Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

23 януари 2022 | 17:54

Снимка: Pixabay.com

Киев. Тази нощ британското външно министерство излезе с изявление, че Русия подготвя "окупационно правителство" за Украйна, припомня украинското опозиционно издание “Страна“ в материал, представен без редакторска намеса.

Съобщава се, че ще то ще бъде оглавено от лидера на партията „Наши“ и собственик на канала „Наш“ Евгений Мураев, който се намира в Украйна. Там могат да влязат и политически емигранти, живеещи в Русия - Николай Азаров, Сергей Арбузов, Андрей Клюев и Владимир Сивкович.

Мураев вече заяви, че тази информация е фалшива, тъй като вече четвърта година е под руски санкции.

Останалите участници в списъка са попаднали там във видимо произволен ред - обединява ги само емиграцията след 2014 г. Иначе те винаги са представлявали различни политически групировки (с изключение евентуално на Сивкович и Клюев, които бяха близки по време на президентството на Янукович, но какви отношения имат сега не е ясно).

Лондон не предоставя никакви доказателства за думите си.

Ако за хората, живеещи в Украйна, съмнителността на този списък е очевидна, то на Запад реакцията се оказа двуяка. От една страна, темата беше официално подхвана в САЩ, изразявайки „загриженост“. От друга страна западните медии бяха до голяма степен скептични към информацията на британското външно министерство.

„Старна“ проследи реакцията на изявлението на Лондон и анализира защо изобщо е направено то.

Официална реакция в света

Русия почти веднага пусна отговор на публикацията на британското външно министерство. Те нарекоха британските изявления дезинформация, "глупости" и опит за разпалване на конфликт между Киев и Москва.

„Дезинформацията, разпространявана от британското външно министерство, е още едно доказателство, че именно страните от НАТО, водени от англосаксонците, ескалират напрежението около Украйна. Призоваваме британското външно министерство да спре провокативните действия, да спре да разпространява глупости и да се концентрира върху изучаване на историята на татаро-монголското иго", казаха от външното министерство на Русия.

След руската реакция дойде американската. От него ставаше ясно, че САЩ по същество подкрепят изявленията на своите британски съюзници.

"Този вид конспирации са дълбоко обезпокоителни. Украинският народ има суверенното право да определя собственото си бъдеще и ние подкрепяме нашите демократично избрани партньори в Украйна", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

Тоест Байдън се съгласи с твърдението на Лондон, че има някакъв заговор. Това също беше съобщено от CNN, която е близка до Демократическата партия (за която ще стане дума по-долу).

В крайна сметка имаме доста добре координирана позиция на двете страни, които интензивно разпространяват слухове за атаката на Русия срещу Украйна в близко бъдеще, обобщава „Страна“.

Независимо колко е вярна информацията за „окупационното правителство“, тя потвърждава, че именно САЩ и Великобритания повишават степента на напрежение и сеят паника в украинска посока. И изявленията на Лондон се вписват в очертанията на „подготовката за руска инвазия“ в Украйна.

Също така тази кампания може да даде началото на нов кръг от политически репресии в Украйна – с прочистване на всякакви сили, които повдигат темата за деескалация и нормализиране на отношенията с Русия.

Вярно е, че дори на Запад не всички вярват в истинността на казаното от британските власти.

"Отклоняване на вниманието от собствените трудности." Какво пише във Великобритания

Западните медии са скептични относно „сензационните новини“, разпространени от британското външно министерство за предполагаемия план на Русия да създаде „окупационно правителство“ начело с бившия народен представител Евгений Мураев след „атаката“ срещу Украйна.

Между редовете се четат предположения за фалшивостта на нашумялото изявление на британското външното министерство – поради липса на подробности и несъответствия.

The Guardian отбелязва, че съобщението, че "Путин планира преврат в Украйна" е предизвикало объркване.

„Изявлението на Министерството на външните работи относно заговора за създаване на промосковско правителство в Киев съдържа оскъдни подробности“, пише вестникът.

BBC отбелязва още, че представителят на британското външно министерство отказа да отговори на въпроси как и кога Русия възнамерява да смени ръководството на Украйна.

Във Великобритания се подозира, че премиерът Джонсън се опитва да отклони вниманието от влошаващите се вътрешни проблеми чрез увеличаване на натиска върху Русия и ескалация около украинския въпрос.

