МненияВИЖ ВСИЧКИ

Мариела Великова: Столична Община е първата, с която започваме информационна кампания за донорство на яйцеклетки

30 януари 2015 | 16:31

Снимка: Агенция "Фокус"

Председателят на Фондация „Майки за донорството” Мариела Великова в интервю за Агенция „Фокус” по повод създаването на Програма за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми към Столична Община.

Фокус: Г-жо Великова, Столична община съвместно с вашата фондация и Фондация „Искам бебе” започва програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Може ли да ни разкажете повече за инициативата?
Мариела Великова: Самата инициатива е за подпомагане на двойките, които се нуждаят от донорска яйцеклетка, за по-голямо информиране, както и за уважение към донорите. Всичко е съгласувано с АГ- експерти. Наясно сме, че 40 хиляди двойки се нуждаят от донори. Те дори са повече, защото в малките населени места не се говори по темата, те не биват спомагани от абсолютно никого. Нашата цел като Фондация „Майки за донорството”, изцяло от донори, е да можем да подпомогнем реципиентите по някакъв начин. Смятам, че това е едно уникално начало от страна на Йорданка Фандъкова. В началото ще подпомогнем между 10 и 20 жени, които ще отговарят на определени условия. Това е програма за финансиране и подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донорска яйцеклетка. Знаете, че на тях никой не им помага финансово. Възрастта на реципиентите падна доста много и имат доста съпътстващи заболявания, които не позволяват да станат родители със свои репродуктивен материал. Нараства броят на хората в тази репродуктивна възраст, които страдат от тези съпътстващи заболявания, при което се налага и те да ползват донори. В България тази програма е много млада. Реално на 2 февруари стартираме съвместно с Фондация „Искам бебе” още една информационна кампания, която има образователна цел, с която искаме да покажем какво е донорството в България.
Фокус: С кои други общини работите?
Мариела Великова: Ние сме фондация, която скоро ще направи една година. Първата община, с която започваме такъв тип информационна кампания е Столична община. Съвсем скоро Павликени ще се включи също в една информационна кампания, която ще спомага разясняването, логистиката за това какво е да си донор. Другото, по което работим със Столична община и смятаме, че е много важно е самата грижа за донора. За да имаме етично донорство в България и да няма злоупотреби, донорите трябва да бъдат хора, които са запознати изцяло със своите права и с процедурата.
Фокус: Може ли да ни кажете повече за това как се става донор?
Мариела Великова: За да си донор, трябва да имаш сърце. Също така трябва да си до 34 години включително, да имаш поне едно живо родено дете и оттам нататък да си медицински здрав. Трябва да се направят различни видове изследвания, които се правят от клиниката, която посещаваш като донор и ако всичко е наред, се пристъпва към самата процедура, която трае между 9 и 13 дни.
Фокус: Какви са средствата, които общините ще отделят за подпомагане?
Мариела Великова: Това все още не мога да кажа. Донорството възбужда темата за женското здраве. Вече 22-23-годишни жени се нуждаят от донори и трябва да накараме жените да се върнат в АГ кабинетите много преди да решат да имат деца, за да са репродуктивно здрави. Жената трябва да има медицинска култура. Сега вече акушер-гинекологичните кабинети не се посещават и затова и здравната ни култура е доста снижена.
Фокус: На какво според вас се дължи тази занижена здравна култура?
Мариела Великова: На начина на живот. Ние сме забързани в своето ежедневие. Гоним своите задачи и нямаме време. По този начин занемаряваме сами себе си, което впоследствие може да изиграе много лоша шега.
Фокус: Колко пъти в годината според е необходимо да посещават жените гинеколог и през какви изследвания трябва да минат?
Мариела Великова: Изследванията, които са много важни за профилактиката на женското здраве са цитонамазката и микробиологията. Необходимо е на 6 месеца или два пъти в годината жената да се посещава гинеколог за тези изследвания, за да се види какво е здравето на жената. Хормоналните изследвания и всичко останало се правят по преценка на лекаря. Цитонамазката може да ни спаси от рак на маточната шийка. Ако сте в начален стадий на рак на шийката на матката, цитонамазката ще го покаже. Затова е и тази информационна кампания, която в момента водим.
Фокус: Ако може пак да се върнем на програмата, предвиждате ли други общини да се включат в тази инициатива?
Мариела Великова: Да, надяваме се много общини да се включат. Все пак тази програма ще има обучителни семинари, разяснителни кампании. Важно е жените, които даряват да получат обществен статус и признание от институциите. Това е нещо, което ще направи една жена много по-сигурна като донор. Така ще тръгнат и много повече жени към този благороден акт. Това е една уникална програма, която до този момент никога не е реализирана в България и Йорданка Фандъкова е първата, която започва тази „малка революция”.
Фокус: По какъв начин ще могат да кандидатстват двойките за такова общинско финансиране?
Мариела Великова: Трябва да имат непрекъснати здравноосигурителни права. Да нямат задължение към държавата и общините, кандидатите да не са поставени под запрещение и да са жители на община София минимум 3 години. Приемът е целогодишен, кандидатите ще имат право на еднократно финансиране за една календарна година, като това не пречи, ако не е успешен опитът следващата година да се кандидатства пак с необходимата медицинска документация. Документите ще бъдат разглеждани по реда на тяхното подаване. Надяваме се да се ползват с предимство двойките и лицата в семейството, които имат съпътстващи заболявания.
Фокус: През 2014 година колко инвитро бебета са се родили?
Мариела Великова: На 14 февруари ще се съберат ин-витро бебета, което е под надслов „Да се съберем и да се преброим”. Средно са се родили за 2014 година са 250-350 бебета. До този момент донори в програмата на Фондация „Искам бебе” и „Майки за донорството” за 1350.
Фокус: Колко от бебетата са близнаци?
Мариела Великова: Противно на това, което се казва за многоплодната бременност, мисля, че няма повече от 3 двойки близнаци. Вече инвитро клиниките от доста време предприеха тази политика да се подхожда сигурно.
Фокус: Колко жени се очаква да се включат по програмата?
Мариела Великова: Ще се включат страшно много жени, но за съжаление, няма да могат да се включат всички. Жените, които са на изчакване и са под 30 години, са един огромен процент. Възрастта страшно много спадна. Вече има страшно много жени, които се възползват от донорството. Демографската криза, която ни притиска е една много тъжна картина. Смятам, че една добра информираност и правилно изведена политика ще подпомогнат и двете страни. Колкото повече жени дойдат да се прегледат, толкова повече ще се сведат до минимум заболяванията, които се наблюдават. Голям процент от жените, които са с такъв проблем, са преборили тежки заболявания. Те не могат вече да използват собствените си яйцеклетки.
Благодаря на Столична община и кметът Йорданка Фандъкова за това, че обръщат внимание на този много сериозен проблем, който става все по-голям.
Люба АЛЕКСИЕВА