МненияВИЖ ВСИЧКИ

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Над 130 милиона лева са инвестициите в старата столица през последните шест години

13 октомври 2017 | 14:04

Снимка: Радио "Фокус"

Даниел Панов, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Нашия специален гост за тази вечер, по повод Деня на българската община, ще бъде Даниел Панов, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново. Добър вечер, господин Панов.
Даниел Панов: Добър вечер.
Водещ: От 1998 година 12 октомври е обявен за Ден на българската община. От 2011 година започва вашият първи мандат като кмет на Велико Търново. Какви чувства ви вълнуват на този ден, какъв беше той за вас през последните часове?
Даниел Панов: Позволете ми първо днес да се обърна към моите колеги в община Велико Търново, с които вече шест години работим заедно, за да бъде старата столица един европейски проспериращ град. Техният опит, тяхната експертиза, усърдието, енергията, с която работят, са най-важни за успеха на всяка политика, която е в името на Велико Търново, той да бъде едно по-добро място за живеене, едно по-добро място за образование на нашите деца, за стартиране на бизнес, а също така едно по-добро място да бъде и за туристите, които посещават Велико Търново. Искам също така да благодаря и на всички мои колеги, които работят в общинските администрации в България, на всички 265 кмета на общините в България. Те са основата на всеки успех, на всяко едно положително постижение в техните общини. Благодарение на колегите от Управителния съвет, на колегите от Националното сдружение на общините, което бих казал, че е една от най-големите и най-силните неправителствени организации в България, която не само, че работи активно за общините, но отстоява позициите на местната власт и защитава интересите на жителите на всеки град и всяко населено място. И не на последно място, трябва да засвидетелстваме почит към нашите предци, които четири години след Освобождението изработват първия закон за общините и за градското управление, с което те поставят и началото на местното самоуправление в България.
Водещ: Каква е равносметката ви след шест години в местната власт? Как изглежда днес българската община, в сравнение с вашето начало?
Даниел Панов: Бих казал, че днес българската община е по-независима, по-силна, по-добре свързана с изпълнителната и законодателната власт. В тази връзка ролята на Националното сдружение на общините е много важна. Защото благодарение на активността както на Управителния съвет и гласът на кметовете започва вече действително да се чува ясно и отчетливо. Мнението на общините се търси, защото именно те са в основата на държавността в България, благодарение на правителството, че работи в добър диалог и консенсус с местната власт. И все пак не трябва да забравяме, че кметовете на всички 265 общини в България са мажоритарно избрани и те са най-близко до всеки един български гражданин.
Водещ: Какво постигна с вас като кмет старопрестолният град?
Даниел Панов: Бих искал да подчертая, че успехите през тези шест години не са само мои. Те са резултат от една съвместна екипна работа с целия състав на община Велико Търново и също така в синхрон с това, което най-вече искат великотърновци. Смея да твърдя, че Велико Търново е един проспериращ европейски град. Има много още какво да се работи. Но най-важното е, че над 130 милиона са инвестициите за тези шест години само в градска среда, образователна инфраструктура, здравеопазване, спортни бази, модернизация също на детски градини и социални услуги. Тези средства са вложени както чрез европейските механизми, също така и с помощта на правителството, начело с премиера Бойко Борисов. Мога да посъветвам кметовете да не се подвеждат от популистки изказвания към общини, които получават финансова подкрепа от държавата. Премиерът е показал, че помага на всеки един кмет, стига този кмет да работи сериозно, стига тази идея, която има градоначалникът, да бъде приоритетна за общината и да отстоява интересите най-вече на своите съграждани, мотивиран да защитава проектите си. Също така и общински средства естествено са вложени много в общината. Но обратно на въпроса ви за Велико Търново, че е един от двата града в Северна България, заедно с Варна, в които населението се увеличава, а прирастът е положителен в момента. Вече в последните две години, Велико Търново е притегателен център за много млади хора и за втора година раждаемостта е рекордна. Бебетата за тази година вече са над 1000. Мога да подчертая, че безработицата е под вече 1,5% за общината. Също така има инвеститорски интерес, който е реален. Строят се предприятия, открити са стотици нови работни места. Държа да подчертая, че важна роля тук също имат и двата университета във Велико Търново, както и Земеделският колеж и филиалът на Варненския медицински университет. Затова градът се чувства много млад и много енергичен.
Водещ: Господин Панов, от февруари миналата година вие сте и председател на УС на Националното сдружение на общините у нас. В това сдружение членуват 265 общини, организацията е единствената национално призната в Комитета на регионите в Европейския съюз. Два са основните въпроси пред местната власт – нейната децентрализация и повече приходи за общините. Докъде стигна осъществяването им?
Даниел Панов: Въпросът за финансовата децентрализация е една от най-важните задачи пред местната власт и пред Националното сдружение на общините. Бъдете сигурни, че експертите в сдружението работят по тази стратегия. Непрекъснато водим разговори и дебати, както с финансовото министерство, така и с други органи, които също имат взаимодействие към финансовата децентрализация. Имаме и срещаме, най-важното, разбиране. Аз съм уверен, че ще дойдат добрите новини за финансовата децентрализация, които ще бъдат обявени. За всички е ясно, че разширяването на базата от собствени източници за приходи за общините ще облекчи държавата. Работим по много други въпроси, като в момента знаете, че една от националните теми, която е пред българските общини, е вземането на решение на парламента за такса „битови отпадъци“. Друга важна задача, която си поставихме с колегите от Управителния съвет, която да постигнем, това е промяната на Закона за нормативните актове, който миналата година беше променен, и промяната на всеки един закон, който касае общините, а то няма такъв закон, който да не ги касае, преди да влезе в комисиите и в пленарна зала, да бъде консултиран и да има становище на Националното сдружение на общините в Република България. Действително се радвам, че министрите търсят експертизата на Националното сдружение на общините. Защото в крайна сметка тази експертиза не е на един човек, а тя е на всички 265 общини, които участват активно в този процес да дават мнение, да дават становище и най-вече качествена експертиза, от която се нуждае не само местната власт, а се нуждае изпълнителната власт. А пък в крайна сметка законите трябва да се съгласуват с местната власт, защото ние най-много ги прилагаме на практика. Един от също важните въпроси, който в момента сме поставили и ще поставим както на Министерството на финансите, така и на другите министри от министерствата- следващата бюджетна година средствата, които са специално за общинската инфраструктура, да бъдат увеличени, за да се подобри самата инфраструктура, както в междуселските пътища, така и в общините. Общините имат нужда от тези финанси и подпомагане от държавата. Просто бюджетът трябва да бъде увеличен в тази част. А също бюджетът трябва да бъде увеличен за работни заплати на общинските служители. Това е също един много важен въпрос, защото вече трети път минималната заплата се увеличава и знаете, че от януари тя става 510 лева. Общините няма как със собствен ресурс този марш в заплатите да го регулират. Благодаря на министър Владислав Горанов за миналата година действително за добрия диалог и консенсус, който постигнахме. Защото след шест години ние получихме за първи път, общините, 18 милиона за регулация на заплатите. И се надяваме тази година да имаме също добър консенсус с Министерството на финансите по тези въпроси.
Водещ: Според вас устойчиво ли е общинското развитие?
Даниел Панов: Въпросът може да бъде разгледан от две страни. Едната – общинското развитие зависи от това колко деен е кметът на дадена община. Както казах, ако той и екипът му работят здраво, имат иновативни виждания, които да ги прилагат на практика, нещата се случват. Втората гледна точка е добрият синхрон в работата с останалите власти. Правителството чу общините и трябва да ви кажа, че в последните няколко години действително се работи много добре с изпълнителната власт и бих казал най-вече с правителството на господин Борисов. Кметовете не са делени на червени, сини и лилави, а кметовете са едни. Когато имат проблеми, премиерът винаги вниква в техните проблеми и с каквото може съдейства и помага. Разбира се, в хода на работата винаги възникват много дискусии и различия в позициите, но с течение на разговорите винаги откриваме допирните точки. И най-важното за общинското развитие е и работата на народните представители от самите региони на общините. Затова те също трябва да защитават проектите на градовете, проектите на селата пред изпълнителната власт. Категорично мога да заявя, че председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, който е от нашия многомандатен район, от Великотърновска област, дава много положителен пример как трябва да работи един народен представител за региона, от който е издигнат. Преди две ръководства на Националното сдружение се срещнахме с ръководството на президента и с господи Румен Радев. Той също изрази желание за взаимна работа с общините по приоритетни неща, които касаят всяка една българска община. Именно затова го призовахме ежегодно той да прави среща с местната, с изпълнителната и законодателната власт, което да бъде под неговата егида. Най-важното е диалогът, който се води между местната, изпълнителната и законодателната власт, той да зададе тона и диалога в държавата. Убеден съм, че балансът в работата на местната власт, законодателната и изпълнителната, както и развитието на инфраструктурата в България, са ключовите фактори за равномерното развитие в самите региони в България.
Водещ: Много ви благодаря за тази среща, господин Панов. За съжаление времето свършва, идват новините, остават още въпроси. Но ви предлагам да я продължим, защото само след дни в курортния комплекс Албена ще организирате 12-та годишна среща на местните власти. Тогава ви каня да бъдете наш гост.
Даниел Панов: Благодаря. И специално искам пред вашите слушатели да благодаря на госпожа Гинка Чавдарова, която е нашият изпълнител на Националното сдружение на общините в Република България в продължение на 21 години от създаването на сдружението. Действително тя е дала много за обединението на българските общини, а не за разцеплението. И в момента този модел действително работи благодарение на нея. Благодаря и на вашите слушатели.
Цоня СЪБЧЕВА