ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Франция обяви за престъпление терапиите за лечение на ЛГБТ

26 януари 2022 | 10:22

Снимка: Twitter

Лондон. Използването на така наречената конверсионна терапия, която се използва, за да излекува хора с неестествена сексуална ориентация или полова идентичност, стана престъпление във Франция във вторник, когато парламентът одобри закон, иницииран от управляващата партия на президента Макрон, пише The Times.

Всеки, който се опитва да лекува гейове и транссексуални хора, може да бъде наказан с до две години затвор и глоба от 30 000 евро, с по-строги присъди, ако са замесени лица под 18 години или уязвими възрастни.

Законодателството, популяризирано от депутати на „Република Напред!“, следва подобни закони в Канада, Бразилия, Еквадор, Малта, Албания и Германия. Предложения за забрана на практиката, която е осъдена от някои медицински специалисти, бяха направени и във Великобритания и десетина други страни.

Първоначално законопроектът бе обявен от правителството на Макрон за ненужен, тъй като конверсионната терапия може да бъде преследвана съгласно съществуващите закони, включително сексуален и морален тормоз, сексуално и общо насилие, изнасилване и отвличане.

Елизабет Морено, министър на равенството, каза, че е доволна от новия закон. „Да бъдеш себе си не е престъпление“, написа в „Туитър“ тя миналия месец, когато сенатът го одобри.

Докато парламентът гласува единодушно в полза на закона, срещу него се противопоставиха 28 сенатори, като 305 го подкрепиха. Противниците, всички от консервативната Републиканска партия, отхвърлиха включването на полова идентичност, тъй като тя предполага транссексуални концепции, които не се приемат от традиционните католици и консерватори.

Клеман Бон, европейският министър, който е гей, написа в „Туитър“, че е „горд с това споразумение“.

Експерти от Организацията на обединените нации осъдиха конверсионната терапия - която може да използва групови сесии, инжекции, електрически шокове, молитва и принудителен секс.

Във Франция, където няколко случая на отвличане с цел терапия се появиха в заглавията, процесът обикновено включва молитва и участие в групови сесии. Депутатите изчислиха, че са регистрирани около 100 случая „през последните години“.

Превод и редакция: Иван Христов