МненияВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Георги Георгиев: Фигурата на Никола Малешевски се оказа твърде голяма, за да бъде заобиколена от всеки изследовател

08 февруари 2017 | 18:01

Снимка: Радио "Фокус"-Пирин

Д-р Георги Георгиев от Института за исторически изследвания при БАН, в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Д-р Георгиев, кой е Никола Малешевски?
Д-р Георги Георгиев: Това една безспорно бележита личност. Никола Малешевски е роден под пълното име Никола Спасов Попгеоргиев в Берово, днешна Република Македония, което не е далеч от държавната ни граница. Роден е около 1850 година, като по това време явно не са се държали подробни регистри. Това е причината някои от изследователите да приемат 1852 или 1851 година, но мисля, ч е 1850 година е най- точно тъй като самия Малешевски сам посочва годината в едно свое интервю по- късно. След Руско- турската война и Кресненско- Разложкото въстание се преселва като десетки и дори стотици хиляди други българи от Македония в границите на свободна България. Той се установява със семейството си в Дупница, а по точно със целия си род Попгеоргиеви. Искам тук да посоча една малко известен факт, а именно, че Димитър Икономов е негов чичо. Почти целия род се установява в Дупница след Освобождението 1878 година. Това съвсем накратко може да се каже за Никола Малешевски.
Фокус: Разкажете ни за революционната дейност на Никола Малешевски.
Д-р Георги Георгиев: Записаната история на участието на Никола Малешевски в революционната дейност, като говорим за въоръжената борба против Османското владичество и по- късно против сръбското и гръцкото владичество в Македония, започва сравнително късно. Писмените извори за него са свързани от втората половина на 80- години на 19 век, когато самия Никола Малешевски е на една зряла възраст около 45- 50 години. От тук насетне той присъства около половин век. Той почива на една действително патриаршеска възраст -95 години. Може би е имало да наваксва, но в продължение на половин век от втората половина на 80-те години, практически писмените извори почти постоянно, по най- различни поводи го споменават, къде по- подробно, къде по- малко подробно, но има едно постоянно присъствие в тях. Никола Малешевски е известен с дейността си като пунктов началник на Вътрешната македоно–одринска революционна организация в Дупница и в околията. Сравнително по- малко се знае за неговата активна дейност в редиците на легалното движение на македонските българи, като говорим за Македоно- одринското дружество в състава на Македоно- одринската революционна организация начело с върховния комитет. След балканските войни македонските дружества начело с изпълнителния комитет на македонските братства, изобщо с най- различни прояви на легалното и нелегалното освободително движение на македонските българи.
Фокус: Името на Никола Малешевски стои до това на Гоце Делчев, на Гьорче Петров, т.е. той е бил един от бележите българи, които трябва да бъдат запомнени, нали така?
Д-р Георги Георгиев: Напълно съм съгласен с Вас и нещо повече, той не е само спомагателен деец на тези личности, която подсещат за едни от най- видните дейци, а спокойно може да се каже, че освен дясна ръка той им е бил много близък другар, особено с Гоце Делчев. Между него и Гоце Делчев съществува едно много тясно и близко приятелство, независимо от разликата във възрастта. Тук трябва да припомни, че по- малкия брат на Гоце Делчев- Ицо, учи в Дупница и живее под покрива на Никола Малешевски. Дъщерята на Никола Малешевски- Ана Малешевска е изпратена в Солунската девическа гимназия и е обградена с грижи от роднините на Гоце Делчев там, така че тези връзки, които не са много изследвани трябва да се припомнят и да се тачат.
Фокус: Никола Малешевски е имал и много прякори, нали така?
Д-р Георги Георгиев: Да, Никола Малешевски има много прякори. Чичо Крюгер е един от псевдонимите, който идва от името на южноафриканския военен и политически лидер Пол Крюгер. Само трябва да си припомни новелите на Вазов, няма нужда да разгръщаме страниците на съвременния български печат и ще видим с каква симпатия и с какво внимание българската общественост следи справедливата съпротива на бурите против имперските британски войски. Нещо повече, един от познатите саратници на самия Никола Малешевски – поручик Антон Бозуков, от Върховния комитет отива като доброволец в Южна Африка. Неговият пример е последван от поне още няколко българи. С Чичо Крюгер има един намек към бурското въстание и отъждествяване на самия Никола Малешевски с една справедлива национална кауза на един друг народ, но винаги на страната на справедливостта. Това е един от многото му псевдоними. Жул Верн например, едно име от френската революция и т.н.
Фокус: Никола Малешевски подпомага отвличането на Елън Мария Стоун през 1901 година. Разкажете малко повече и за това.
Д-р Георги Георгиев: Може да се каже, че извършителите на „Аферата Мис Стоун“ е свързано с Дупница. Никола Малешевски е отговорен за логистиката на операцията, т.е. през Дупница и специално през Никола Малешевски минават контактите между четата, която отвлича и се движи с Мис Елен Стоун и Катерина Цилка през планините близо до границата. С представителите на американската дипломация, с Дикенсън специално и българските власти. За един известен, кратък период групата с двете жени преминава границата и се установява и крие в колибите, тогава колибите, на село Цървище. Никола Малешевски постоянно е информиран за събитията и движението на групата и помага с каквото може. Това е неговия принос в тази афера.
Фокус: Накратко как бихте описали Никола Малешевски ?
Д-р Георги Георгиев: Независимо от фотографиите , на които се вижда, че има дребен и изпит ръст. Независимо, ч е лицето му е скрито в една голяма брада, фигурата на Никола Малешевски се оказва твърде голяма, за да бъде заобиколена от всеки изследовател на освободителното движение на македонските българи, особено преди Балканските войни. За хора, които се занимават с тези проблеми на едно по- краеведско и регионално ниво. Едва ли има изследовател от Югозападна България посветил се на тази тематика, който би могъл да мине без да се докосне покрай личността на Никола Малешевски. Никола Малешевси е оставил разпръснато, тъй като самия той не е изкушен от писането, т.е. той не е като Гьорче Петров, Христо Матов, а той е като Гоце Делчев- революционер- практик. От неговата ръка са останали едно много голямо количество документи , които са свързани с практическата страна на революционния процес- писма, телеграми, записки, бележки, различни документи. Те са разпръснати най- вече по архивите. Една много малка част от тях е издадена. Тук трябва да отдадем дължимото на Димо Кьосев, който в края на 60- те години издаде част от писмата на Гоце Делчев и Никола Малешевски, и беше подготвил един сборник обратно с писмата на Никола Малешевски до Гоце Делчев, който видя бял свят преди десетина години.
Фокус: Днес в Дупница се намира паметна плоча на мястото където някога е стояла къщата на Никола Малешевски.
Д-р Георги Георгиев: Приблизително на мястото където се е издигала къщата на Никола Малешевски на неговото семейство. Това е днес идеалната част, която след Освобождението се заема почти изцяло от македонски бежанци. Знае се , че поне първите поколения бежанци спазват земляческия принцип, т.е. гледат да бъдат едни до други. До Никола Малешевски има и други земляци. Цялата тази част на града, особено и към планината където по- късно е оформен квартал Бешика е населен с негови земляци. Паметната плоча е една много добра идея, която беше реализирана преди повече от 20 година на една гранитна плоча, която ще си остане там където и е мястото во веки веков.

Лора КАЛЧЕВА