Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Заев и Ескобар: Партньорството между САЩ и Северна Македония и членството в ЕС е много важно за Скопие и Вашингтон

06 декември 2021 | 15:13

Снимка: Сител

Скопие. Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев прие заместник-помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар, който е на първото си работно посещение в Скопие, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“.

На срещата министър-председателят Заев е запознал госта с актуалната политическа ситуация в страната, като е подчертал, че се осигурява стабилна приемственост на стратегическите политически ангажименти за подпомагане на процесите за активно участие на Северна Македония в НАТО, за ускоряване на интеграцията на Северна Македония в ЕС, за борбата с пандемията, за икономически растеж и особено за актуалния въпрос за адекватен и ефективен отговор на енергийната криза.

Габриел Ескобар, който беше придружен от посланика на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс, каза, че посещението му в страната има за цел да подчертае подкрепата на САЩ по тези въпроси, както и партньорския подход, който Република Северна Македония показва с приемането на гражданите на Афганистан и активната роля за съществено засилване на регионалното сътрудничество чрез инициативата „Отворени Балкани”.

На срещата е била подчертана пълната подкрепа на Съединените щати за намиране на взаимно приемливи отговори на двустранните въпроси между Република Северна Македония и Република България поради факта, че бъдещето на Северна Македония в ЕС е изключително важно тема за САЩ, заедно със съвместното стратегическо участие в НАТО и непрекъснато развиващото се двустранно партньорство между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков