война и на Първата световна война. Благодарение на г-н Красимир Узунов, покрай представянето на неговата книга „Каймакъ-Чаланъ“, защото ние участваме в тези представяния в цяла България, се сдобихме с някои снимки на стари преснимани партитури, които са били за тригласен мъжки хор. Едно време е нямало навсякъде оркестър и по време на Балканската и Първата световна война маршовете са се пеели от войниците, така са били разучавани. И сега, благодарение на тези стари снимки, се опитваме с оркестъра да възстановим някои стари маршове. Възстановихме „Съюзници, разбойници“, която е една стара военна патриотична песен, която е от времето на Първата световна война. Възстановихме един марш, който се казва „Български орли“. Интересното там е, че този марш е по текст на Любомир Бобевски, но явно стихотворението наистина е вдъхновило Радул Милков, който е първият български военен пилот, извършил първия военен полет, който е композирал музиката към стихотворението и така се е получил маршът на българските орли.
Фокус: Искате да кажете, че взаимодействието с радио и агенция „Фокус“ е ползотворно за вас?
Михаил Младенов: Да, ползата е, че се сдобихме с някои ценни маршове, които другаде няма откъде да ги намерим. Архивите са от хора, които носят останали от тях стари маршове, песнопойки още от времето на Първата световна война.
Фокус: Благодаря ви за това интервю! Какво си пожелавате за новата година?
Михаил Младенов: Да сме живи и здрави и както беше успешна тази година за оркестъра, още по-успешна да бъде и следващата.
Цветана ТОНЧЕВА