Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: Европейските крайнодесни лидери не успяха да се обединят

05 декември 2021 | 11:51

Снимка: Politico

Варшава. Европейските крайнодесни лидери продължават да флиртуват, но все още са предпазливи да се обединят, пише американският вестник Politico.

Във Варшава в петък и събота се събраха едни от най-големите националистически, антиимигрантски и евроскептични политици в Европа в опит да се обединят в някаква голяма коалиция. Някои от участниците бяха: премиерът на Унгария Виктор Орбан, кандидатът за президент на Франция Марин Льо Пен и консервативният лидер на управляващата партия в Полша Ярослав Качински.

Преди срещата се разпространиха слухове, че те ще се обединят около идеята за създаване на нова супергрупа, която може да възстанови баланса на властта в Европейския парламент.

И все пак спекулациите продължиха едва няколко часа, като самите политици ги отхвърлиха почти веднага.

„Сътрудничество и обща комуникация, да, но няма нищо повече отвъд този етап“, каза Николас Бей, френски евродепутат, който оглавява парламентарната делегация на Националната партия на Льо Пен, преди срещата да приключи.

В крайна сметка те обсъдиха „по-тясно сътрудничество“ в Европейския парламент, „включително организиране на съвместни срещи и съгласуване на гласувания по общи въпроси“, но в декларацията не се споменава обща политическа група.

Това беше резултат, който не се различава от този, когато 16 десни европейски партии поставиха имената си в съвместна декларация през юли, критикувайки ЕС, но избягвайки предложенията за обединена партия.

Има причини за колебанията сред крайната десница. Въпреки че са доволни от подобни събирания, генериращи заглавия, партиите често играят различни игри, движейки се по различни маршрути във вътрешната политика и с различни цели в Брюксел. Техните идеологии се сблъскват в ключови области. Често те просто не се харесват.

Италианският популистки консервативен лидер Матео Салвини, под вътрешен натиск от съперничеща дясна организация, се оттегли преди срещата да започне. „Необходимо е да изчакаме времето да настъпи, за да могат егоизмът и страхът на партийно и национално ниво да бъдат преодолени“, се казва в изявление на неговата партия Лига.

Превод и редакция: Юлиян Марков