МненияВИЖ ВСИЧКИ

Румен Радев: Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията

12 октомври 2017 | 19:30

Снимка: БНТ, "Още от деня"

Румен Радев - президент на Република България, в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ

Водещ: Наш гост е президентът на България Румен Радев. В началото бих искала да уточня, че интервюто е записано по-рано днес, защото след часове предстои пътуване на държавния глава до Азербайджан. Добър ден, господин президент.
Румен Радев: Добър ден.
Водещ: Ще потече ли азерски газ към България? От години се говори за това, водят се разговори, оказва се трудно. Досега нямаме резултат. А такива са очакванията от визитата ви.
Румен Радев: Не считайте, че от тази визита веднага ще потече азерският газ. Но поддържането на добри политически контакти е необходимо условие това да се случи, при съответните, разбира се, икономически обстоятелства.
Водещ: Да се върнем у нас. В началото на седмицата заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност беше разпуснато, поради липса на кворум. Заговори се за бойкот. Премиерът Бойко Борисов опроверга такова твърдение и такова намерение. Вие как определяте това, което се случи?
Румен Радев: Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си в заседание на форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Абстрахирам се, разбира се, от мотивите – те за мен не са важни, защото законът трябва да се спазва. Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели. Но след като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, тя трябва да бъде приоритет и на нашите политици, независимо от ангажиментите им.
Водещ: Ще говорим специално за темата за корупцията. Но преди това – имахте ли вие предварителна заявка за тези закъснения или за това наложително отсъствие от края на заседанието, така че да съобразите тази програма?
Румен Радев: Искам да кажа, че дейността на този Консултативен съвет е регламентирана в закон и правилник. Там са ясни сроковете – докога се изпращат писма, докога се уведомява за темите, каква обратна информация се получава. Проблемът дойде, че няколко от участниците обявиха, че ще напуснат по време на самото заседание и го направиха преждевременно, без предварително уведомяване. Аз силно се надявам, че за в бъдеще такива случаи няма да има.
Водещ: Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ви призова да разсекретите стенограмата от това заседание, ако смятате, че то е било бойкотирано или че има нещо нередно. Ще го направите ли, ако това ще успокои участниците в този спор?
Румен Радев: Мисля, че загубата на кворум не е резултат от дискусиите, а е резултат от това преждевременно напускане, без предварително уведомяване. И в случая стенограмата няма нищо общо със загубата на този кворум.
Водещ: Казвате, че темата за корупцията е много чувствителна и оправдано вълнува обществото. Но тази тема ли предизвика такива реакции? Да го кажа с прости думи – въпросът кой контролира органа за борба с корупцията ли е проблемният казус?
Румен Радев: Първо искам да кажа, че темата е конфликтна и моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение на два проектозакона – на управляващи и на опозиция, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми на борба с корупцията, основно имуществената декларация. В мотивите, с които този закон се внася в парламента, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото. И още – че с отнемането на незаконно придобито имущество се възстановява справедливостта в обществото, независимо от наказателното преследване. За мен едно такова разбиране следва корупцията до някаква игра: играеш, докато те хванат, после връщаш и после пак може да играеш. Или пък къташ парички и един ден, когато не заемаш висока държавна длъжност, ти автоматически изпадаш извън този закон, не подаваш вече имуществена декларация, пазарът за теб е открит – луксозни къщи, апартаменти, коли, каквото си поискаш. Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно недостатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. И ако залагаме на превенцията, това не е решение, защото корупцията у нас не е проблем на бъдеще време. За да имаме ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме в борбата с корупцията на самопризнание в имуществени декларации. Това няма как да пресече корупционните престъпления, които се вършат сега, това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете. Затова трябва активно разследване и, разбира се, наказателно преследване.
Водещ: Да, защото темата е комплексна, тя е много дълбока и голяма – всички знаем за това. И има две страни, най-общо казано, в този разговор – темата за разследването и акцентът, който да пада там, и темата за превенцията. Като че ли от това, което чух, слагате акцента на разследването – това, около което се обединява и БСП в своите предложения.
Румен Радев: Не. Аз слагам акцента на всеобхватни, ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция, трябва да има и разследване. Не може да се пренебрегва една от тези страни. Що се отнася до въпроса кой да назначава ръководството на този орган, за мен е ясно едно – не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на този орган. Вие как мислите – ще разследва ли това ръководство собствените си министри, министрите на това излъчено мнозинство? Очевидно това ще стане много трудно.
