ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Иновативни практики в сферата на туризма бяха представени по време на кръглата маса "Зелени иновации в туризма“

07 декември 2021 | 22:07

Снимка: Министерство на туризма

София. Иновативни практики в сферата на туризма бяха представени по време на кръглата маса "Зелени иновации в туризма", организирана от Министерството на туризма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Веселин Данев, представител на дружествата от групата "Либена Ризортс", представи конкретни примери и стъпки за намаляване на пластмасата в хотелите. Той сподели техни практики и изтъкна, че е много важно хотелите да заменят еднократните козметични продукти с дозатори за многократна употреба, сламките и пластмасовите чинийки - с биоразградими от захарна тръстика, както и да бъдат въведени на хартиени торби за пране.

По време на събитието бе представена и компания за производство на ядливи чаши, 100% веган, които могат да допринесат за добавената стойност на заведението за хранене или хотела, като повишат неговата разпознаваемост. По думите на Емануил Колев, мениджър в компанията, по този иновативен начин се намаляват промишлените отпадъци, както и разходите, а въглеродният отпечатък на тези чашки е съизмерим с този на стъклените.

В темата за зелените иновации се включиха и висши учебни заведения и професионални гимназии, чиито ученици се оказаха вдъхновени както от практиките за устойчив и зелен туризъм, така и именно от иновативната компания за ядливи чашки.
Проф. Николина Попова от Международното висше бизнес училище запозна присъстващите с проект "Система за мониторинг на устойчивото развитие на туризма в България (по примера на националните курорти)". По думите й съвременният туризъм върви ръка за ръка с дигитализацията и интеграцията с всички свързани сектори, като тези идеи трябва да залегнат особено активно на местно ниво.

Инж. Тодорова, директор на ПГСС "Никола Пушкаров" - гр. Попово разказа как възпитават младите във връзка с опазването на околната среда и въведените в учебното заведение Зелени инициативи. Учениците, които са бъдещите кадри и бъдещите лидери в туризма, предлагат намаляване на пластмасата и ограничаване на използваните ресурси, като разработват различни проекти, които да са в полза на природата и бъдещето развитие на туристическия сектор.

Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово също представиха своя проект за "Повишаване на осведомеността по отношение на управление на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции (училища) и населението". Основната цел на проекта е учениците да научат повече за кръговата икономика и възможностите за рециклиране в училищата. "За нас е много важно учениците да могат да се научат да рециклират и да презентират пред по-малките всички тези инициативи", обясниха представители на професионалната гимназия.