МненияВИЖ ВСИЧКИ

Нина Ставрева, кмет на Община Каварна: С 50 % е увеличена субсидията за издръжка на общинската болница в Каварна в бюджета за 2016 г.

29 декември 2016 | 19:03

Снимка: Радио „Фокус”-Варна

Нина Ставрева, кмет на Община Каварна в интервю за Радио „Фокус”-Варна.

Фокус: Г-жо Ставрева, как изпращате 2016 г.? През какви предизвикателства преминахте и какво успяхте да свършите в полза на жителите на Община Каварна
Нина Ставрева: През отминаващата 2016 г. общите усилия на целия екип на Община Каварна дадоха резултат при голяма част от поставените цели, в управленската програма на този мандат. Един от моите приоритети още по време на предизборната кампания бе създаването на Обществен съвет към кмета на Община Каварна. В този съвет включихме 15 авторитетни личности, които са представители на различни сектори – образование, здравеопазване, млади майки, пенсионери, етнически малцинства, религия, спорт, култура, които всъщност са живата връзка между местната власт и жителите на Община Каварна. Изключително добро сътрудничество се получи между нас и тях. Излязоха много предложения от този съвет, които реализирахме в полза на жителите на общината.
Премахването на таксите за детската ясла и детските градини в Община Каварна през 2016 г. е друг поет и изпълнен ангажимент. По този начин общината показва отношението си към младите семейства. В 7-те детски заведения в пределите на общината изхранването на децата се случва изцяло за сметка на общинския бюджет.
С 50 % е увеличена субсидията за издръжка на общинската болница в Каварна в бюджета за 2016 г. Така успяхме да запазим общинската болница в Каварна, която е първата от румънската граница насам. Увеличихме помощта от 400 000 лв. на 600 000 лв. Нашата болница обслужва жителите на две общини – Каварна и Шабла. Тя е от изключителна важност за съществуването на населението, въпреки държавната политика, която се провежда по отношение на малките общински болници.
Освен това, през отминаващата 2016 г. изработихме наредба за дейността и функционирането на общинските предприятия, каквато в Община Каварна липсваше до този момент. Една от задачите ни за следващата година е създаване на общинско предприятие с основен предприет на дейност – озеленяване, поддържане на парковете, включително на гробищните паркове, сметосъбиране и сметоизвозване. Искаме тази дейност да се извършва от общинско предприятие.
Друг поет и изпълнен ангажимент е делегираната самостоятелност на населените места, прилежащи на общината. След проведените срещи с кметовете и кметските наместници стана ясно, че има нужда от отделни бюджети, които те сами да разходват и да носят съответната отговорност за това.
Като цяло мога да определя годината като изключително успешна, изпълнена с много динамика, трудности и предизвикателства, с по-голямата част от които съумяхме да се справим. Много са реализираните цели, а основният двигател за постигането им, бе сплотеният екип в общинската администрация, чиито усилия в края на годината дадоха реални резултати.
Фокус: Каква е събираемостта от туристическия данък?
Нина Ставрева: 120 000 лв. е събираемостта на туристическия данък в Община Каварна за 2016 г. През 2015 г. същият е бил 80 000 лв. Това 50 – процентово увеличение е категорично доказателство за успешния туристически сезон, който отчитаме за тази година. Резултатитесе градят на усилията, които започнаха да се полагат още от края на 2015 г.
Заложихме в капиталовата програма на общината сериозен финансов ресурс за облагородяване на курортната зона. Участвахме в туристически борси в София, Москва, Букурещ, Молдова, на които представихме Община Каварна като туристическа дестинация и разказвахме за богатото културно-историческо наследство и красотите на нашия район. Възстановихме и водоснабдяването на плажната ивица, което през последните години липсваше.
За удобството на жителите и гостите на Каварна бяха осигурени всички необходими условия. По време на летния туристически сезон Каварна бе известна с най-евтината сянка, като шезлонг и чадър се търгуваха за по 2 лв. Освен всичко това голям принос за добрите резултати бе и богата културна програма.
Фокус: Бихте ли анонсирали някои от по-големите събития, които бяха заложени в културния календар на общината за 2016 г.?
Нина Ставрева: Културният календар на общината стартира още по време на Великденските празници. Проведохме празникът на града, както и традиционния 13-ти събор „С България в сърцето“, с подкрепата и съдействието на Илия Луков. Организирахме прекрасни тържества и показахме отношение към абитуриентите в града. Имаше много хубав детски празник на 1 юни за всички деца в Каварна.
Новото събитие, което е част от едно обещание да надграждаме културния календар, беше организираният младежки Extreme Fest в началото на месец юни. Проведохме и театралните празници за 19-ти поред, един фестивал с международно участие. Разбира се, че посрещнахме и първоюлското слънце на брега на Камен бряг.
Възстановката на Каварненското въстание през 2016 г. предизвика огромен интерес сред жителите и гостите на Община Каварна. Ще бъде организирана и през следващата година по същия атрактивен начин. И тази година общината не пропусна да проведе емблематичния за Каварна Рок Фест 2016, който не просто бе успешен, но и подплатен с активното присъствие на публиката и силните групи, чиито дебют в България бе каварненската сцена.