Водещ: А трябва ли да има там някакъв компромис в решението? Например склонен ли сте на вариант председателят на антикорупционния орган да се гласува от Народното събрание, а да се утвърждава от президента? Ето, хрумва ми такъв вариант.
Румен Радев: Това вече са различни хипотези. Те предстои да се изясняват най-вече в парламента. Но искам да заявя много ясно, че назначаването на ръководството на този орган за мен не е самоцел. Бих приел да назначавам това ръководство, само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.
Водещ: Как ще наречете с две думи напрежението между вас и управляващите? То напрежение между президент и премиер ли е, или между президент и ГЕРБ, така да го кажем?
Румен Радев: Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Но виждате, че никой не смее да излезе и открито да предяви обвинения, защото знаят, че те ще бъдат развенчани в съда.
Водещ: Имаше един такъв опит, за който ще говорим след малко, да.
Румен Радев: Не един. Имаше най-различни опити. Аз оценявам посредническите усилия на премиера, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци.
Водещ: Питам се по коя линия напрежението е по-голямо – по тази, която се занимава с темата за антикорупционния орган, или по тази, която се занимава с темата за изтребителите?
Румен Радев: Те, нещата, са свързани. Ако следите изобщо как се разви ситуацията, атаките станаха изключително остри в момента, в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. И когато особено стана ясно това предложение, че може и президентът да назначава ръководството на този антикорупционен орган. Но искам да кажа нещо друго, важно според мен, свързано и с тези атаки. Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се втурнаха да бранят народната пара. 1,5 милиарда лева за самолети – забележете, неизхарчени, нито една стотинка от тях не е изхарчена. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда, похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности, не от вчера. И както се оказа в последните дни и от одита на Сметната палата – при грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси, при 3 до 4 пъти завишени цени, при липса на контрол на вложените материали, на сключваните договори, на качеството. Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го очаквам – мисля, че не само аз.
Водещ: Ще ви върна на отношенията ви с премиера, защото те са важни и ни занимават в последно време. За „доброто и лошото ченге“ в ГЕРБ заговорихте. Има ли наистина, оценявате ли, че има напрежение между вас и Борисов? Бихте ли го изчистили в един мъжки разговор помежду ви, да речем?
Румен Радев: Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов, и с много от неговите министри. Но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение.
Водещ: „Беквокалите“ са виновни.
Румен Радев: Иначе пиесата за „доброто и лошото ченге“, за добрия премиер и лошото му мнозинство е със сценарий, който не приемам. Разбира се, че аз съм готов, бих се срещнал с премиера Борисов за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия. Първото е, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. И второто е, че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта.
Водещ: Така ли би се схванало едно помирение в този момент според вас? Има такава гледна точка – че в името на корупционния комфорт би се случило това?
Румен Радев: Не, аз казвам, че няма да приема корупционния комфорт при никакви обстоятелства. Иначе – да, трябва институциите да работят добре помежду си.
Водещ: От тази гледна точка, смятате, че е по-здравословно това, което се случва в момента, включително и за държавата – едно напрежение, но здравословно?
Румен Радев: Държавата трябва да реши един огромен проблем – това е корупцията по високите етажи на властта. Това е видно от всички доклади, които идват отвън. Но да ги оставим тях. Това е видно и от статистиката – има ли до момента осъден за корупция от високите етажи на властта?
Водещ: Изчистихме донякъде това, което се случва между вас, ГЕРБ и премиера. След Консултативния съвет за национална сигурност само Корнелия Нинова остана при вас, което ми дава повод да ви питам какви са отношенията ви с БСП?
Румен Радев: Какво разбирате остана при мен?
Водещ: Остана най-дълго, останалите си тръгнаха.
Румен Радев: Не, не съм се виждал изобщо с г-жа Нинова, след като свърши съветът. Не, не съм се виждал с никой след съвета.
Водещ: Вероятно аз съм се заблудила в такъв случай.
Румен Радев: Категорично не съм оставал с никой от тези участници и те могат да го потвърдят.
Водещ: Това беше повод да ви задам въпроса за отношенията ви с БСП.
Румен Радев: Тези отношения мисля, че са безкрайно ясни. Те са ясни още в хода на кампанията. Аз многократно заявих какви са ни отношенията и какво наистина ни свързваше в тази кампания.
