МненияВИЖ ВСИЧКИ

Янка Такева, СБУ: Пазарът на труда има нужда от съвременни специалисти, боравещи с дигитални и информационни технологии

09 август 2016 | 17:33

Снимка: Агенция "Фокус"

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, в интервю за Агенция „Фокус” по темата за проблемите в областта на висшето образование в България.

Фокус: Г-жо Такева, отчита ли се намаление на студентите в страната?
Янка Такева: Студентите са, както и учениците. Когато има завършващи випуски, които са по 63 000 или 86 000, тогава безспорно се наблюдава увеличаване на студентите. Но когато има един випуск, който е завършил с 53 000, студентите няма да достигнат за брой висши учебни заведения в България. Това е така, защото от тези 53 000, около 18 000 заминават и захранват най-авторитетните университети в Европа и света, което означава, че българската образователна система до 12 клас е изключително добра.
Фокус: Миналата седмица след правителственото заседание стана ясно, че от следващата година страната вече ще има по малко ВУЗ-ове, а в много от съществуващите броят на специалностите може да намалее. Необходима ли е тази мярка според Вас?
Янка Такева: От 1990 година до днес никой не посмя да направи промяна във висшите учебни заведения по обясними причини. Реформи единствено, и то неудачни, се правеха в средното образование и затова имаме изключително много дефицити. Висшето училище никой не го попита защо не променят учебните планове и програми, защо не въвеждат нови специалности, нужни на пазара на труда, защо имаме професори, които пътуват непрекъснато от един университет в друг, за да може вторият, третият или петият да бъде легитимен и да отговаря на изискванията за това колко хабилитирани преподаватели преподават в тях. Никой не се опита да измери качеството на учебно-практическата дейност на студентите. Всички тези неща са един добър оазис висшите училища под флага на своята си автономност да си запазват учебните планове и програми такива, каквито са от 1995-1997 година.
Ще ви дам един пример – съгласно новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август, трябваше да се промени учебният план и програма при подготовката на бъдещите учители в педагогическите факултети в нашите университети. Искам да ви кажа, че водих неистова война с тези университети, където имат факултети и подготвят учители, да си променят учебните планове и програми, които са от 1997 година. Тяхното нахалство стигна до там, че ме викаха при президента на КНСБ Пламен Димитров да ме заплашват заради това защо искам промяна на учебните планове и програми за бъдещите учители. Представяте ли си колко консерватизъм и колко некоректност и непочтеност е това, защото на нас тези учители, които ги подготвят по старите учебни планове, не са ни нужни в средното образование. Нужен ни е другият учител, който ще се подготви за утрешното образование. Ще се подготви така, че да владее чужди езици да борави с дигиталните и информационни технологии. Освен това трябва да бъде подготвен по гражданско образование, както и да работи в мултикултурна среда и по съвременните методи, така че да може да общува с днешните деца. Тоест да изучава и повече психология и то възрастова. Но верни на статуквото във висшето училище, много трудно човек, излизайки от висшето училище, може да бъде годен за системата на средното образование.
Фокус: Понеже споменахте новия Закон за предучилищното и училищното образование, може ли да коментирате и него? С какво ще допринесе той за по-качественото образование и коя според Вас е най-важната му промяна?
Янка Такева: Дали ще допринесе за качеството на образованието, не мога да кажа. Ще трябва да минат две години и да се направи мониторинг. Когато това стане, ще се каже дали е удачна новата образователна структура и преименуванията на училищата и детските градини, което според мен е глупост, както и дали бъдещите учители, които ще влязат в училище, ще са по-добри от тези в момента. Сега законът влиза по-скоро в техническите неща, които трябва да се свършат в училище – преименуването, създаването на регионални управления по образование, национален инспекторат. Това са неща, които изискват много пари и понеже такива няма, не знам как ще бъдат сформирани част от тези нови институции.