Липсата на подробности за заговора и внезапният дипломатически натиск след период на дипломация на международната сцена рискуваха да изложат Джонсън на обвинения, че използва нестабилна международна ситуация, за да укрепи позицията си у дома.

„Настоящият непосредствен вътрешен контекст е правителство, което, честно казано, има история на организиране на сензационни новинарски интервенции, за да отклони вниманието от собствените си затруднения“, каза пред изданието Дейвид Кларк, бивш специален съветник в британското външно министерство.

Според британски анализатори и регионални експерти, с които Guardian разговаря, изявлението на британското външно министерство не съдържаше никакви очевидни нови разузнавателни данни, като се има предвид, че Москва съсредоточава войски близо до границата и не крие недоволството си от сегашното правителство на страната.

Изданието цитира и Василий Филипчук, бивш говорител на украинското външно министерство, а сега ръководител на мозъчен тръст, който нарече обвиненията „нелепи“.

„Този сценарий (с „марионетно правителство“ – ред.) ще работи само при пълномащабна инвазия в Киев, каза той. „Градът ще бъде опустошен, земите му изгорени и един милион души ще напуснат града. В столицата имаме 100 000 души с оръжие, които ще се бият. Може и да има план, но това са глупости“, каза Филипчук.

Телевизионният журналист Евгений Кисельов каза пред The Guardian, че основните опозиционери, които се противопоставят на украинския президент Владимир Зеленски, никога няма да разговарят с руските разузнавателни агенции, независимо колко недоволни са от сегашното правителство в Киев.

Друга причина да поставим под съмнение изявлението на външното министерство е фактът, че според ВВС руските санкции са в сила срещу Мураев от 2018 г. и че той ги свързва с конфликта си с Виктор Медведчук, който се смята приближен на Путин.

„Там са арестувани активите на семейството ми. Как според британските разузнавателни служби и външното министерство, това се комбинира с факта, че Русия уж иска да ме назначи за ръководител на „окупационното правителство“ – това е въпрос към мистър Бийн.

The Guardian открито постави под въпрос избора на кандидати за "окупационното правителство".

САЩ подхванаха британската история

В същото време САЩ повтарят казаното от Великобритания - източник на CNN каза, че Съединените щати уж разполагат със „същата информация“ като Обединеното кралство.

„Източник от американското и британското разузнаване потвърди, че САЩ разполагат със същите доказателства като Обединеното кралство относно руския заговор за поставяне на приятелско правителство в Украйна. „Да, видяхме разузнавателни данни, че Русия търси начини за бързо прекратяване на продължителната война . Това включва неща като поставяне на приятелско правителство и използване на техните шпионски агенции за разпалване на разделението", каза източникът. Друг източник каза, че САЩ "имат същата информация." Русия преди това беше обвинявана, че се опитва да всява хаос в Украйна чрез кибератаки. и се твърди, че е в заговор за поемане на контрол над правителството в Киев, но Кремъл многократно отрича да е планирал инвазия.

CNN по-рано съобщи, че САЩ обвиниха Русия, че е набирала настоящи и бивши украински правителствени служители, за да се "опитват да поемат контрола над украинското правителство, точно когато новите санкции бяха разкрити в четвъртък" (имат се предвид санкциите на САЩ срещу Тарас Козак, Владимир Олейник, Владимир Сивкович Олег Волошин - въпреки че сред тях няма нито един настоящ украински чиновник).

Мураев каза пред CNN, че "няма какво да се коментира" по обвиненията, тъй като той е украински гражданин и все още е под руски санкции.

Но една любопитна подробност – в САЩ започнаха да пишат за „проруското правителство“ в Украйна в събота следобед по киевско време, тоест преди официалното изявление на британското външно министерство.

„Путин най-вероятно търси начини за инсталиране на режим, зависим от Русия. Много украинци не биха подкрепили проруски лидер, но биха ли подкрепили САЩ антируски бунт?“ попита Washington Post.

Авторът на статията Дейвид Лейк, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Сан Диего, който завършва книга за непрякото управление на САЩ, обсъжда „какво ще се случи след това, ако Русия нахлуе в Украйна“.

Стратегията на Русия, според него, включва "непряко управление".