Водещ: Има ли такова нещо като преливане на рейтинг, да речем от вас към БСП, в обратния случай…
Румен Радев: Не се занимавам с рейтинги и най-вече с тяхното преливане. Това е работа на социолозите – нека им оставим свободно пространство да маневрират.
Водещ: Казвате, че няма да позволите на посланици да се месят в избора за изтребител. Но като част от Северноатлантическия пакт дали този избор не е предопределен?
Румен Радев: В никакъв случай не е предопределен. И тук има едно много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса, отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Всичко друго е спекулация. Защо тогава наистина ще правим тези конкурси, ако те не отговарят на тези изисквания? И трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение. И мисля, че тук управляващите демонстрираха една въпиюща некомпетентност по въпроса, защото те даже се отметнаха и от собствените си подписи за процедурите за избор на този самолет, като срокове и като условия. Но учудващо за мен е техните стремежи и желания да се изявяват в различни области от целия този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за нейното използване, въпреки че, учудващо за мен, те се навират точно там. Но те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен, по всички законови уредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление. Защото това не е да провеждаш процедура за водния цикъл в Добрич или поредния лот на магистрала „Хемус“. За последните години това е една изключително интензивна работа и срещи на различни експерти. Това е един изграден процес в съответствие със съвременните европейски и световни стандарти. Те това не можаха да разберат. Това не е махленска тема. Що се отнася до посланиците – абсолютно не приемам те да изказват мнение за работата на българските институции, особено когато представляват заинтересована страна.
Водещ: Да, взехме повод от изказването на посланик Ерик Рубин. Но все пак това технически или политически въпрос е – изборът на изтребители? Защото ако отговорим на този въпрос, вероятно отговаряме и на други.
Румен Радев: И технически, и политически. Най-важното е да се намери баланса и да има яснота за какво е техническата експертиза, военната експертиза и как се взема политическо решение. Мога да ви дам пример от цивилизовани държави. Например в Швейцария – там военната експертиза класира самолетите първи, втори и трети. Политиците казаха: „Благодарим ви. Оценяваме високо вашите усилия и вашата безпристрастност, но политическите и икономическите интереси на страната налагат да вземем самолет №3, защото индустриалното сътрудничество, което се предлага, е важно за държавата като цяло“. Ето това е честният, откритият подход. При нас, за съжаление, не става така. При нас, когато това, което изкарат като резултат експертите от една прозрачна, равнопоставена процедура, обективна процедура, ако то не съвпадне с мнението на политиците, те започват веднага да обвиняват хората с пагон и да връщат процедурите, и да ги притискат явно, докато хората с пагон извадят тяхното решение. Не отива да се криеш зад гърба на другите.
Водещ: Хората пък пред екраните, смятам, много често се питат защо, след като 15 години тази тема бави своето решение – може би и повече – сега темата за изтребителите стана толкова важна, когато става въпрос за толкова много пари. А пари в държавата няма за много други неща – за пенсии, за повишение на заплатите и т.н. Изборът не е ли предопределен – още веднъж да го кажа?
Румен Радев: Искам първо да кажа, че сигурността е неизменен приоритет, особено в несигурни времена. Виждате, че около нас се водят войни. Разбира се, лесно и неангажиращо, и печелившо по време на избори е да се говори за пенсии, но изборите минаха, обещанията останаха неизпълнени. Разбира се, че пенсиите са изключително важни и за тях трябва да се говори и да се работи реално. Но за да има пенсии в една държава, тя трябва да бъде стабилна и суверенна. Другото е популизъм. Закъсняхме много с целия процес на модернизация на Българската армия, но той трябва да се извършва разумно. И това, което аз защитавам, е не определен тип самолет – в никакъв случай. Аз защитавам този безпристрастен, изключително добре организиран процес на избор. Защото хората с пагон ще летят на тези самолети, хората с пагон ще залагат живота си, а не лобистите, и не е без значение дали самолетът е нов или 35-годишен на цената на нов.
Водещ: Кой е 35-годишният?
Румен Радев: Един от кандидатите.
Водещ: МиГ-овете, на които летят сега нашите пилоти, на колко години са?
Румен Радев: МиГ-овете са приети на въоръжение 1988 и 1989 г. Мога да ви кажа, че средната възраст на изтребителния парк и в САЩ, и в нашите съюзници от НАТО в Европа е около 26-27 години.
