МненияВИЖ ВСИЧКИ

Никола Найденов: Село Добърско е притегателна туристическа дестинация

04 август 2016 | 07:00

Снимка: Радио "Фокус"


Никола Найденов, кмет на село Добърско в интервю за Радио ‘‘Фокус’’- Пирин относно историята и културните забележителности на село Добърско

Фокус: Разкажете ни историята на прочутото село Добърско, за което се носят легенди, че е създадено от еднооките войници на Самуил.
Никола Найденов: Добърско е село в Югозападна България. То се намира в община Разлог, област Благоевград. Добърско е малко планинско село, разположено в южните поли на Рила на 1 100 метра надморска височина. Отдалечено е на 70 километра от областния център Благоевград, на 17 от Банско и на 18 от Разлог. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село притокът ѝ Клинец. То е старинно българско селище. До издигането на Банско и Разлог през края на XVIII век, Добърско е било икономически водещо селище в Разложката котловина. Около 1930 г. към селото са принадлежали и махалите Годлево и Бачево. Те отглеждали много добитък, от който добърските търговци изнасяли памук за Турция и Европа - за Босна, Сърбия, Испания, Виена, Будапеща и др. За пръв път в исторически документ селото се споменава в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 година заедно с други села, дарени на Рилския манастир. Но местните предания свързват произхода му далеч преди това: тук се заселили ослепени войници на Самуил след трагичната битка при близката Беласица (1014 г.). Според легендите ослепените след битката от 1014 г. Самуилови войници, които се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима и се заселват в Недобърско, тъй като тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото в двора на църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Те създали прочутата Добърска школа за музика, за да помагат на слепи деца. Школата просъществува до началото на XX век. Селото е заобиколено от десет оброчища (църкви), които опасват селото като в пръстен. Най –ценна за нас остава старата църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - национален паметник на културата. Храмът "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан (на места и с тухли) през 1614 година от будни и заможни добърчани. Храмът бил малък по размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е построена през 1614 година от будни и заможни добърчани. През 1973-1978 реставраторът Петър Попов и архитект Златка Кирова почистили стенописите и обновили храма. Днес църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители. Въпреки желанието на св. Неврокопска митрополия, в него богослужения все още не се извършват; добърчани се черкуват само в църквата "Сретение Господно", построена през 1860 година и изографисана от майстори от Банската зографска.
Фокус: В какво състояние са храмовете на територията на село Добърско?
Никола Найденов: В отлично състояние. Селото е разположено в кръст. От юг е хълмът на св. Илия, от север - новоизграденият параклис на св. Богородица, на изток са Копаната църква със запазени останки от параклиса "Света Троица" и вековен черен бор, на запад - Георгиева църква. В средата на кръста остава старата базилика, а до нея и възрожденската църква "Сретение Господне" - също национален паметник на културата. Край селото са водопадът "Щрокалото" и историческата забележителност от национално значение "Антична пещ" от II-IV в.н.е., която обаче предстои да бъде пригодена за посещения. Най-новото, с което може да се похвали дестинация Добърско, са и двата тематични маршрута "Пътеката на глухара" и "Пътеката на рилската иглика", реализирани по проект "Опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие чрез екотуризъм в района на Разлог, България". Все повече гости привличат и вече традиционните Летни и Есенни празници в селото.
Фокус: Много села в България се обезлюдават. Какво се случва с Добърско?
Никола Найденов: Добърско не е село със затихващи функции. Има млади хора и млади семейства. На фона на демографската криза, ние можем да се похвалим с една добра раждаемост. Има работа в района. Добърско е една твърдина на християнството, защото независимо от превратностите на времето, тук никога не са прекъсвали традиционните християнски обичаи. От няколко години в Добърско успешно си пробива път селският туризъм. Благоприятна е и близостта с популярния зимен курорт Банско, разположен на 20 км северно от планинското село. Всички решили да отседнат в Добърско ще имат възможност да се насладят на чистия планински въздух и на красивите гледки. Много от местните жители предлагат в къщите си подслон за туристи. В Добърско няма обявена къща за паметник на културата
Лора КАЛЧЕВА