СливенВИЖ ВСИЧКИ

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен стартира програмата „Коледа в библиотеката” – 2021

02 декември 2021 | 21:39

Снимка: Радио "Фокус" - Сливен

Сливен. За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, до 23 декември 2021 г. включително, Регионална библиотека (РБ) „Сава Доброплодни” в Сливен ще предложи на своите читатели и на жителите на града разнообразна програма, която да ги зареди с празнично настроение и оптимизъм. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.

В централното фоайе на библиотеката е представена художествено-документална изложба „Коледа – история, символи, обичаи и традиции”. В изложбата, с монографии, документални материали и репродукции, са представени историята на празника Коледа, който се възприема като синоним на Рождество Христово, общите символи и специфичните традиции в отделните страни. Специален раздел е посветен на обичаите и традициите за отбелязване на празника в България, неговата символика и обредност, особеностите при празнуването му в различните краища на страната. В изложбата са включени и издания, представящи най-характерните ястия от българската коледна кухня. Специално място е отделено на традициите за отбелязване на празника в Сливенския край през миналия век, чрез спомените и произведенията на известни сливенски изследователи и писатели и от публикации по страниците на сливенските вестници. Представени са и характерните за празника ястия от региона. Във времето на високите технологии и Интернет, традицията за изпращане на коледни картички все повече отмира, но въпреки тази тенденция всяка година, в дните около Коледа и Нова година, по цял свят продължават да се изпращат милиони картички. Затова акцент в изложбата е и представянето чрез дигитални копия на историята на коледните картички - от първата коледна картичка от 1843г. до образци от втората половина на XX век. Включени са картички от Англия, Германия, Франция, САЩ, Канада, Русия и СССР, България и др. страни с характерни мотиви, сюжети и образи през различните периоди.

На 17 декември ще бъде открита и изложба коледни картички от конкурса на библиотеката за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия” – 2021, който се организира за тринадесета поредна година. Ще се проведе и церемония за награждаване на отличените участници в двата раздела на конкурса. Ако времето позволява, програмата „Коледа в библиотеката” ще завърши същия ден с коледен концерт в двора на библиотеката, в който ще вземат участие талантливи малки певци и танцьори от сливенските школи.

Поради ограниченията породени от противоепидемичнте мерки, тази година в програмата „Коледа в библиотеката” са включени и инициативи насочени към отделния потребител. В обслужващите звена (Зали за свободен достъп, Детски отдел, Чуждоезиков център, отдел „Изкуство”) на специално обособени витрини („Нашето коледно предложение днес...”) всеки ден ще се предлагат класически и съвременни романи за възрастни и деца на български и чужди езици, сборници със стихове и разкази, приказки и комикси за деца на коледна тематика. Предлага се и интересна колекция от игрални и анимационни филми, и дискове с музикални произведения на коледна тематика, които също могат да се заемат за дома.

Чрез богатата и разнообразна програма „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

„Достъпът до всички събития е свободен при спазване на всички противоепидемични мерки. Заповядайте! Очакваме ви!“, посочват от библиотеката.