Водещ: Питам ви, защото военният министър заговори за ремонт на МиГ-овете – трябват пари и за другите видове род войски. Вие сте върховен главнокомандващ, от друга страна сте пилотирал МиГ. За какво въоръжение да отидат най-първо пари според вас е нужно?
Румен Радев: Първо, мога да кажа, че всички видове въоръжени сили и родове войски имат нужда от модернизация, но приоритет трябва да бъде даден на попълването на щатовете и на заплатите на военнослужещите, които са обидно ниски, и армията просто се топи. Трябва да има и пълноценна бойна подготовка, защото без нея армията губи смисъл. Що се отнася до ремонта на МиГ-овете – да, той е необходим, но обхватът на този ремонт трябва да бъде определен след решението за доставка на нов самолет, при какви условия и как той ще влезе на въоръжение. Защото ако сега дадем парите за ремонт на всички МиГ-ове и за тяхната модернизация, това ще „изяде“ огромен ресурс, който би следвало да отиде за новия самолет. И всъщност няма да имаме нов самолет – мога да ви гарантирам – дълго време, а ще имаме самолет, който далеч не може да постигне тези бойни способности, които носи един нов самолет.
Водещ: Покрай техническите параметри, с които обществото започна да се запознава напоследък, покрай политическите стратегии, които се градят около закупуването на тези самолети, се заговори много и за лобита, и за лобисти. Ще ви попитам директно: имате ли някакъв интерес да настоявате за един или друг вид самолет? Такива внушения се чуха от парламентарната трибуна – изрече ги Антон Тодоров. И конкретна сума – 5 милиона.
Румен Радев: Тези хора даже нямат доблестта да отправят директно обвинение – не за 5 милиона, за 1 стотинка, защото знаят, че ще бъдат осъдени. Те затова фабрикуват внушения, които, между другото, се приемат лековерно от медиите. Но аз изобщо не искам да отговарям тук на тези спекулации.
Водещ: Имаше и друга атака към вас, индиректно свързана, с началника на кабинета ви – Иво Христов, който според представители на ГЕРБ няма достъп до секретна информация. Получил ли е той отказ – да разберем?
Румен Радев: Задачите на г-н Иво Христов и характерът на неговата работа не изискват достъп до работа с класифицирана информация. Той не е получавал отказ, защото не е подавал документи. Това са просто поредните спекулации. Ако преценя, че неговите задължения изискват работа с класифицирана информация, той ще подаде документи. Но както виждате, ние за пореден път обсъждаме с вас тук недоказани внушения и се занимаваме със спекулации и манипулации, вместо да говорим по сериозни въпроси. Всъщност това е целта и на манипулаторите.
Водещ: Беше извадена една конкретна шифрограма, за която се твърдеше, че тя е четена от него. Имаше проверка. Между другото, ДАНС са правили проверка тук. Какво точно проверяваха?
Румен Радев: Категорично – г-н Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ. Убеден съм, че това ще го докаже и проверката на ДАНС.
Водещ: А смятате ли, че трябва да получи такъв достъп, да поиска и да получи?
Румен Радев: Аз вече казах – ако преценя, че характерът на неговата дейност налага работа с класифицирана информация, той ще подаде документи.
Водещ: Вървим по скандалите, затова отиваме към Хасковския регион, с който сте свързан. Вълнувате ли се от твърденията за т.нар. „шуробаджанащина“, за тези връзки и отношения в общината?
Румен Радев: Естествено, че се вълнувам, но като президент, не само за Хасково, а и за цялата страна. Напоследък вече се носят анекдоти, че България е един родово-общинен строй, защото общините се управляват от родовете. Това е недопустимо. Трябва да се спазва конкурсното начало и всички прозрачни принципи за назначения на служители.
Водещ: БСП говори за модела „ГЕРБ“, но това не е ли моделът на силния на деня? Не се ли случва това и не го ли наблюдаваме от години насам, в зависимост от това кой е силен и на власт?
Румен Радев: След като този модел е порочен, ние трябва да се борим да го променяме, независимо от партията, която го налага. Но аз затова и свиках този Консултативен съвет за национална сигурност на тема „Борба с корупцията по високите етажи на властта“, защото тази корупция разпределя парите по общините, определя обществените поръчки, създава схемите и моделите, по които част от тези пари се връщат обратно.
Водещ: Казахте и тежки думи – че парламентът не контролира правителството. Какво ви дава основание да смятате така?
