МненияВИЖ ВСИЧКИ

Кинка Иванова: Могилата пред Паметника на съветските летци край село Проф. Иширково никога не остава без цветя

07 септември 2015 | 18:00

Снимка: Радио „Фокус”- Шумен

Кинка Иванова, кмет на село Проф. Иширково, пред Радио „Фокус”- Шумен

Фокус: Г-жо Иванова, тази година се навършват 50 години от построяването на Паметника на съветските летци край село Проф. Иширково. Как ще отбележите тази годишнина?
Кинка Иванова: Подготвили сме тържество, което ще проведем на 12 септември в местността, където се издига Паметника на съветските летци. Събитието посвещаваме и на 70-годишнината от края на Втората световна война. От 12,00 часа в същия ден ще бъде проведен 8-ми фолклорен събор „Иширково пее и танцува”. За първата част са поканени наследниците на загиналите летци- трима наследника на Леонид Лебедев са се отзовали, ще присъстват и петима души от село Николаевка,Украйна, чиито предци са преселени от село Иширково в Запорожието. Те ще дойдат като гости на тържеството. За втората част над 25 фолклорни състава от цялата страна вече са заявили участие. Официалната част на тържеството ще започне от 10,00 часа на 12 септември. Ще разкажем историята на падналия самолет, ще припомним за летците, гости ще имат възможност да поднесат своите поздравления, ще бъдат поднесени венци, ще има концерт с участие на групи за руски песни, на самодейци. В момента на тържеството ще бъдат пуснати в небето руски и украински знаменца балони. След 12,00 часа ще започне и съборът. Наследниците на Леонив Лебедев, който ще дойдат са негов внук и две правнучки, тъй като синът му Юрий, с когото лично се познаваме, почина преди няколко години, другият му син също не вече сред живите. Всички очакваме с нетърпение тази среща. Очакваме добро време и да проведем един хубав празник. Извършваме почистване, окосяване, пръскане за паразити на тревните площи
Фокус: В какво състояние е паметникът?
Кинка Иванова: Паметникът е окончателно възстановен през 2005 година, защото от 1990-та до 2003 година, не бяха полагани грижи. Той беше разграбен от мародери, саркофагът беше потрошен, стъпалата към паметника бяха разбити, самата местност занемарена, заплевена. С финансова помощ от руското и украинското консулство успяхме да възстановим отново саркофага, паметника, изписахме отново имената на загиналите летци, тъй като плочките бяха ограбени и сега паметникът е в добър вид. По ПУДООС спечелихме два проекта, като облагородихме района и тази местност се превърна в привлекателно място за отдих и туризъм, пикници, спортни тържества, по всякакви поводи се събират хора там.
Фокус: Нека да припомним историята на паметника.
Кинка Иванова: На 14 септември 1943 година два самолета на руската армия са изпратени към Русе по поречието на Дунав да бомбардират вражеските сили. След изпълнението на задачата, самолетите се връщат обратно, но единият от тях е засечен от вражески самолет МесерШмит, който подпалва крилото на самолета. В него са трима пилоти и един командир на екипажа- Дмитрий Бабий, който единствено остава жив. Виждайки, че самолетът гори, той заповядва на екипажа да го напусне, но връзката между кабината и пилотите е прекъсната, те не чуват, малко преди да се взриви самолетът, Бабий успява да се спусне с парашут, но тримата летци остават в горящия самолет, той пада в околностите на нашето село, в гората и се взривява. Тримата летци загиват на място, а оттам започва одисеята на Дмитрий Бабий. Той е заловен от жандармерията, заведен е в съседното на Иширково село, село Брадвари и там в Силистра, след което преживява седем няколко концлагера, накрая руската армия успява да го освободи. Той живя до преклонната възраст от 98 години, почина преди две години. Четиримата летци са гвардейски лейтенант Дмитрий Бабий, той е руснак, гвардейски капитан Леонид Иванович Лебедев, също руснак, от Петербург, негови близки ще присъстват на тържеството, гвардейски сержант Дмитрий Петрович Филипенко, украинец и гвардейски сержант Павел Петрович Лелеко, също украинец. Паметникът окончателно е открит на 14 септември 1965 година. Построен е с помощта на дарения на хора от селото и от тогава до днес той се превръща в място на българо- руската и българо-украинската дружба. Тук младоженци поднасят венци в деня на сватбата си, гостуващи руски и украински делегации поднасят своите венци, тук провеждаме фестивала „Иширково пее и танцува”. Могилата пред паметника никога не остава без цветя.
Ивелина ИВАНОВА