МненияВИЖ ВСИЧКИ

Станислав Николов: Надявам се да не се стигне до разваляне на концесията за минералната вода „Трънска Банкя”

08 септември 2010 | 14:33

Снимка: Агенция "Фокус"

За развалянето на концесията на извор „Трънска Банкя” и за проекта за укрепване на свлачището по пътя Трън-Банкя Агенция „Фокус” разговаря с кмета на Община Трън Станислав Николов.

Фокус: Бихте ли разказал кога е сключен договорът за концесия на изворът „Трънска Банкя” и какви са задълженията на концесионера?
Станислав Николов: Четири поредни концесионни вноски не са платени като до момента не са платени около 120 хил. лв. След 5 септември влизаме вече в пета неплатена вноска и това са около 150 хил. лв. Отделно концесионерът дължи местни данъци и такси към 30 хил. лв. и дължимата сума вече става към 160-170 хил. лв.
Фокус: Само некоректното заплащане на местните данъци и на концесионните вноски е причина за искането за разваляне на концесията?
Станислав Николов:В договора е записано, че до пето число на всяко тримесечие трябва да се внесе предварително концесионната вноска. А ние вече влизаме в пета вноска, която не е внесена, което не е малко. А така и аз влизам в нарушение на всички правила. Те постоянно ни казваха, че ще платят концесията и ние заради работните места не пристъпвахме към разваляне. Сега има едно писмо от управителката на фирмата до Общински съвет – Трън, че очаква чужди инвестиции да се случат в нейната фирма и така до два месеца ще може да си плати концесията. Последното предложение, което ще бъде до общинския съвет по нейното писмо, да й се даде срок от два месеца да плати нужните вноски и ако това не се случи, да бъде развалена концесията. Но това вече ще го решава общинският съвет.
Фокус: Колко души работят в предприятието?
Станислав Николов: 30 души.
Фокус: При тях има ли проблем с изплащането на заплатите и на осигуровките – здравни и пенсионни?
Станислав Николов:Има проблем. Не са изплатени всички заплати на хората, а за осигуровките предполагам, че ги плащат.
Фокус: Вашите действия ще могат ли да издържат защита в съда при един евентуален процес, за да не се стигне до там общината да заплаща на фирмата?
Станислав Николов: В договора е записано, че при две неплатени вноски договорът за концесия се разваля. Общината няма какво да дължи.
Фокус: Каква е визията на общината за стопанисването на този минерален извор?
Станислав Николов: Този минерален извор дава водата на Трън. Така че това не е проблем за стопанисване. Водата е изведена до терен, частен терен, където има изграден цех за бутилиране. Ние имаме само извора. Има и други фирми, които се интересуват от минерална вода, така че ако се развали тази концесия, тогава ще пускаме нова такава. След това, ако друг иска, да си изгради цех. Дано не стигнем до този вариант. По-добре е фирмата да работи. Защото в противен случай 30 души ще останат без работа. Това не е добър вариант, но пък и ние не може до безкрайност да чакаме някого да плати.
Фокус: Водени ли са преговори с фирмата за разсрочване на задълженията?
Станислав Николов: Преди една година бяхме стигнали до този вариант. Те внесоха една сума от 60 хил. лв. и ние прекратихме развалянето на концесията. Сега се надяваме по същия начин нещата да приключат - да сплашим малко фирмата и те да внесат определена сума.
Фокус: Вчера с решение на комисията по бедствията и авариите бяха отпуснати средства на община Трън за укрепване на свлачището по пътя Трън-Банкя.
Станислав Николов: Проектът ни е много добре направен, ще изградим алтернативен път, защото иначе зимата няма да може да се стига до Банкя. Имаме работен проект на стойност 750 хил. лв. Ако всичко е окей, пускаме веднага обществена поръчка, за да може до Нова година всичко да се изпълни. При следващ дъжд или сняг свлачището ще затвори пътя, а и водата ни е долу – и минералната вода, и нашата вода. Сега свлачището не е активно и то се активизира при дъждове или снегове. Водопродът ни също е зле. Вчера той изби на друго място и имаме друго свлачище, което затрупа пътя, но ние го изчистихме. Целият ни район е свлачищен и причина за това е довеждащият водопровод към Трън.
Фокус: Обмисля ли се вариант за преместване на водопровода?
Станислав Николов: Няма как да стане, защото той минава през цялата планина. Трябва да се подмени целият водопровод. Без това нещо ние нищо не правим. Очаквам някакво развитие. Ние искахме едни 200 хил. лв., с които съвместно с ВиК да подменим довеждащия водопровод. Има дори и безизкопни инсталации за подмяна на водопровод. Този терен е много стръмен и там може да се работи само на ръка. Затова съм мислил да се работи по безизкопна технология. Казал съм, искал съм парите. Ние сега ще укрепим свлачището, но ако водопроводът избие на друмо място, тогава ще има свлачище на друго място, защото целият район е свлачищен.
Фокус: Какви дейности предвиждате като дейности за укрепването на свлачището?
Станислав Николов: Правят се подпорни стени под и над пътя, ще изградим и 100 м път, защото целият пъте отсечени се минава много трудно. Стената над пътя ще спре свлачището, ще изградим път и ще асфалтираме 100 м.
Росица ГЕОРГИЕВА