Румен Радев: Това, което казах например за санирането. Пак да повторя – 2 милиарда лева, изхарчени по-голямата част от тях при множество нарушения и вече доказано с одити за нарушение на финансовата дисциплина. Това са похарчени пари. Ето тук трябва да бъде упражняван контрола на парламента. Трябва да има контрол също така и за харченето на излишъците от бюджета. Не го виждам.
Водещ: Не отидохте и на встъпването в длъжност на ВСС. Какъв знак дадохте с това?
Румен Радев: Давам знак, че уважавам независимостта на нашата съдебна система и очаквам Висшият съдебен съвет да докаже и да покаже принципност, и да докаже своя професионализъм. Върнах указа за назначаването на г-н Георги Чолаков, за да дам възможност на новия Висш съдебен съвет, назначен по нови правила, избран по нови правила, натоварен с нова легитимност, да направи този избор, защото вярвам, че това е част от съдебната реформа, която осъществяваме стъпка по стъпка и трябва да доведем докрай.
Водещ: Какво мислите – трябва ли да се закрие Комисията по досиетата и да се превърне в Институт за национална памет, например?
Румен Радев: Не искам да навлизам в правомощията на парламента. Той решава този проблем. Но вие виждате, че само допреди десетина дни властта искаше да номинира за шеф на тази комисия един печално известен със своята силна политическа пристрастност депутат. Това е ясен показател, че работата на тази комисия може да се използва за политическа саморазправа. Що се отнася до Института за национална памет – не мисля, че той ще героизира миналото. Напротив, той ще даде възможност историята да се чете през очите на историка, а не през очите на политика.
Водещ: Да излезе малко от полето на България, да погледнем какво се случва на полето на външната политика. Имаше някои коментари в последно време, след като набрахте скорост в президентството – същото се отнася и за третия мандат на Борисов, – в което се изрази мнение, че очакванията са били много силно представени навън, защото носите тази експертиза, този опит, имате и контакти, които носите със себе си от предишната си работа, и по-скоро обратното за Борисов. Той обаче направи един пробив, много силен, който се оценява като много съществен – срещата на лидерите на балканските държави тук. Притесняват ли ви тези сравнения и паралели, които се правят помежду ви? Има ли състезание и по тази плоскост?
Румен Радев: Не, не ме притесняват. Няма състезание. Аз мисля, че има едно добро допълване. Другото за мен са спекулации. Мога да ви дам веднага пример. По време на моето участие в съветите на Европейския съюз беше вкарана кохезионната политика като приоритет в Римската декларация, и то в два основни приоритета. И ви гарантирам, че без моето настояване тя нямаше да влезе – тя изобщо не фигурираше вътре в началния текст. Тази съответно кохезионна политика вече е приоритет и българското правителство може да стъпи на нея, когато се работи по многогодишната финансова рамка, и да има още по-силна база. Прекрасно е това, което се случва тук като политика на Балканите. Но виждате, аз бях и на посещение по покана на президента на Черна гора, виждах се и с президента на Македония, на Босна и Херцеговина – това е спрямо подготовката за приоритетната роля на Западните Балкани, като обект на европредседателството. Политиката на Балканите, разговорите на високо политическо ниво с президента на Гърция, с президента на Румъния са добра предпоставка за изпълнение на конкретни проекти от правителствата – те се занимават, разбира се, с конкретните проекти. С Макрон – видяхме се още май месец в Брюксел, тогава още го поканих. Имахме пълноценни разговори с немския президент, с италианския президент, където също бях на посещение. Това е взаимно допълване. Аз обявих и от Ню Йорк, че отдавам фокус по време на визитата си в Ню Йорк на политическите ни връзки с държавите от Близкия изток и от Централна Азия, където сме имали традиционно добри отношения и където трябва да ги възстановяваме, за да може след възстановяването на тези добри отношения на политическо ниво да върви след тях развитието на бизнеса, на търговията, на инвестициите. Това са все важни условия.
Водещ: Като казахте Ню Йорк и се сетих за поканата ви към Бил Клинтън. Включително един от членовете на вашия Инициативен комитет ви се сърди за това – Боян Чуков, и се отрече от вас. Защо така се прие това? Имате ли обяснение?
Румен Радев: Преди да коментирам тази тема – тя е интересна…
Водещ: Да.
Румен Радев: Само да довърша предишната, защото е важна. Това, което искат да видят хората – има си нива на общуване: президент с президент, премиер с премиер. Вие знаете ли как се казва примерно премиерът на Гърция, министър-председателят?