Москва, смята той, „ще се опита да свали сегашното президентско правителство на Владимир Зеленски и ще управлява косвено чрез проруски украински пълномощник, както се случи при друго украинско правителство. „Те казват, че това ще гарантира, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, което Русия иска.

„Стратегията на Русия е класическата стратегия за създаване на сфери на влияние чрез непряко управление“, пише той. И посочва като пример „намесата на Русия в делата на Беларус през 2020 г. в подкрепа на Александър Лукашенко“ и „скорошната експедиция в Казахстан в подкрепа на Касим-Жомарт Токаев“.

Но в същото време експертът не е сигурен, че Русия има нужда от марионетки в Украйна. "Москва може в крайна сметка да реши, че поддържането на приятелско правителство в Украйна не си струва кръвта и парите."

Защо беше всичко?

Така дори в западните медии мнозина с голям скептицизъм възприеха публикуваната информация за „марионетното правителство“ начело с Мураев. А за хората, които малко или много са запознати с украинската политика и знаят поне, че срещу Мураев са наложени руски санкции, фалшивостта на „сензационното“ изявление на британското външно министерство беше очевидна от самото начало.

Тогава защо е направено?

Според една версия по този начин Западът (и прозападните кръгове в Украйна) принуждават Зеленски да затвори телевизионния канал „Наш“ чрез санкциите на Съвета за национална сигурност и отбрана. „Наш“, след закриването миналата година на трите опозиционни телевизионни канала NewsOne, 112 и ZIK (техният собственик е депутатът от Опозиционната платформа за живот Тарас Козак), сега остава единственият ефирен канал, който излъчва дневния ред на условните " партии на мира“ (в тълкуването на националистите – „проруски разкази“). И в същото време има добър рейтинг.

Следователно чрез натрупване на информация за „марионетното правителство“ на Мураев може да се направи подготовка за затварянето на канала „Наш“.

В същото време целите може да са по-широки – почистване на цялото политическо поле на Украйна от всички сили, които са обозначени като „проруски“.

Освен това е възможно това да е планирано за някои бъдещи действия. По-специално при ескалацията на конфликта в Донбас.

„Изглежда, че някои сили на Запад се облагодетелстват от конфликта и планират да го отприщят чрез провокация от украинска страна в Донбас, след като убедят всички, че коварната атака е подготвена в Кремъл“, написа народният депутат Олег Волошин на страницата си във „Фейсбук“, коментирайки информацията на британското външно министерство.

Коя версия е вярна - ще видим как ще се развие този скандал.
***

Мадрид/Вашингтон. Испания изпраща свои военни кораби да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море. Освен това, в опит да предотврати руската агресия, тя обмисля изпращането на военни самолети в България, пише американският вестник The Hill, като се позовава на Reuters.

Един от миночистачите на испанския флот вече е на път, а фрегатата „Блас де Лезо“ ще го направи след три-четири дни, съобщи, испанският министър на отбраната Маргарита Роблес.

Испанските кораби се очаква да помогнат на силите на НАТО на фона на възникналото голямо напрежение, след като около 100 000 руски войници бяха привлечени към украинската граница и последвалите предупреждения от Запада, че Москва може скоро да нахлуе в бившата съветска република.

„Русия не може да казва на никоя страна какво да прави, така че НАТО ще защитава и поддържа суверенитета на всяка държава, която може или иска да се присъедини към НАТО“, каза испанският министър. Тя добави, че Испания настоява за "изключително дипломатически методи" за разрешаване на конфликта.

Украйна не е член на НАТО, но желае да бъде приета в Алианса. Русия категорично възразява срещу това. Междувременно Северноатлантическият пакт отхвърля исканията на Москва, която настоява НАТО да спре разширяването си на изток. Именно този претекст се използва от Кремъл, за да оправдае разполагането на силите си край украинската граница.

Западните страни сега се опасяват, че Русия може скоро да нахлуе в Украйна, точно както анексира Кримския полуостров през 2014 г. Испания се присъедини към други страни от НАТО, за да помогне за укрепване на отбраната на Украйна. Сред тези страни са също Дания, която изпраща фрегата в Балтийско море, и Франция, която предложи да изпрати свои военни в Румъния.

