МненияВИЖ ВСИЧКИ

Катерина Бояджиева: Общностните месения на хляб помагат за развитието на хора от различни рискови групи

14 март 2015 | 06:00

Снимка: Радио “Фокус” – Пловдив

Катерина Бояджиева, координатор проекти, “Хлебна къща” в Пловдив, в интервю за Радио “Фокус” – Пловдив, за развитието на инициативата Хлебни къщи в града под тепетата и благотворното влияние на хлебната терапия върху различни рисково групи:

Фокус: Г-жо Бояджиева, как идеята за инициативата “Хлебни къщи” намери почва в Пловдив?
Катерина Бояджиева:Мрежа “Хлебни къщи” е един от най-успешните проекти на д-р Надя Савова, която е учредител на организацията “Международен съвет на самодейните средища”. Поради успеха на първата Хлебна къща в Габрово, хора от Пловдив проявиха интерес и пожелаха да има такава инициатива и тук. Благодарение на интереса им в града под тепетата вече имаме Хлебна къща в сърцето на Стария град.
Фокус: Възстановена е най-голямата фурна в Стария град, нали?
Катерина Бояджиева:Да, фурната е много голяма и се надяваме скоро да можем да направим така, че там да се пече хляб. Дали ще бъде в самата стара фурна или в ново оборудване, важното е скоро в Стария град на Пловдив да заухае на хляб.
Фокус: Кои са категориите от хора, за които така наречената хлебна терапия е изключително полезна?
Катерина Бояджиева:Ние работим с уязвими групи, като деца лишени от родителска грижа, трайно безработни, социално слаби, деца и хора от аутистичния спектър, такива с психични проблеми. Работили сме с тези групи в различни градове, включително и в Пловдив, благодарение на Българския Червен кръст, който и е осигурявал условия за общностни месения. При тези месения хора от различи групи може да дойдат, да замесят заедно тесто, да заухае на хляб, като накрая всички си тръгват с добро настроение, нови приятели и идеи. Това е място, където хората, които търсят и тези, които предлагат нещо ново, могат да се срещнат. Хлебната терапия може да се осъществява, както в гоеми, така и в по-малки групи с конкретните нуждаещите се хора. Надяваме се и в град Пловдив все повече хора от уязвимите групи да могат да усетят тази споделеност, характерна за контакта с тестото.
Фокус: Как, чисто емоционално, хлебната терапия повлиява на хора с различни увреждания?
Катерина Бояджиева:Тя представлява метод с елементи на трудова терапия, експресивна арт терапия и други компоненти. Методите позволяват да се работи за преодоляване на конкретни трудности в социално-емоционалната област, развива фината моторика и повлиява благодатно на цялостното благополучие на участниците в нея. Това са уникални методи разработени от д-р Надя Савова, по време на нейното общуване с един много популярен американски смехотерапевт - Пач Адамс. Тя започва да мисли върху работата с тесто и, как това може да се отрази благотворно на хората, като вид терапия, поради самото естество на тестото, като средство за креативност. Освен това миризмата на прясно изпечен хляб създава асоциация за връщане назад, към детството и създава хубави емоции.
Фокус: Деца на каква възраст могат да се включат в хлебната терапия?
Катерина Бояджиева:Не бих казала, че има някакво възрастово ограничение. В общностните месения са участвали малки дечица, около две годинки, които протягат ръчички и се вижда техният стимул да работят с брашното и тестото и поривът им към творчество. Нашите наблюдения при работата с различни рискови групи е доказала, че с всеки следващ път на провеждане на хлебната терапия, те стават много по-добре ориентирани, развива се и фината моторика. Тестото е много по-добър материала за работа от глината. Има голям напредък и развитие от първата терапия до последния курс.
Даниела ТАНЕВА