Водещ: Да, специално за Гърция имам представа.
Румен Радев: Да, обаче знаете ли как се казва президентът, кой е президентът на Гърция?
Водещ: Павлопулос, Прокопис Павлопулос се казва.
Румен Радев: Браво на вас. Но много хора не го знаят.
Водещ: Така е.
Румен Радев: Ако ви питам и за президента на Австрия дали знаете как се казва?
Водещ: Специално в Гърция има много малко правомощия президентът и не е популярен.
Румен Радев: Искам да ви кажа, че хората искат да видят – да – отношения с Меркел, да речем. Президентите в Европа имат своите правомощия. Те не са толкова известни, както премиерите. Премиерите участват на Съвета на Европа, в тези съвети, в тези дискусии. Президентите имат своите ясни функции. Те не са толкова известни. Затова и явно няма такава голяма видимост на това, което върши президентът на една държава, която е парламентарна република и където премиерът има своето водещо значение във всички заседания на Европейския съюз. Що се отнася до въпроса с Бил Клинтън – не, нямам абсолютно никакви притеснения. И мисля, че съм прав, защото не трябва да продължаваме с това усещане, че България е зрител на световната политическа сцена. Напротив, България трябва да стане фактор и играч. Тя трябва да стане сцена на световната политика. Един от начините е да каним фактори – и настоящи, и бивши – от световната политика, тук да се провеждат дискусии, тук да има дебат, тук да се обсъжда тази световна политика. Това ще бъде само в наш плюс. Защо да речем Бил Клинтън да не се срещне с българските студенти, както аз му предложих, за да могат тези студенти, в една дискусия с него, да направят собствена преценка за това какво е било времето на Балканите по времето, когато той е бил президент, когато той е посещавал България, когато на Балканите падаха бомби? Защо падаха бомби, можеше ли това да се предотврати – да чуят неговите мотиви. Може ли това да се избягва за в бъдеще, да не падат повече бомби на Балканите? Нашите млади хора трябва да участват ето в такива дискусии.
Водещ: Имате своите доводи и настоявате за тях, когато става въпрос за такива покани – Клинтън, Путин, независимо дали това може да отнеме от одобрението на част от общественото мнение.
Румен Радев: Аз разчитам на мъдростта на българските граждани. Не се притеснявам от никакви отнемания на рейтинг.
Водещ: Понеже тук вече говорим за визии, за ролята на президента като визионер, за движенията и позицията на държавата, във връзка с европредседателството, което засегнахте, кое е това, което можем наистина да извадим според вас – имаме ли такъв шанс като държава – и да сложим на сцената на европейското мислене?
Румен Радев: Според мен ще бъде грешка, ако очакваме, че европредседателството е форумът, от който България трябва да извлече някакви директни ползи. Не, България просто трябва да постави актуалните за дневния ред на Европейския съюз теми, да може да координира работата по тези теми. Но силата тук и голямата отговорност се пада върху българската администрация, българските институции. Те трябва да покажат една зрялост, те трябва да предизвикат доверие. Защото ако ние успеем да предизвикаме доверие, като кажем, че България може да бъде наистина един лидер, един добър координатор, модератор в това европредседателство, ние ще повишим доверието към страната ни. И всички ползи ще дойдат на един по-късен етап.
Водещ: Минахме през някои от кризите в различен план, които ви срещат с управляващите. Страх ли ви е от импийчмънт?
Румен Радев: За мен няма значение колко дълго ще бъда президент. Много по-важно е какъв президент ще бъда.
Водещ: От близо година сте президент на България. Съжалявате ли за този избор да влезете в политиката?
Румен Радев: Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направя всичко, зависещо от мен, така че хората да не съжаляват.
Водещ: Виждате ли България със същите очи след една година на „Дондуков“ 2?
Румен Радев: Мога да кажа, че имам същите принципи. Те не са се променили, няма и да се променят. От тук идват и всички конфликти, и проблеми. Но трябва да е ясно, че аз от тези принципи няма да отстъпя и аз ще продължа да гледам на България през тези очи на една бъдеща България, просперираща, с едно свободно и достойно българско общество.
Водещ: Всъщност подвъпросът ми беше повече оптимист ли сте сега или повече песимист?
Румен Радев: Повече съм реалист.
Водещ: Добре. Благодаря ви за това интервю, г-н президент.