Съединените щати също така разрешиха на три членки на НАТО - Естония, Латвия и Литва - да предоставят на Киев оръжие американско производство "от техните складове за използване в Украйна".
***

Анкара. САЩ се оттеглиха от проекта за Източносредиземноморски газопровод EastMed. Гръцкото решение за транспортиране на средиземноморски природен газ до Европа се провали. Най-големите проекти, които можеха да бъдат измислени и използвани срещу Турция, се провалиха, пише турският проправителствен журналист Ибрахим Карагюл на страниците на близкия до управляващите вестник Yeni Safak в материал, представен без редакторска намеса.

Веднага след като САЩ се оттеглиха от EastMed , израелско-турското сближаване набра скорост. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също обяви, че води преговори с Израел по въпроса за EastMed. Сега се очаква израелският президент Исак Херцог да посети Турция.

Това развитие е един от най-важните индикатори за това как всички планове, целящи задушаване на Турция в Средиземно море, са нулирани един след друг. Израел, някои арабски страни, Европа и САЩ заедно създадоха Средиземноморски фронт срещу Турция.

От съвместни учения до съвместни енергийни проекти, от екстравагантно и безразсъдно позиране до открити предизвикателства, всички те отстъпиха пред съпротивата на Турция. Тези, които не успяха да затворят Южната порта, се опитаха да запечатат Средиземно-Егейско-Западната порта! Изглежда, че всички те сега правят крачка назад.

От иранската граница до Средиземно море, от Егейско море до Балканите проектите, насочени към ограничаване, обкръжаване и спиране на Турция се провалят един след друг. Изглежда, че тезите на Турция ще изградят нови оси на съюза на средиземноморската енергийна шахматна дъска.

Арабският фронт също рухна. Първо ОАЕ, после Израел. Формира ли се нов икономически басейн на хоризонта?

Да си спомним; ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Израел създадоха т.нар. „Арабски фронт" срещу Турция. САЩ, Европа и арабите щяха да се опитат да спрат страната Този проект също се срина

ОАЕ сигнализира за желанието си за сближаване с Турция. Ако този бизнес върви добре, отношенията между Саудитска Арабия и Турция ще набират скорост и ще започне ново сближаване. Това може да предизвика формирането на нов политически и икономически басейн.

Прави впечатление, че отношенията между Турция и Израел омекнаха веднага след сближаването с ОАЕ. Както ледът, който се размрази между арабските приятели с Турция, така и пропадането на проекта EastMed, и важността на тезите на Турция бяха решаващи фактори за Израел.

Турция присъства във всички сфери като глобален играч

Въпреки факта, че това постижение се размива и експлоатира от вътрешната опозиция в Турция, случилото се може да се нарече регионална конвергенция. Да, Турция има нужда от това. Но ОАЕ, Саудитска Арабия и Израел се нуждаят от това още повече.

Плановете за кризата в Казахстан бяха осуетени. Всяка война в Украйна ще запали Черно море

Точно на север от Турция назрява война. Русия открито заплашва да нахлуе в Украйна. Преговорите между САЩ-Русия, НАТО-Русия не успяха да предотвратят задаващата се криза.

Войната, която ще избухне в Украйна, ще запали цялото Черно море. Тя няма да да бъде ограничена само до Украйна. Тя директно поглъща Турция и застрашава цяла Източна Европа, Балканите и Кавказ.

Опитите, целящи да отклонят вниманието на Русия към Изтока, към Казахстан, да я отклонят от Централна Азия и да я държат далеч от Европа, се провалиха. Казахстан се стабилизира много бързо. След този опит подобни кризи в Централна Азия ще бъдат изфабрикувани много скоро.

Ами ако Турция направи това, което НАТО, САЩ не успяха да направят, и спре тази надвиснала криза?

И Русия продължи точно от там, където спря и отново върна погледа си към Украйна. Ехото на войнствената риторика над Украйна се чу в цяла Европа, а за САЩ Украйна е главният фронт на разделението на силата Изток-Запад. Затова е под заплаха. Подобни кризи ще възникнат във всички страни по тази линия от Полша до Егейско море.

Сега Турция се задейства. Президентът Ердоган заминава за Киев. Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски бяха поканени в Турция. Анкара е в добри отношения и с двете страни. Той е повече от способен да предложи решение.

Ами ако инициативата на Турция е успешна, ако поне отложи кризата? Какво би се случило, ако Турция направи това, което не успяха да направят САЩ, Европа и НАТО? Какво би било възприятието за Турция по света?