Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Мария Захарова: Западът се опитва да подготви информационното поле за големи провокации

23 януари 2022 | 17:12

Снимка: ТАСС

Москва. Западът се опитва да подготви информационното поле за редица големи провокации, включително военни. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на програмата „Вечер с Владимир Соловьов“ по телевизия „Россия-1“, цитирана от TACC.

„(В информационната среда) тече подготовка, вероятно за редица големи провокации. За това се подготвя общественото съзнание, общественото мнение. За колективния Запад, за НАТО, за англосаксонците е изключително важно да създадат информационно поле, без него не могат да действат“, каза тя.

"Защо го правят, защо го правят? Не изключваме мащабни информационни манипулации и провокации в бъдеще, не изключваме и военни провокации между другото", каза още дипломатът.

Както отбеляза Захарова, за да се създаде необходимата информационна среда, вече са извършени редица подхвърляния не на ниво „под прикритие“ в социалните мрежи, а чрез традиционните медии. „Припомнете си статия в The New York Times за предполагаемата евакуация на руското посолство в Украйна, не забравяйте, че имаше просто статия на Bloomberg (че президентът на Китай се твърди, че е помолил президента на Русия да не атакува Украйна по време на Олимпийските игри, за да не за да развали празника – бел. ТАСС), което беше опровергано както от руското външно министерство, така и от китайското външно министерство, както съобщи китайското посолство“, каза официалният представител на руското външно министерство. Пример за това е и скорошното подхвърляне на британското външно министерство за подготовката на преврат в Украйна, отбеляза тя.

Според Захарова британското външно министерство е подготвило предварително материал за подготовката на преврат в Украйна с надеждата руската страна да не отговори навреме.

„Днес имаше подхвърляне на британското външно министерство. Най-интересното е как е извършено. Говорим за материали, които бяха публикувани в официалните им ресурси и в които се разказваше, че Русия уж подготвя някакъв преврат в Украйна. <...> Материалът е подготвен предварително, изглежда е било възможно да се убликува в събота следобед или вечерта. Не, от тяхна гледна точка беше избрано добро време - 01:30 ч. московско време, - каза тя. „Те вярваха, че няма да отговорим и предварително изпратиха материала до медиите. <...> Ние сме реагирали и ще реагираме."

Захарова нарече действията на британското външно министерство злонамерена информационна агресия. „Нашествието, превратите, тоест линията се разширява, за да се поддържа безкрайно темата“, добави дипломатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков