Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: СЗО призова хората да не се паникьосват заради „Омикрон“

03 декември 2021 | 16:32

Снимка: WHO

Лондон. Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан каза на конференцията на Reuters Next в петък, че макар новият вариант на коронавируса „Омикрон“ да изглежда много заразен, правилният отговор е да бъдем подготвени, предпазливи и да не се паникьосваме, цитира думите й Reuters.

СЗО призова страните да увеличат капацитета на здравеопазването и да ваксинират хората си, за да се борят с нарастването на случаите на Covid-19, предизвикани от варианта на „Омикрон“, заявявайки, че ограниченията за пътуване могат да спечелят време, но сами по себе си не са отговорът.

"Колко трябва да сме притеснени? Трябва да сме подготвени и предпазливи, а не да се паникьосваме, защото сме в различна ситуация от преди година", каза Сваминатан в интервю на конференцията на Reuters Next.

Въпреки че появата на новия вариант е нежелана, тя каза, че светът е много по-добре подготвен предвид разработването на ваксини от началото на пандемията Covid-19.

Много остава неизвестно за „Омикрон“, който за първи път беше открит в Южна Африка миналия месец и беше установен в над 20 страни. Части от Европа вече се бореха с вълна от инфекции на варианта „Делта“, преди да се появи „Омикрон“.

"Трябва да изчакаме, да се надяваме, че е по-мек... но е твърде рано да се направи заключение за варианта като цяло", каза Сваминатан за това, което беше известно за „Омикрон“.

"Делта представлява 99% от инфекциите по света. Този вариант би трябвало да бъде по-предаваем, за да го изпревари и да стане доминиращ в целия свят. Възможно е, но може да се предвиди."

Ученият каза, че вариантът „Омикрон“ изглежда причинява три пъти повече инфекции, отколкото преди това в Южна Африка, което означава, че „изглежда, че е в състояние да преодолее част от естествения имунитет от предишна инфекция“.

Изглежда обаче , че ваксините имат някакъв ефект, заключи Сваминатан.

Превод и редакция: Юлиян Марков