МненияВИЖ ВСИЧКИ

Антон Киссе: Повече от 5 000 българи присъстваха на VІ-ия Общоукраински български събор в Одеса

04 септември 2013 | 13:30

Снимка: Агенция "Фокус"

Във връзка с посещението на министъра на културата д-р Петър Стоянович в Одеса по покана на Асоциацията на българите в Украйна Агенция „Фокус” разговаря с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна

Фокус: Г-н Киссе, министърът на културата д-р Петър Стоянович посети Одеса по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Какви бяха основните теми, които обсъдихте?
Антон Киссе: Поканихме го на голямо тържество на Общоукраинския събор на българите в Украйна. В рамките на събора отбелязахме 20-годишния юбилей от регистрирането на Асоциацията на българите в Украйна. Асоциацията е крепка. Има 120 организации, има свой център, има свое издание, има свои програми, има голям авторитет, и пази всичко българско в Украйна. Това е сериозна организация, която достойно представя българите в Украйна на доста високо ниво. Приехме участие в тържеството и съм безусловно благодарен на министъра, на делегацията, която пристигна от България. Аудиторията на стадиона беше повече от 5 000 българи, дошли от всички райони и области на Украйна – и от Запорожка, и от Крим, и от Кировоградска област, и от Николаевска област. Имаше гости от Молдова, Илия Луков от България, народни представители от България, имаше много делегации. На втория ден посетихме Българския културен център. Обсъдихме въпроса за това г-н министъра да реши въпроса с министъра на образованието да се провежда хореография в центъра и в училищата, да се поработи, за да има възможност за българите, които живеят в Одеса, да се готвят по-професионално. Посетихме университет „Мечникова”, където има преподаватели на български език и история. Министърът положи цветя на паметника на Кирил и Методий в Одеса. Имаше възможност да се срещне и с много българи и български бизнесмени. На третия ден той посети Болград, където се срещна с ръководството на град Болград и на болградския район. Той посети българската гимназия в Болград, Свято-Преображенския събор, паметника на опълченците, който построихме в град Одеса миналата година, както и българския център в град Болград. Неговата визита беше наситена и се надявам, че въпросите, по които говорихме, ще намерят подкрепа.
Фокус: Какво представлява идеята, която сте обсъдили, за професионалното развитие на българите?
Антон Киссе: Голяма част от селата мигрират към градовете. В град Одеса има около 50 000 българи. Тук трябва да се създават условия те да се развиват – особено децата. Имаме сграда на Всеукраински български център в центъра на Одеса. Трябват ни специалисти по хореография, да можем да готвим тези дечица, за да могат да достигнат до високо ниво и да поддържат културата, обичаите. Планираме другата година да открием не само факултативни занятия по български език в Одеса, но да открием в Гимназия №4 в Одеса часове по изучаване на български език. Така тези деца, които идват от селата, да могат да учат български език и литература в гимназията. Обсъждахме тези въпроси и искаме да намерим реализация от 2014 г.
Фокус: Каква беше програмата на VІ-ия Общоукраински български събор?
Антон Киссе: Програмата беше наситена. Имаше много гости. Съборът беше на централен стадион „Спартак” в центъра на град Одеса. Имаше към 600 артисти. Към 400 от тях бяха само от български ансамбли. Имаше и украински, и руски, и гагаузки, и албански ансамбли. Имаше ансамбъл и от Молдова. Имаше вокални и театрални мероприятия. Празникът беше открит от 12.00 часа и завърши към 19.00 часа. В края пя Илия Луков. Много хора танцуваха дълго българско хоро. Целият стадион играеше хоро в кръг. На събора бяха раздадени много награди от Кабинета на министрите на Украйна, от Върховния съвет на Украйна. Имаше награди, грамоти, медали. Бяха наградени много от нашите възрожденци. Имахме приветствия от президента на Украйна, от Министерския съвет на Украйна, от спикера на Върховната Рада на Украйна. Имаше поздравления от спикера на Народното събрание на България, от вицепрезидента на България, от лидера на БСП Сергей Станишев, от Агенцията на българите в чужбина. Наградиха 10 най-активни българи възрожденци с медали. Имаше наградени българи от областната администрация, от запорожката администрация, от Николаевската област. От областите, където има компактно много българи, дойдоха и наградиха своите жители с български произход, които активно са провеждали работа по българското възраждане, което дава възможност общо да укрепват многонационалната Украйна.
Фокус: По какъв начин беше отбелязана тържествената церемония по случай 75-та годишнина на Негово Високопреосвещенство митрополита на Одеса и Измаил Агафангел?
Антон Киссе: Имаше поздрави за Агафангел. От оперния театър дойдоха, както и държавни институции му пожелаха да бъде жив и здрав.
Фокус: Какви са резултатите от визитата на министъра в Одеса?
Антон Киссе: За последните 20 години не помня министър на културата да е идвал в Украйна. Идвали са президенти, премиери, председатели на парламента, вицепрезиденти, министри, но за 20 години не помня министър на културата от България да е пристигал в Украйна.
Яница ТАНЕВА