МненияВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Андрей Андреев: Кръводаряването е полезно и за кръводарителя

30 юни 2009 | 14:19

Снимка: Агенция „Фокус”


Директорът на Националния център по хематология и трансфузиология (НЦХТ) доц. Андрей Андреев пред Агенция “Фокус” .Фокус: Доц. Андреев, колко души дариха кръв в рамките на кампанията за стимулиране на безвъзмездното и доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител?
Доц. Андрей Андреев: По повод на този ден ние не сме правили кръводаряване, а отчетохме кръводаряването по повод студентската кампания от пролетта, която започна април и завърши на 22 май. Тази година има приблизително един път и половина увеличение на броя на студентите кръводарители. Повече от 50% са дарили кръв за втори и трети път, т.е. не са попаднали случайно в групата на кръводарителите, а са вече убедени кръводарители.
Фокус: Как се отразяват повечето медийни съобщения относно кръводаряването? С колко се увеличава кръводаряването от моментите, в които няма такива?
Доц. Андрей Андреев: Благодарение на позитивните отразявания, намерихме нови партньори. Това е Бизнес центърът в Младост 3, които сами ни потърсиха, личният състав на един от магазините Кауфланд, които също сами ни потърсиха. Там дариха кръв 26 млади хора на около 25 години. В Бизнес центъра 86 души дариха за два дни кръв за първи път. Това беше позитивното.
Фокус: Т.е. увеличават се частните фирми, в които ви викат, за да дарят кръв?
Доц. Андрей Андреев: Аз убедено смятам, че това е благодарение на позитивното отразяване. За негативното не говорим, то не ни интересува.
Фокус: Хора от коя кръвна група даряваха най-често?
Доц. Андрей Андреев: Всички, няма най-често. Както е процентното разпределение в населението, така са и кръводарителите.
Фокус: Колко души бяха върнати поради това, че не отговарят на изискванията за кръводаряване?
Доц. Андрей Андреев: Не са малко, особено сред студентите. Най-честата причина е липсата на килограми. Ние искаме 50 кг. Доста хора от желаещите да дарят бяха неподходящи само по отношение на теглото. Даже някои ни се сърдиха, че не им разрешаваме да дарят кръв. Някакви особени заболявания не сме откривали и не сме връщали заради заболяване.
Фокус: Може ли кръводаряването да окаже някакво негативно въздействие върху здравословното състояние, дори и при наличието на необходимите 50 кг.?
Доц. Андрей Андреев: Не, не може. Може да се получи нежелателна реакция по време или след кръводаряване. Тя е с лек колапс, но това не означава, че е усложнение. Това е нежелателна реакция – ние така го тълкуваме и не само ние, а в цял свят се тълкува като нежелателна реакция. Ние не сме измислили кръводаряването. Но негативно влияние няма.
Фокус: Чувала съм, че кръводаряването дори е полезно за организма. Може ли да обясните защо то е полезно?
Доц. Андрей Андреев: Защото намаляването на клетки стимулират изработването на нови клетки и по този начин те се обновяват по-бързо. Те по принцип се обновяват еритроцитите на 90 дни, другите на по-кратък период. Но намаляването на количеството клетки в периферна тъкан води до стимулиране производството на нови клетки.
Фокус: Колко време може да се съхранява кръв, без да се прелива?
Доц. Андрей Андреев: От 15-16 години работим с новите съдове за кръвовземане – пластмасовите сакове, а не със стъклените банки и с тях 35 дни е срокът на съхранение. Има и технологии, които позволяват и 42, но ние още не сме стигнали до тях.
Фокус: При условие, че се говори, че няма достатъчно кръв, остават ли количества кръв от някоя определена кръвна група, които не се използват и се изхвърлят?
Доц. Андрей Андреев: Процентът на бракуваната кръв с изтекъл срок на годност е абсолютно минимален. Той не се отразява на общия резерв от кръв, който ние имаме, защото кръвта не бих казал, че недостига, но в определени периоди, когато се струпат болни от една и съща група, може да има недостиг и да отлагаме малко операцията, но общо взето се оправяме не само в София, а и в цяла България.
Фокус: На година колко е това минимално количество кръв, което се бракува?
Доц. Андрей Андреев: Минимално е. Няма и половин процент от това, което взимаме. Много е малко. Ние имаме информация по между си – центровете и отделенията и когато някъде има липса, взимаме от колегите. Те пък когато имат нужди или пък имат повече предлагат на другите. Гледаме това да го сведем до допустимия минимум. То не може да се каже, че няма да има такива случки, но гледаме да е минимално. Грехота е да се бракува кръв.
Фокус: Кръв с какво съдържание не може да бъде прелята? Преди да вземете кръв от някого изследвате ли го за всички възможни болести?
Доц. Андрей Андреев: Преди да вземем кръв правим подробен разпит-анамнеза за неговото здравословно състояние. Опериран ли е в близките шест месеца, преливана ли му е кръв, даже ходил ли е на зъболекар през последните десет дни, за да се ориентираме какъв човек стои пред нас и за какъв човек става дума. След това задължително всяка единица кръв, която се вземе, се изследва за хепатит В и С, СПИН, сифилис. Вече, когато има носителство, тази кръв се унищожава. Тя дори не се допуска да влезе в залата за експедиция. Броят на носителството процентно намалява в популацията кръводарители. Не бих казал, че това е в резултат на здравословното състояние на нацията. Просто лекарите в отделенията и в центровете провеждат по-щателно разпита и при най-малкото съмнение за носителство или за някакви, да кажем татуировки, направени преди 20 дни, те го връщат, защото това е рисково и ние не бихме могли да го хванем с методите, с които ги изследваме. Така че ние подобрихме подбора на кръводарители, а качеството и безопасността на кръвта тръгва от подбора на кръводарителя.
Фокус: Може ли хора с анемия да даряват кръв?
Доц. Андрей Андреев: Не може. Минимумът за нивото на количеството хемоглобин за жени е 125, а за мъже е минимум 135. При по-ниски показатели, а ние ги измерваме с доста прецизни уреди, не ги допускаме за кръводаряване, защото той сега ще дари кръв, а утре ще се наложи да му прелеем кръв. Това е парадоксално.
Фокус: Преди известно време казахте, че е добре да се увеличат мобилните екипи, с които разполагате.
Доц. Андрей Андреев: Тази моя мечта си я поддържам. Дано докато работя да успея да я осъществя, защото ето сами виждате – Кауфланд, Бизнес център се появи. Дарик радио ми обещаха, че ще направим една кампания за кръводаряване при тях. Но аз трябва да отида и да застана пред сградата - вие да не си губите от времето. Да дойдете на ул. „Братя Миладинови” от другия край на Люлин или на Младост ще ви отнеме три часа при тези задръствания. А аз, ако отида пред вашата сграда, никой от вашите работодатели няма да ви забрани да слезете за половин час да дарите кръв и да се върнете. Затова е този проект. Целта е ние да отидем при кръводарителите.
Фокус: С колко мобилни екипа разполагате?
Доц. Андрей Андреев: Ние имаме линейки, но те ни транспортират до сградите, където ще работим. Ние нямаме екип, в който да работим. Аз имам транспортни средства, но те транспортират екипа до сградата, в която ще се работи. Но не навсякъде имат условия за такива неща. Аз съм против дарителите да лежат на маси, на банки и т. н. Всичко трябва да бъде направено с уважение към кръводарителя.
Цветомира ГЕОРГИЕВА