МненияВИЖ ВСИЧКИ

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: ЕС трябва да си вземе поуки от случващото се около нас и да инвестира повече в своята собствена отбрана

16 ноември 2016 | 10:00

Снимка: Радио „Фокус“

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ .


Водещ: Европейският съюз прие план за отбрана, като за пръв път се предвижда Общността да изпраща сили за бързо реагиране в чужбина. Каква обаче е ролята на България в този план и отговаря ли той на настоящите предизвикателствата пред Европейския съюз? Tемата коментираме в следващите минути с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Добро утро!
Андрей Ковачев: Добро утро на вас и на слушателите от Брюксел!
Водещ: Г-н Ковачев, сили за бързо реагиране да бъдат изпращани в чужбина? Какво на практика означава това, което казах, се случва за пръв път и към кои страни трябва да бъдат насочени тези сили да разясним?
Андрей Ковачев: Докладът, който трябва да приеме Европейският съюз или Европейският парламент следващата седмица, призовава за създаването на отбранителен съюз със силни отбранителни възможности посредством създаване на структурно сътрудничество между страните-членки и споделяне на отбранителен капацитет. Това, че ние ще имаме тази възможност и бихме искали да имаме тази възможност, да изпращаме там, където има нужда такива сили не означава, че имаме предписание или от сега вече знаем къде това ще случи. А Европейският съюз трябва да бъде приеман на сериозно. Ние сме най-голямата икономическа сила на нашата планета, но по отношение на сигурността, ние не правим достатъчно за сигурността на европейските граждани. Особено ако предизвикателствата, които са около нас, както на юг миграцията, проблемите в ислямския свят, така и на изток с Русия, така и на запад – със САЩ. Съединени щати не искат вече да носят сами отговорността за сигурността на нашия континент и многократно изпращаха сигнали към Европа или изпращат сигнали към Европейския съюз, че Европейският съюз трябва да поеме повече за своята сигурност, повече средства да отделя за своята сигурност. Затова и докладът призовава държавите-членки да започнат да отделят 2% от техния БВП за отбрана. Знаете, в България тази дискусия върви много сериозно – вчера при дебатите за новия бюджет според плана трябва да се отделят 825 млн. лева повече за отбрана, отколкото миналата година. И тези 1,33%, които ние отделяме в момента за отбрана, да бъде постепенно повишен с тенденцията до 2020 година да имаме 2% за отбрана, за модернизиране на нашите сили, за закупуване на нова техника. А що се отнася на европейско ниво, общо закупуване на техника, общо инвестиране в научна дейност в отбранителния сектор и общо обучение на нашите военнослужещи.
Водещ: Вчера беше подчертано от върховният представител по външните работи и сигурността г-жа Федерика Могерини, че планът е бил обсъждат още преди Доналд Тръмп да стане президент на САЩ, имало ли е обаче и има ли основания за притеснения спрямо новия държавен глава на САЩ?
Андрей Ковачев: Ние засега видяхме Доналд Тръмп като кандидат-президент на САЩ, сега трябва да видим наистина като президент на САЩ как ще формулира своята реална политика и как ще взаимодейства с Конгреса и Сената. Аз съм убеден, че някои от неговите изказвания по време на кандидатпрезидентската кампания няма как да бъдат точно по този начин реализирани. А що се отнася до сътрудничеството с Европейския съюз, САЩ остават стратегически наш партньор, но Европейският съюз трябва да си вземе поуки от това, което се случва около нас, и наистина да инвестира повече в своята собствена отбрана. Явно е, че обществото в САЩ не желае и има такива настроения сами САЩ да носят най-голямата тежест. САЩ отделят 3.6-3.7% от техния БВП за отбрана. Това са някъде около 641 млрд. долара. И те разбира се дават една от най-големите части за съществуването на НАТО. Не можем да си представим въобще Северноатлантическия съюз без САЩ.
Водещ: Планът за отбрана не предвижда Евросъюза да се конкурира с НАТО, но и не предвижда засега създаването на обща европейска армия. Подчертавам засега и ви питам за в бъдеще съществуват ли такива настроения и можем ли да си представим, че ще има обща европейска армия?
Андрей Ковачев: Много преди Доналд Тръмп, това е една идея, която от десетилетия съществува на европейския континент. Още от 50-те години, когато е имало идеята за създаване на европейска отбранителна общност, отпаднала след гласуване във френския парламент. А що се отнася до НАТО, абсолютно това е разбиране на всички – не дублиране на структурите на НАТО, а допълване на капацитета на НАТО и продължаване на тясното сътрудничество с НАТО. Европейска армия, ние не трябва да си представяме това като нещо от XIX век на едно място събрана армия, е споделяне на отбранителен капацитет и повече инвестиции в отбранителната сфера. Това, което преди малко също споменахме, както за научната дейност, така и за общото закупуване на отбранителна техника, общото обучение на военнослужещи. Аз съм убеден, че трябва да вървим и към европейска армия. Но кога ще се случи това, зависи от страните-членки.
Водещ: Каква е ролята на България в този план конкретно и изобщо в стратегията на Евросъюза за отбрана? На какво може да разчита страната ни и съответно какво се очаква от нея ?
Андрей Ковачев: Ние сме пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО, така че и по двете организации България продължава да бъде лоялен партньор и да участва във всички инициативи. Ние също така сме югоизточен фланг на Европейския съюз. България има сериозен ангажимент и отговорност по опазването на външната граница – за това многократно сме говорили. Това трябва да бъде засилено и заедно с Европейския съюз, което се случва с новата Служба за брегова и гранична охрана. По отношение на отбраната – участие в т.нар. „проекти за споделяне на отбранителен капацитет“, участие в бъдещата инфраструктура по формированията, които ще бъдат на дежурство. И сега в Европейския съюз съществуват такива групи за бързо действие, по 1 500 военнослужещи, които досега поради неяснота за финансирането не бяха използвани, но в бъдеще желанието е Европейския съюз да бъде приеман не само като „хартиен тигър“, а да имаме наистина тази възможност да изпращаме при нужда, тук пак казвам наистина нужда, с мандат наши части за сигурността на европейските граждани.
Водещ: Оставаме на тема България, но малко по-встрани ако позволите. Знаете, днес у нас се гласува оставката на кабинета „Борисов 2“. Как Брюксел коментира оставката на правителството в България?
Андрей Ковачев: България е суверенна страна и това е работа на българския парламент, на българското правителство. Разбира се, европейските институции искат да има стабилност в нашата страна. Пак казвам, България играе сериозна роля по отношение на гарантиране на сигурността на европейските граждани. Очакването е бързо да има яснота какво се случва в следващите месеци и отново да имаме стабилно българско правителство.
Водещ: Има ли притеснения по повод охраната на границите например?
Андрей Ковачев: Сътрудничеството по отношение на охраната на границите продължава независимо от това дали българското правителство ще подаде оставка или не. Това са си структури, които както от българската страна, така и от европейска страна си функционират. И това е, слава Богу, без да има значение дали в момента точно правителството е в оставка или не е в оставка.
Водещ: Да завършим с това, г-н Ковачев, все пак вие също сте човек от ГЕРБ, започна ли вече партията да анализира това, което се случи на последните избори? И как ще действа оттук нататък ГЕРБ, за да си върне доверието на хората?
Андрей Ковачев: Това е много ясно, което каза г-н Борисов. ГЕРБ си прави своите изводи от последното гласуване. И със сигурност ГЕРБ остава първа политическа сила в България. Ние ще се борим на предсрочните парламентарни избори това да бъде затвърдено и да има България стабилно правителство след това.
Евелин ЦАНЕВА