Случи ни се и феерията Чиракман, свързана с фойерверките на морето. Проведохме и традиционния Миден и рибен фест. Междувременно бяха организирани и много концерти, изложби, занимания за деца и родители от април до края на септември. Това са изключително много културни мероприятия, които имат своя значителен принос за това, да кажем в края на туристическия сезон, че той е бил изключително успешен за Община Каварна.
Фокус: Какви са очакванията Ви за 2017 г.? По кои направления ще се работи приоритетно? Какви ще бъдат акцентите, заложени в работата на общината? По какви проекти работите и по какви предстои да стартирате дейност?
Нина Ставрева: Подготвихме 3 проектни предложения по ОП „Развитие на селските райони“, свързани с водопроводната мрежа в 5 от населените места, с рехабилитация на общинска пътна мрежа и улици. Завършваме проект „Шанс за всяко дете“ през пролетта на следващата година, който е свързан с дейностите на 7-те детски градини на територията на общината. Освен това, е спечелен проект „Топъл обяд“, с който се осигурява безплатен обяд за 200 от жителите на общината всеки ден до края на април 2017 г. С ресурс от около 500 000 лв. продължава работата по проект „Независим живот за гражданите на Каварна“. Проектът включва услугата личен асистент, където има 120 потребители и 70 лични асистенти. Имаме одобрени 2 проекта по трансгранично сътрудничество, свързани с подготовката на кадри за туристическия бранш, тъй като имаме реален проблем с кадрите в туризма. Друг проект е насочен към учениците и техния плавен преход от средното към висшето образование и въобще към активния живот. Тук си сътрудничим изключително добре с общините Констанца и Лумина от Република Румъния.
През 2016 г. Община Каварна подготви един изключително мащабен проект за изграждане на Рибарско пристанище Каварна. Проектът включва промяна на целия облик на курортната зона. За постигането на резултатите, както за неговата реализация, така и за всички останали дейности, започнати от началото на 2016 година допринесе последователността, към която се стреми целият екип на общинското ръководство и към която ще се придържа през всяка следваща година до края на мандата. Трябва да полагаме необходимите усилия, за да приключим с успех, включително и по отношение на бюджета – малко над 80 % е изпълнението на собствените приходи в него, така че, във всяко едно отношение приключваме успешно.
Фокус: Как ще бъде разпределен бюджетът за 2017 г.? По кои направления ще се работи приоритетно?
Нина Ставрева: В момента подготвяме проектобюджета за 2017 г. Вече сме насрочили, за да спазим изискванията, и публичното обсъждане, което ще бъде проведено на 9 януари. Един реален, балансиран и социален бюджет, с реално заложени дейности в капиталовата програма, като пак казвам във връзка с това, че трябва да сме последователни, когато се стремим към постигане на каквато и да е цел, основният ресурс ще бъде насочен към курортната зона в града и към плажа. Това е сигурен начин да бъдат подобрени условията така, че всички жители и гости на Каварна през летен сезон 2017 да се чувстват още по комфортно и уютно, за да се връщат с удоволствие отново в Каварна.
Фокус: Ще има ли увеличение на данъците и таксите?
Нина Ставрева: На заседанието през месец октомври, тази година, внесохме на вниманието на общинските съветници увеличение на данъците за недвижими имоти, моторни превозни средства и туристически данък, като искам да уточня, че увеличението, което предложихме беше незначително – от 1.5 на 1.8 промила, въпреки това незначително увеличение, те запазват най-нисък ръст в цялата област Добрич. Решението мина на заседанието на ОбС, така че, имаме леко увеличение на данъците.
Реалната план-сметка труд от 3 месеца на експертите в общината във връзка с таксата смет доведе до понижаването й в отделни населени места, включително и в град Каварна. Така пак постигаме баланс и няма да има кой знае какво отражение върху бюджетите на домакинствата, но за сметка на това, ресурсът, който се очаква да бъде получен на годишна база през следващата година вследствие на увеличението е около 250 000 лв.
Фокус: Увеличават ли се инвестициите в Община Каварна?
Нина Ставрева: През изминалата година са проведени няколко срещи с потенциални инвеститори, но все още не са налице реализирани инвестиционни намерения. Общината продължава да работи активно в тази насока и при всяка следваща среща доказва, че би била изключително коректен и лоялен партньор. Условията, от които се нуждаят, за да инвестират своите средства на територията на нашата община са наш ангажимент и ние ще им ги предоставим. В курортната зона на Каварна има все още незастроени сгради, които са част от неприятния облик, но през тази година започнаха довършителните дейности по два от хотелите там. През 2017 г. предстои завършването на хотел, който е на самия бряг на морето, съвсем близо. Така че, от гледна точка на това, че сме туристическа дестинация, имаме какво да предложим.
Деница НИКОЛОВА