ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Цветан Цветанов: „Три морета“ ще даде много хоризонти и реални решения за България

17 май 2022 | 08:50

Снимка:

София. Трябва активно да участваме в инициативите, които биха могли да дадат добавена стойност към кохезионната политика, но също така и за дигиталната, газовата и транспортна свързаност. След Българското председателство на инициативата „Три морета“, юни месец предстои латвийското, а в България въобще не се говори по тази тема. Това каза председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) в интервю за Радио „Фокус“.
„Точно и за това ЕАЦС подготвяме конференция, в която вече имаме потвърждение за участие на представители от латвийското президентство, също така на представители от Съединените щати в лицето на Даниел Фрийд – бившия помощник държавен секретар и Ян Бжежински, представители от бизнеса, както и енергийни експерти от България, които ще могат да говорят за газовата свързаност. В конференцията ще участват и професионалисти по темата за транспортната свързаност“, разказа Цветанов.
„Страната ни трябва активно да участва в подобни формати, защото оттук нататък в Триморието, освен тези 12 държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море на дневен ред е и темата Украйна. С активната роля на Полша и на Румъния аз съм убеден, че Украйна ще намери място в Триморието. Също така и Гърция, защото за газовата свързаност, която ще се постига тя ще играе ключова роля. България има уникален шанс както да бъде солидарна с Фонда, който е създаден и имаме внесена минимална вноска от 20 млн. евро в него, това е бъдещето, което ще даде възможност за много хоризонти и за реални решения на теми, които днес са почти невъзможни да бъдат решени“, изтъкна той.
Цветанов каза, че на една от онлайн конференциите, на които е участвал, е била дебатирана темата, че мостовете над река Дунав, които свързват България и Румъния са само два, а тази транспортната свързаност е изключително важно да бъде засилена като акцент в политиката, подкрепена от инициативата „Три морета“.
„Надявам се, че и представител от правителството ще участва в конференцията, отправена е покан за участие”. Вече има потвърждение от страна на президентството за техен представител за участие.
„Убеден съм, че с една такава конференция или подобни ще можем действително да създаваме модели, които да обединяват законодателната и изпълнителната власт, президентската институция, гражданското общество, неправителствения сектор и бизнеса в инициативи, които могат да бъдат полезни за страната ни и да имаме нещо по-оптимистично“, каза Цветанов.
„Предвижда се да има и парламентарно измерение в Триморието, защото знаем, че в някои от случаите може би ще се налагат и решения, които да минават през законодателната дейност, а бизнесът вече участва активно с представяне на проекти за свързаност. Това, което ще бъде и в Латвийското председателство и това, което сме помолили нашите приятели от Латвия и техния представител е да представи основните им приоритети на председателството“, сподели той.
По думите му ще има и акцент за иновациите, защото знаем, че това в момента е основният акцент на много от решенията, които се залагат от ЕК и всички държави членки започват да търсят алтернативи чрез тях. „Убеден съм, че това е бъдещето, към което трябва да се стремим. Трябва да не разделяме обществото, а да покажем, че можем заедно да преодоляваме важни предизвикателства, които са пред страната ни и ще бъдат с добри последствия за бъдещите поколения“, категоричен е председателят на УС на ЕАЦС.
„Интересът на всяка една неправителствена организация е да бъде в полза на обществото и на държавата и когато говорим за интегритет на всички представители и хора участващи в този процес. Надявам се, че ще постигнем поне част от целите, които си поставяме, защото преди Латвийското председателство не съм чул да се подготвя подобен форум. Ще поканим представители от всички неправителствени организации и всеки един от тях ще има възможност да вземе думата и да даде своето предложение към инициативата „Три морета“.
Естонското, Българското и Латвийското председателство на инициативата са част от тези формати на разговори, които се водят и вече са свързани с представители от бизнеса по конкретни проекти. Вече има и сериозен финансов ресурс, който се формира от Фонда. Има положителна оценка от ЕК, проявяват интерес банкови институции – международни и финансови донори, които ще подкрепят Триморието. Особено с предстоящото възстановяване на Украйна тази свързаност ще бъде още по-належаща и необходима за страната ни като добавена стойност към целите, които си поставяме и успехите, които бихме могли да постигнем ние“, каза още Цветан Цветанов.