Иначе имаше нужда от нов закон, както и потребност от нови учебни планове и програми. Нека изцяло да влезе законът, като се започне с приемането на стандартите, които са 19 на брой и които изобщо не облекчават образователната система. Сега един стандарт от 145 стр. се чете много трудно. Нека да видим новото учебно съдържание и тогава ще кажем със задоволство, че законът е добър и че сме си свършили работата. Сега ще трябва да се хвалим без да имаме някаква придадена стойност. Ако го хулим пък, пак няма да е добре, защото може да се окаже удачен. Затова след две години ще можем да говорим.
Фокус: Нека се върнем отново на висшето образование. Според финансовия министър Владислав Горанов има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки. Пример за това е Великотърновския университет, на който бяха отпуснати 1,3 млн. лв заради парични затруднения. Смятате ли, че и други висши учебни заведения са изправени пред подобна заплаха?
Янка Такева: Ако имат студенти, няма да бъдат изправени пред такава заплаха. Аз обаче мисля, че понякога чуждестранните студенти могат да спасят положението. Ако висшите училища се отворят към съседните страни и особено към Азия, Виетнам и Китай, където по традиция виетнамците имат положително отношение към българската образователна система, искат да учат в България, няма абсолютно никакъв проблем. Но ако се чака само на старите позиции и само на българските ученици с тежките демографски проблеми, пред които е изправено средното и висше образование, мисля, че ще има проблеми. Ректорите обаче са достатъчно пъргави, умни и вариативни, че да успеят да забавят този процес.
Фокус: Как според Вас трябва да се оптимизират разходите на ВУЗ-овете?
Янка Такева: Не знам дали този въпрос е най-удачният. Безспорно, като във всяко семейство. Когато имат малко пари, харчовете са по-малко. Всеки се простира спрямо чергата си. Мога обаче да кажа, че като цяло средното и висшето образование не се финансират достатъчно. Това важи най-вече за средното. За да бъде добре висшето, трябва средното да е много добре финансирано и обгрижвано. При нас обаче винаги първо е каруцата, после конят. Вместо да гледаме средното образование, ние всичко друго финансираме, а то остава на остатъчен принцип. Ако остане някой друг лев, го даваме като делегиран бюджет. Няма страна в Европа, която да има делегиран бюджет под 1500 евро. В Сърбия например, на ученик е 2000 евро, а при нас е 550 до 600 евро. Какво качествено образование искате?
Фокус: Имате ли поглед за това кои са най-търсените специалности у нас?
Янка Такева: Безспорно, най-лесно завършващите се – публична администрация и някои от социалните педагогики, за жалост.
Фокус: От какви специалисти има нужда пазарът на труда?
Янка Такева: Пазарът на труда има нужда от съвременните специалисти, които боравят с дигиталните и информационните технологии. Има едно изследване на Европейския институт по образование, намиращ се в Рим. Той казва, че първолаците, които тази година постъпват в училище, докато завършат, нито една специалност на пазара на труда няма да е същата, каквато е днес. Тоест, ако не се променят начинът на финансиране и обгрижването на средното и висшето образование, не знам дали след 15 години ще отговорим на нуждите и потребностите на младите хора. Според мен държавата ни има изключително голяма нужда от психолози, инженери, учители, които да са добре подготвени във висшите учебни заведения. Безспорно, не можем и без медицински специалисти.
Фокус: Според вицепремиера Томислав Дончев е необходим мораториум върху разкриването на нови структури, включително университети, колежи и филиали. Как гледате Вие на подобна мярка?
Янка Такева: Мисля, че Томислав Дончев е много прав. Обезлюдихме почти страната, съсредоточихме населението в големите градове, а именно там има университети. Къде да създадем университет – в Малко Търново ли? Не, че не може, но няма да има хора и студенти за този университет. Трябва да се обърнете към проф. Тодор Танев. Той имаше една прекрасна идея за университети за възрастни. Това означава не те тепърва да завършват висше образование. Те просто имат нужда и потребност да задоволяват своите си хобита, да имат допълнително занимавка и да доразвият собствените си дарби и професионални умения. Ако университетите подкрепят тази добра идея на проф. Танев, няма да е лошо.
Фокус: Какви мерки са необходими, за да се запази образователната система стабилна?
Янка Такева: Първо, да нямаме демографски проблеми. Второ, да имаме много добра квалификация на учителите в средното образование, добро заплащане и възнаграждение за учителите.
Люба АЛЕКСИЕВА