Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в руския печат (Агенция „Фокус“)

14 януари 2022 | 17:48

Снимка: АФП

Москва. Руските власти са пресекли дейността на хакерската групировка REvil, чиито членове са точили пари, включително в САЩ, чрез рансъмуеър програми, пише „Взгляд“, позовавайки се на пресслужбата на Федералната служба за сигурност на Русия.

„Установен е пълният състав на престъпната общност REvil и участието на нейните членове в нелегалния оборот на платежни средства“, гласи изявлението.

426 милиона рубли, 600 хил. долара, 500 хил. евро и 20 луксозни автомобила, закупени с откраднати пари, бяха иззети от 14 членове на хакерската група на 25 адреса.

По-късно стана известно за посегателства на REvil върху информационните ресурси на чуждестранни компании, съобщиха от компетентните американски органи. Предадена беше и информация за лидерите на общността.

„В основата на издирвателните дейности е призивът на компетентните органи на САЩ, които докладват за лидера на престъпната общност и участието му в посегателства върху информационните ресурси на чуждестранни високотехнологични компании чрез въвеждане на злонамерен софтуер, криптиране на информация и изнудване на пари за дешифрирането му“, се казва в изявление на ФСБ.
***
Москва. Министърът на външните работи на Русия в хода на тричасова пресконференция се отчете за резултатите на ведомството си през 2021 година и обозначи плановете му за близките месеци, пише „Коммерсанть“. Повечето от въпросите се отнасяха до искането на Русия към САЩ да й предоставят гаранции за неразширяване на НАТО. Сергей Лавров обясни защо Москва е поставила исканията си точно сега, къде са червените й линии и какво очаква от Вашингтон в близко бъдеще.

За това защо Русия точно сега поиска гаранции от САЩ и НАТО

„Нещата се натрупаха. Те се натрупват в периода след 90-те години на миналия век, когато дадените обещания за неразширяване на НАТО, неразширяване на военната инфраструктура на изток и неразгръщане на значителни бойни сили на територията на новите членове бяха грубо хвърлени в коша от нашите западни приятели. Търпението ни се изчерпа. Ние сме много търпеливи. Но вие знаете, че търпим твърде дълго? Търпяхме много дълго време и сега е моментът да тръгваме. Тук чакаме кочияшът на този вагон да отговори конкретно на нашите предложения“.

Относно очакванията от предложенията към САЩ и НАТО

„Ще изчакаме предложенията (на САЩ и НАТО). Обещават да ни ги дадат буквално до седмица, плюс-минус. И ние ги предупредихме, нашите партньори, предимно американски, че това (предложенията, внесени от Русия през декември) не е меню, а пакет. Точно същият пакет, за който говорихме днес по въпроса за избора на съюзи. Този елемент не може да бъде изваден от общата формула, одобрена на най-високо ниво относно неделимостта на сигурността и недопустимостта на засилване на собствената сигурност за сметка на другите. Те трябва да разберат, че ключът към всичко са гаранциите за неразширяване на НАТО на изток. Всичко останало ще се впише в общото споразумение“.

„Голяма част от това, което се говори публично днес, вероятно е свързано с изкуствената ескалация на напрежението, с желанието да се създаде такава атмосфера около Руската федерация, включително като допълнителен фон за преговорите, които започнаха в Женева, продължиха в Брюксел и които, надявам се, можем да продължим. Но това ще зависи от отговора на Съединените щати, конкретен, писмен отговор на нашите предложения“.

„Знаем, че Западът разчита на сценарий, който ще позволи на американците да се освободят от основната отговорност за решаването на тези въпроси в преговорите с нас. И първо, в Съвета Русия-НАТО, се опитаха да размият всичко това, привличайки своите съюзници, докато в ОССЕ по принцип е невъзможно да се водят никакви преговори“.

„Внесохме документите и настояваме основната ни загриженост за неразширяването на НАТО да бъде правно обвързваща. В отговора се надявам да получа нещо разбираемо, в допълнение към аргументите, които се изказват в момента, че това не е подходящо за Запада. Да видим какво ще ни дадат на хартия и тогава ще решим колко искрени са нашите западни колеги не през 90-те, а сега, в отношенията с Руската федерация“.

Относно червените линии

„Категорично не приемаме появата на Северноатлантическия алианс директно на нашите граници, особено като се има предвид курсът, който следва украинското ръководство, както предишното, така и сегашното. Нещо повече, това е червена линия наистина“.

„Дори Украйна да остане извън НАТО, има възможни двустранни споразумения с американците, британците и други западни страни, които създават там военни съоръжения и бази в Азовско море. Това също е неприемливо за нас, защото разполагането на ударни оръжия на територията на нашите съседи, в случая Украйна, което ще представлява заплаха за Руската федерация, е друга червена линия“.

„В Украйна има няколкостотин американски и британски военни, участието на западни инструктори в конфликта в Донбас ще пресече всички червени линии и ще означава пряк сблъсък между руския народ и военните на НАТО“.

Относно НАТО

„Американците кимат към НАТО, казвайки, че биха се радвали да обсъдят с нас най-важното за нас, но те казват: „Все още имаме НАТО, нашите съюзници са там“. Не мисля, че това е много честно представяне на ситуацията. Те казват, че не могат да решават без съюзниците, но Вашингтон като цяло се нуждае от НАТО само като инструмент за самоутвърждаване като лидер на Запада, само за да поддържа всички в съответствие с неговата политика и планове“.

За Швеция и Финландия

„Русия зачита напълно суверенитета на Финландия и Швеция. Вярваме, че политиката на неутралност на тези страни е един от най-важните приноси към общата европейска архитектура и за осигуряване на стабилност на европейския континент. Тези, които не зачитат суверенитета на Финландия и Швеция, са тези, които с всички истини и неистини искат да провокират присъединяването им към НАТО, а пробуждането на този въпрос започна отдавна, далеч не сега. Да решават (дали да се присъединят към НАТО), разбира се, финландският народ, шведският народ. Ние обсъждаме тези теми със съседите си винаги, когато водим разговори по международни въпроси. И виждаме, че ръководството на Финландия и Швеция разбира всички аспекти на този въпрос“.

Относно отношенията с Европейския съюз

„Ние наистина искаме Европейският съюз да играе независима роля. Ние наистина искаме да имаме нормални отношения с Европейския съюз, ние не сме ги разрушили. Нека Европейският съюз сам реши колко е готов да ги пресъздаде. За нас това не е проблем, ако това се прави на основа на взаимно уважение, като се търси баланс на интересите“.

„Ние се интересуваме от независим Европейски съюз и следим отблизо нееднозначните тенденции, които се развиват в това обединение. Виждаме как Европейският съюз се страхува, че интересите му могат да бъдат игнорирани. Те открито признават това и след Афганистан, и след епопеята с австралийските подводници, и създаването на т.нар (партньорство в областта на сигурността в Индо-Тихоокеанския регион) АУКУС. Сигналите от някои членове на ЕС за необходимостта от формиране на стратегическа автономия по въпросите на сигурността станаха по-активни, но в същото време в Европейския съюз има много твърдо лоби, което се противопоставя на всякакви опити да се отдели от НАТО по въпросите на сигурността и настоява, че НАТО е ключът към сигурността, включително и на Европейския съюз“.

По повод предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Китай

„Ние подготвяме официална рускa-китайска среща на върха. Президентът Путин, по покана на президента Си Дзинпин, ще посети Пекин на 4 февруари, в деня на откриването на Олимпийските игри. И в същия ден ще се проведат пълномащабни преговори на най-високо ниво. Разговорите, както винаги в хода на комуникацията между нашите лидери, ще обхванат целия спектър от отношения. Богат двустранен дневен ред, уникална архитектура на двустранните връзки - ние почти нямаме други такива. Имам предвид годишните срещи на високо равнище, годишните срещи на правителствените ръководители и годишните заседания на петте комисии на ниво вицепремиери, които подготвят заседанията на правителствените ръководители. И този механизъм е доказал своята ефективност – подготвят се решения, които са обмислени в детайли, осъществими и наистина помагат за увеличаване на нашето взаимодействие“.
***
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров смята, че има основания да се предполага, че в близките месеци НАТО ще започне да увеличава силите си в близост до Русия под предлог за неминуема ескалация на ситуацията в Украйна, пише руското издание „Известия“.

„Имаме основание да смятаме, че тези гръмки изявления, които сега се чуват от Запада, че ако Русия не се подчини на исканията на Запада как да движи войските си на нейна територия, което е абсурдно само по себе си, то в следващия два-три месеца Западът ще увеличи активността на силите за бързо реагиране, силите за специални операции на НАТО около нашите граници“, каза той на пресконференция.

Според Лавров САЩ и техните съюзници възнамеряват да създадат военни опорни точки около Русия. Те се стремят да осигурят господство в Европа, убеден е министърът.

„Те искат да създадат опорни точки около Руската федерация, военни опори, искат постоянно да създават дразнители за нас, около нашите граници. Още веднъж ще насоча вниманието ви към това, с което започнах – прочетете Хартата за европейска сигурност, приета в Истанбул през 1999 г. Всичко, което сега декларира и прави Западът, е грубо нарушение на поетите тогава задължения“, заключи той.

Министърът посочи още, че в плановете на САЩ и НАТО има желание за „замотаване” на процеса по гаранциите за сигурността на Русия. Той подчерта, че ситуацията не се подобрява, конфликтният потенциал се натрупва. Според Лавров „такова негативно развитие на събитията“ решително се насърчава от Запада.

На 11 януари говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че за да деескалират ситуацията около Украйна, САЩ изискват от Русия да гарантира прозрачността на военните учения, провеждани на нейна територия. Според него деескалацията на ситуацията около Украйна би включвала връщането на руските военни в казармите.

Лавров нарече подобни искания абсолютно неприемливи.

На 14 януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът няма да направи компромис с разширяването на организацията и разполагането на войски на изток. Той отбеляза, че всяка държава има право да избере свой собствен път и да вземе решение за желанието си да принадлежи към „военния съюз, който е НАТО“. В същото време генералният секретар изрази готовността на НАТО за взаимен контрол върху въоръженията с Русия, включително ядрените.

Преговорите за гаранции за сигурност се проведоха на три етапа. На 10 януари в Женева се проведе среща на руската и американската делегации. На 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари приключиха консултациите във Виенската площадка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков изрази надежда за способността на НАТО да разбере опасността от задънена улица за диалога за гаранции за сигурност и да направи крачка към руските предложения. Той също така посочи, че въпросът за неразширяването на Алианса е ключов за националната сигурност на Руската федерация и решаването на тази тема не може да бъде отложено по-нататък.