МненияВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Маргарита Бакрачева: Вярата в петък 13-и прави света ни сигурен, тъй като по този начин знаем кога да бъдем нащрек

13 октомври 2017 | 12:34

Снимка: Агенция "Фокус"

Психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод страха от петък 13-ти и други суеверия.

Фокус: Доц. Бакрачева, този петък се пада 13-ти, защо тази дата предизвиква у много хора неясното усещане за страх?
Маргарита Бакрачева: Едно скорошно изследване, засягащо вярата в петък 13 и в черните котки, показа, че тези вярвания са разпространени стереотипи за разлика от вярата и споделянето на конспиративни теории. Всичко е свързано с предаването на неща, които правят света ни по-сигурен. Знаем, какво трябва да избягваме и кога трябва да бъдем нащрек. Тези вярвания са предавани през поколенията на основната базова човешка потребност от сигурност и неща, които трябва да ни предпазват. От друга страна има голям процент хора, които споделят точно обратната представа, че щом има негативно нещо, то на тях им носи късмет. Те чакат с нетърпение същата тази дата. В България има много по-слаб ефект от тези вярвания. Можем да направим съпоставка, че в някои държави просто няма 13-ти етаж на хотелите, САЩ са един от примерите в това отношение.
Фокус: Как да се преборим със страха от петък 13-ти?
Маргарита Бакрачева: Бихме могли да решим, че нещо ще ни носи късмет. Това, което във всики случаи възстановява чувството за сигурност, е да си направим някакъв личен ритуал. Нека първо успокоим хората, че личният ритуал и личната магия не означава, че нещо не сме наред, а просто, че имаме свой знак, символ или талисман, който ни предпазва от нещата. Всяко нещо, което е материално, можем да го видим и пипнем ни обективира и ни помага да върнем усещането, че контролираме живота си. От друга страна ни кара да се чувстваме сигурни, тъй като всичко останало, което ни тревожи е невидимо, ирационално и поради тази причина е доста силно като емоция и тежест. Така че всеки един амулет, талисман върши работа, както и някой ритуал, като например излизане през прага с десния краг.
Фокус: Можем ли да си предизвикаме неприятности, ако вряваме в петък 13-ти?
Маргарита Бакрачева: За съжаление принципът е, че ако мислим положително, ще ни се случат хубави неща и обратното, ако мислим негативно ,ще ни се случат такива. Практиката показва, че само второто е вярно. Ако мислим негативно, то неминуемо ще ни се случи. Най-елементарният пример е, че ако сме притеснени, можем по невнимание да се спънем и да паднем. Няма как самоосъществяващото се пророчество да не се случи, ако имаме негативна нагласа. Така че поне бихме могли да следваме принципа, че човек няма как да се фокусира върху две неща едновременнно. Така можем да се опитаме да превключим виманието си към нещо друго, което да ни отвлече от черните мисли. Нещата, които най-много помагат са тези, които изпитваме през петте си сетива. Те ни дават възможност да стопираме черните мисли.
Фокус: Силен ли е страхът днес от петък 13-ти?
Маргарита Бакрачева: Да, наред с черните котки и страха от счупеното огледало, в изследването, което правихме, се оказа, че това са трите неща, които са най-ясно изразени и се приемат като нещо нормално. Не се приемат само като индивидуален страх, а и като нещо, което е общовалидно за всички. Това все пак има някаква положителна страна, защото може да помогне на хората при неуспех или нещо, което се случи наистина да бъде отдадено на външна причина. Колкото повече търсим причините по-обективно не само вътре в себе си, а и ги отдаваме на ситуациите и на някои външни фактори, толкова повече се спасяваме от това самите ние да се обвиняваме и да се чувстваме зле.
Фокус: Какви хора са по-склонни да вярват на суеверия?
Маргарита Бакрачева: Това най-вече зависи от средата, в която човек е отраснал. Всяко едно семейство има своя култура и предава различни неща. Няма някой, който да не си е изградил някаква собствена концепция, система страхове и свои решени стратегии как да се справи с тях. Естествено хората, които са по-лабилни са по-податливи на по-широк спектър в неща, които включват в своите опасения. Пожелавам на повече хора да очакват с трепет петък 13-ти.
Деница КИТАНОВА