МненияВИЖ ВСИЧКИ

Анета Милева: Предстои ДТ – Търговище да играе на столична сцена, което е най-голямото предизвикателство, защото там допускат само най-добрите

20 септември 2015 | 10:01

Снимка: Радио „Фокус”- Шумен

Анета Милева, експерт „Маркетинг и реклама“ към Драматичен театър -Търговище, пред Радио „Фокус”- Шумен.

Фокус: Г-жо Милева, разкажете повече за културния сезон на Драматичен театър - Търговище?
Анета Милева: Новият сезон на Драматичен театър - Търговище стартира изключително успешно. Една премиера е вече реализирана – на 15 септември. Заглавието е „Забранено за смях”, на режисьора Александър Илинденов. В постановката се говори за един любовен триъгълник. Работим с много известни имена, които не са при нас на щат, но си партнираме в този проект. Това са актьорите Любомир Фърков, Даниела Горанова и Теменуга Первазова. Интересното е, че Любомир Фърков и Даниела Горанова си партнират на сцената като съпрузи, а в реалния живот – също са съпруг и съпруга. Представлението беше прието много добре от публиката. Предстои още една премиера – на 23 септември. Спектакълът се казва „Докосни ме” и е насочен към тийнейджърската аудитория. Това е една, мога да кажа, празнота в тази сфера. Колегите от кукления театър произвеждат спектакли за детска градина и начален курс. Драматичните театри работят за предимно за по-възрастната публика. Мисля, че сме един от малкото театри, който поставя представления за по-младите зрители. Обикновено реализираме четири нови заглавия, като две са за възрастни и две са за деца. Тази година успяхме също да ги поставим, въпреки всички трудности, които понасят хората, работещи в областта на културата. Мисля, че театъра е в добро състояние и играем в цялата страна. Имахме вече едно успешно турне в югозападна България. Предстоят ни и още изяви. Най-интересното в близко бъдеще на нов спектакъл, през юли беше премиерата „Едноокият цар”. Предстои да го играем на столична сцена, което наистина е най-голямото предизвикателство, защото там допускат само най-добрите. В „Едноокият цар” имаме актьори, които работят с нас, специално за този проект, като главната роля е поверена на Георги Стайков, който е познат на публиката от повече от киното и от ролята си във филма „Вчера”. Партнира му Параскева Джукелова.
Фокус: Има ли самодейци, които играят в театъра?
Анета Милева: Имаме 10 актьори на щат, като повечето от тях са завършили НАТФИЗ или частните колежи по актьорско майсторство, но има и такива, които играят, без да имат специалното образование, но не отстъпват на нивото на професионалните актьори. ДТ - Търговище е отворен и приема да работи с млади и ентусиазирани хора. Понякога не е важен образователния ценз.
Фокус: Кои ще бъдат гостуващите спектакли на ваша сцена?
Анета Милева: Поне по два гостуващи спектакъла на месец предлагаме на търговищката публика. До края на септември ще гостуват трио „Тенорите” и ансамбъл „Тракия”. През октомври ще бъдат при нас театрите на Ловеч и Ямбол. Може би ще има участие и Добричкия драматичен театър. Смятам, че осигуряваме достатъчно разнообразна културна програма.
Фокус: Има ли информация коя ваша постановка е най-добре приета от търговищката публика и се е играла най-често?
Анета Милева: Любимо заглавие на публиката от постановките на търговищкия театър е „Народен представител” по пиеса на Бранислав Нушич. Това е една комедия, силна политическа сатира, която отразява време на избори. Самата пиеса е написана преди 130 години, но процесите се повтарят неизменно. Издигат един бакалин за народен представител, не защото има необходимия ценз, а защото разполага с пари. Заглавието е актуално и днес. Ще представим постановката във Варна, София, Павликени и др. Вече пет сезона се играе поне. „Народен представител е едно от най-успешните заглавия в репертоара ни. В главните роли са Пламен Сираков, Елена Кънева и Александър Илинденов. В този спектакъл участва и директорът на театъра – Петър Петров, както и някои от колегите, които са на щат в ДТ – Търговище. В началото на октомври ще го представим в Сливница.
Фокус: А с кои театри от други градове работите най-добре?
Анета Милева: Дългогодишно сътрудничество имаме с колегите от Велики Търново. Добре работим с театрите в Ямбол, Ловеч, Варна. Една от последните размени беше с театър София. Изключително хубав спектакъл представиха те на наша сцена.
Фокус: Имат ли желание хората да ходят на театър в последните няколко години, според Вас? Забелязва ли се липса на интерес у тях, предвид условията на живот?
Анета Милева: Не смятам, че хората нямат пари, за да посещават театър. Трябва ние да предложим нещо качествено, което да ги привлече и да дойдат в театъра, от всички нас зависи да ги поканим и да напълним салоните. Не е научена публиката да ходи на театър, хората не са възпитани така. Ако сравнявам времето в момента с моето поколение – всички ходеха под строй – от казармата, войниците, учениците, предприятията. Работодателите купуваха билети и театъра беше нещо организирано, платено от друг. Сега всеки сам трябва да си го плаща, почти няма групови посещения. Точно там е добрата политика на ДТ Търговище – с детските и юношеските спектакли целим да възпитаме любовта на по-младите към театъра. Надяваме се чрез тях да ги запалим и когато пораснат да идват да гледат и вечерните ни постановки.
Радостина ИВАНОВА