Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Румънският президент се обяви в подкрепа на увеличаването на силите на НАТО и САЩ в Черноморския регион

10 декември 2021 | 10:26

Снимка: Facebook

Букурещ. Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис призова за увеличаване на военното присъствие на НАТО и САЩ в страната и Черно море. Съответното се е случило в рамките на телефонни консултации в четвъртък между президента на САЩ Джо Байдън с лидерите на страните от Букурещката деветка (България, Унгария, Латвия, Литва , Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Естония). Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Президентството на Румъния, предава TACC.

Йоханис „изрази подкрепа за надграждането на военното присъствие на НАТО и съответно на САЩ в Румъния и в Черноморския регион, като израз на съюзническа солидарност и силно стратегическо партньорство между Румъния и САЩ“, се казва в съобщението.

„Президентът Клаус Йоханис подчерта необходимостта от укрепване на предната база на НАТО на Източния фланг, особено на Черно море, което е от стратегическо значение за евроатлантическата сигурност като цяло. Румънският президент също така подчерта необходимостта да се гарантира, че НАТО е напълно оборудвано, за да отговори на предизвикателствата на Русия“.

Основната тема на телефонните консултации, отбелязват от президентската администрация, е била „тревожната ситуация със сигурността на Източния фланг на НАТО и в Черноморския регион“. В този контекст Байдън е информирал за резултатите от последните преговори с руския президент Владимир Путин и за оценката си на тези контакти.

В хода на консултациите с лидерите на деветте държави е проведен и обмен на мнения относно „последствията от действията на Русия за сигурността на съюзниците и партньорите в региона, както и за координацията между съюзническите държави“, се казва в съобщението. „Румънският президент подчерта важността на информирането, координирането и консултациите със съюзниците в лицето на тези предизвикателства за сигурността, като отбеляза важността на поддържането на единството между съюзническите държаво“, заключават от президентската администрация.

Превод и редакция: Тереза Герова