МненияВИЖ ВСИЧКИ

Димитър Маджаров, Община Бургас: И тази година ще поднесем една интересна и разнообразна културна програма

31 януари 2016 | 15:32

Снимка: Радио „Фокус” – Бургас

За летния фестивално-концертен сезон на Бургас през 2016 година Радио „Фокус” – Бургас разговаря с Димитър Маджаров, директор на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" в Община Бургас.

Фокус: Г-н Маджаров, как ще изглежда фестивален Бургас през 2016 година?
Димитър Маджаров: Както всяка година, ние се стараем да внесем една много разнообразна програма за гостите и гражданите на Бургас. Тази година със сигурност отново ще работим в тази насока. Идеята ни е фестивалите и концертите, като цяло събитията, които се случват на територията на Община Бургас, да са много разнообразни, много интересни. Надяваме се да са много провокативни към хората, да предизвикат в тях интерес, да ги посещават и да станат част от тях.
Фокус: Кога започва първият фестивал и културна инициатива от календара на Община Бургас?
Димитър Маджаров: Още през април месец стартираме с най-младежкия фестивал - Фестивалът на младите поп и рок банди, който вече се превърна в традиция. Той се провежда заедно с група „Горещ пясък“ и вече е неизменна част от културната програма на града ни. С този фестивал даваме възможност на всички млади момчета и момичета, които имат афинитет към този жанр, да се изявят и съответно да покажат своето майсторство, даваме им възможност на сцена. Тази година няма да се променят нещата, идеята е пред Дом на НХК- ако времето позволява това да се случи на открито. Ако времето е неподходящо, фестивалът ще е в самата зала на НХК. С това стартира и програмата ни. От там нататък предстои и откриването на летния сезон в Летния театър и неизменните събития, които са свързани със сцената му- „Бургаски музикални празници“, съвместно с Държавна опера-Бургас, Международният фолклорен фестивал, „Бургас и морето“ и Флората. Тя ще е в края на април и началото на май, по време на Великденските празници. Наистина интересна, разнообразна програма, надяваме се събитията, които и миналата година са били в културния афиш, да бъдат и тази година. С „Книга на плажа“, Джаз фестивалът и др., идеята ни е тази година отново да поднесем интересна програма.
Фокус: Тази година ще има ли „Включи града“?
Димитър Маджаров: Да, работим в тази насока. Времето, през което ще се случи самият фестивал, може би ще е юни месец. Но все още се чисти програмата и не мога да кажа конкретно като период. Този фестивал вече има устойчивост в нашия град и нашата идея е тази година да се продължи с традицията.
Фокус: Тази година обаче е преместен в друг месец. Предни години той беше през април, нали?
Димитър Маджаров: Точно така. В първите години така беше проектът, в който кандидатствахме. Но ще припомня, че миналата година беше през месец юни и наистина се превърна в доста успешен период. Поради тази причина ние считаме, че юни месец наистина е доста по-подходящ, отколкото март и април.
Фокус: Започна ли вече подготовката за Фестивал на пясъчните фигури?
Димитър Маджаров: Да, ние вече за всеки един от фестивалите работим и то доста усилено. От тук нататък вече се подбират темите и освен това сме в комуникация с чуждестранни автори, които ще поканим тази година. Както знаете, по традиция винаги каним и имена, които до този момент не са присъствали на бургаска сцена или да са се изявявали на фестивала на пясъчните фигури. Още повече, че нашият фестивал се превърна в един от водещите в региона и един от наистина устойчивите и добри фестивали в Европа. Едно изключително добро име, самото ниво и самите автори, които присъстват, са от световна величина. Едни от най-големите автори на пясъчното изкуство гостуват всяка година в Бургас, правят тези фигури и след това жителите и гостите на града имат възможност да видят техните произведения.
Фокус: Започна ли подготовката за „Spirit of Burgas”?
Димитър Маджаров: Силно казано е подготовка. Първо трябва да се появи кандидат, който да е с добра платформа, защото както знаете миналата година нивото беше изключително високо, летвата се вдигна изключително много. Не искаме кой да е, а искаме фестивалът, който ще се проведе и тази година, да е с още по-добри изпълнители или поне да бъдат на нивото на тези от миналата година. Изпълнител от ранга на Роби Уилямс, група „Касейбиън“, е нещо, което за нас е изключително важно. Появят ли се изключително добри предложения, т.е. заслужаващи си да се разгледат, ние имаме готовност и възможност веднага да влезем в преговори и съответно да се случат нещата. За момента няма такъв интерес от страна на промоутъри. Другото, което може би ще окаже до някаква степен негативно влияние в тази насока е, че има зададен инициативен комитет, който е внесъл предложение до Общински съвет-Бургас и до Общинска администрация, „Spirit of Burgas“ да бъде изместен през месец юни или месец септември. За нас това допълнително ще отдръпне промоутърите. В крайна сметка, месеците юли и август са най-отпускарски, тогава и студенти и ученици са във ваканции, това са най-свободните месеци. Иначе, удължаването на един туристически сезон за нас също е приоритет и бихме се радвали това да се случи. Можете да бъдете сигурни, че ако се появи промоутър, ние със сигурност ще разговаряме дали нещата наистина не могат да се случат през юни и септември. Както казах, за момента няма заявен интерес. За нас е важно фирмата, която ще се ангажира с това, да има история, да е добра в организацията, да поднесе нещо още по-добро от миналата година.
Фокус: Провеждането на „Spirit of Burgas” е под въпрос, така ли?
Димитър Маджаров: Община Бургас винаги е била партньор в това начинание, но основната дейност се извършва от съответния партньор- както финансова, така и организационна дейност. Община Бургас винаги е подпомагала с малка финансова част и с логистиката- това е било нашето участие. Но сами се сещате, че ангажирането на един Роби Уилямс е свързано със страшно много средства, а Общината няма как да си позволи сама да направи такова нещо. Тук говорим за частен интерес на частен промоутър, който ако покаже добра концепция, ние сме готови да разговаряме и да влезем в отношения.
Фокус: Ще посрещне ли Летния театър напълно обновен своите зрители тази година?
Димитър Маджаров: Да, Летният театър тази година ще бъде изцяло обновен. Вече има изградена достъпна среда за хора в неравностойно положение, хора с увреждания. Другото е, че зрителите и хората, които ще посетят Летния театър, ще бъдат приятно изненадани с новите удобни седалки, които ще могат да ползват през лятото. Те са единични, с ергономична форма и даващи един комфорт на зрителите.
Виолета ТАСЕВА